TikTok verbruikt per uur 840MB per uur. Ook op Instagram gaat het hard: per uur ruim 400MB. Zorg er daarom voor dat je deze apps zo veel mogelijk vermijdt wanneer je je data gebruikt. Check hieronder de tabel met meer details over het verbruik van deze apps.
TikTok spant de kroon met een gemiddeld verbruik van 840 megabyte per uur. Maar ook een uurtje scrollen op Facebook of Instagram kost je gemiddeld 100MB per uur. Als je daar elke dag een uur aan spendeert zit je al aan een dataverbruik van 3GB per maand.
Besteed je uren aan het scrollen door je TikTok-feed om video's te bekijken? Zet je dan schrap: gemiddeld besteed je 840 MB mobiele data in slechts één uur op TikTok. Dat is heel wat GB als je de hele dag met de app bezig bent. Op Instagram is het wat minder: ongeveer 100 MB in een uur, net zoals op Facebook.
Hoeveel MB kost TikTok? Wanneer je onderweg filmpjes gaat kijken, dan kun je er automatisch vanuit gaan dat het verbruik van de betreffende app relatief groot is. Zo ook TikTok, waar je al snel op zo'n 5 MB per minuut dat een video duurt moet rekenen.
Let op bij het gebruik van TikTok en Instagram
Helaas kun je je entertainment van TikTok en Instagram niet vooraf downloaden en zijn het net als Netflix, YouTube en Spotify echte datavreters. TikTok verbruikt per uur 840MB per uur. Ook op Instagram gaat het hard: per uur ruim 400MB.
TikTok is een speciale plek waar veel Nederlanders samenkomen voor inspiratie, creativiteit, vermaak en om samen te ontdekken wat de wereld te bieden heeft. Vandaag bereikt het platform een mijlpaal van maar liefst 5,7 miljoen Nederlandse gebruikers per maand.
De ideale TikTok-videogrootte
De aanbevolen afmetingen voor alle video's die naar TikTok worden geüpload zijn 1080 bij 1920 pixels. TikTok is oorspronkelijk ontworpen om op mobiel te draaien, en tot op heden draaien de meeste gebruikers de applicatie op hun smartphone-apparaten.
TikTok was de meest gedownloade app van 2022
TikTok: 672 miljoen. Instagram: 548 miljoen. Facebook: 449 miljoen.
400 minuten = 100 MB
Dat betekent dat je tijdens vier minuten bellen ongeveer 1MB verbruikt. Hierdoor kun je 400 minuten bellen met 100MB uit je databundel, die meestal uit 2GB of meer bestaat.
Een veelgebruikte schatting voor surfen via je mobiele telefoon is 2-4 megabyte per minuut: een gigabyte geeft je dus tussen de vier en 8.5 uur surftijd. Facebook verbruikt ongeveer hetzelfde. Let op: deze cijfers dienen ter indicatie: individuele gevallen zullen nooit hetzelfde zijn.
Een megabyte (MB) is gelijk aan 1000 kilobytes ofwel 1.000.000 bytes. Een byte bestaat in deze context uit 8 bits. Er wordt nog steeds veel gerekend met 1 MB = 1024 kB, waarbij 1 kB = 1024 B.
TikTok telt maar liefst drie miljoen gebruikers, waarvan meer dan de helft (1,6 miljoen) dagelijks actief is. In februari 2022 werd TikTok nog steeds 248,413 keer gedownload.
Binnen formats van 15 seconden kunnen ze kiezen uit een grote database van liedjes, geluidseffecten en soundbites. De combinatie van gekke content en gebruiksgemak verklaart waarom TikTok in korte tijd hard gegroeid is.
TikTok is het grootste social media netwerk na Facebook en Instagram en het kán je niet ontgaan zijn; het platform groeit extreem hard. In 2021 overtrof TikTok de wereldwijde reclame-inkomsten van Snapchat.
Hoe vaak moet je posten op TikTok? Post 1 tot 3 keer per dag een nieuwe video voor een optimaal bereik. Door regelmatig te posten vestig je je als een serieuze TikTok Creator in het algoritme van TikTok.
Gemiddeld spendeert een TikTok-gebruiker 82 minuten per dag op de app. Dat is meer dan een gemiddelde Vlaming op al zijn sociale media samen doorbrengt, en tien minuten meer in vergelijking met vorig jaar.
De app werd in 2017 uitgebracht, maar bestond al sinds september 2016 onder de naam Douyin voor de Chinese markt. De Chinese ontwikkelaar ByteDance lanceerde TikTok specifiek voor markten buiten China.
Muziek en video streamen
Hoeveel MB's er exact worden verbruikt, hangt o.a. af van wat er wordt geladen (alleen tekst, een foto of een filmpje), in welke kwaliteit de foto of video wordt geladen en hoe lang je de app gebruikt.
Met een snelheid van 100 Mbps kom je in de meeste gevallen al heel ver, bijvoorbeeld om te surfen op het net, je e-mails te checken of foto's en filmpjes te bekijken. Ook om bestanden te downloaden en films in HD te bekijken, brengt die snelheid je meestal niet in de problemen.
Grootste data slurpers
Met 1 uur Netflix kijken zonder wifi bent u bijvoorbeeld al snel 2000 mb data kwijt. En een uurtje muziek luisteren of video's kijken via Youtube kost zo'n 1650 mb. Luistert u veel muziek via Spotify, dan bent u veel voordeliger uit, maar u zult nog steeds 70 mb verbruiken.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
Volgens recente berekeningen zou een uurtje snuisteren door Instagram je bijvoorbeeld zo'n 100 MB aan mobiele data kosten. Het lijkt dan wel niet veel, maar als je dit elke dag doet loopt het al snel op naar zo'n 3 GB per maand. Even ter vergelijking: muziek streamen vraagt maar de helft aan mobiele data.