Kamerpalm / Zamioculcas
Nog zo'n sterke topper is de kamerpalm, of ook wel de Zamioculcas. Deze plant is namelijk onverwoestbaar, en dus perfect voor donkere slaapkamers. Ze hebben ook nog eens niet zo veel water nodig, dus vergeet vooral niet geen water te geven!
De plant staat het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. De plant krijgt verder het liefst regelmatig kleine scheutjes water, zodat de grond lichtvochtig blijft. Naast het eenvoudige onderhoud van de plant, staat de Pannenkoekenplant ook bekend om het gemak waarmee het te stekken is.
Zet 'm alleen niet in ruimte waar helemaal geen licht is, hij heeft wel wat zonlicht nodig. In de zomer kan je de Sansevieria gerust buiten zetten, maar zorg er dan wel voor dat de grond goed vochtig blijft. In de winter zit de Vrouwentong in een diepe winterslaap en heeft dus absoluut geen extra voeding nodig.
Grote groene kamerplanten die weinig licht nodig hebben zijn bijvoorbeeld de Monstera in het groot en de Dracaena. Kamerplanten die weg veel licht nodig hebben zijn de Olifantsoor in het groot, de Ficus Lyrata in het groot en de grote Strelitzia.
4 | Monstera
Deze weelderige vriend groeit snel, is gemakkelijk te verzorgen én doet het goed in een donker hoekje.
De Yucca verlangt graag veel direct zonlicht. Plaats de plant daarom zo'n twee meter van een raam naar het zuiden of direct voor een raam gericht naar het westen of oosten. Indien deze kamerplant te donker staat zal er geen vers blad worden aangemaakt en is de kans op wortelrot groter.
Donker en stil
In een te lichte kamer vol geluiden word je vaker wakker na een slaapcyclus, met als resultaat een gebroken nacht. Volgens Japans onderzoek onder 863 ouderen helpt slapen in een compleet donkere kamer zelfs bij het voorkomen van depressie.
In een gezond huis staat één kamerplant per 9 m². Zo kan je je min of meer een idee vormen hoeveel kamerplanten je nodig hebt om de luchtkwaliteit in je huis- of slaapkamer optimaal te houden. Meer planten zetten mag natuurlijk, zeker als je met verschillende mensen of huisdieren samenleeft.
Vrouwentong Sanseveria. Één van de meest luchtzuiverende planten die wij vaak terugvinden in de Hollandse kamers, daarbij ook nog eens makkelijk te verzorgen! Zolang je de plant niet teveel water geeft zal deze het goed doen, en met niet te veel bedoelen wij 1 maal per 2 a 3 weken.
De Sansevieria of vrouwentong is een stijlvolle en ontzettend sterke kamerplant. Deze robuuste kamerplant komt van oorsprong uit woestijnachtige gebieden en is een echte overlever. De vetplant is daarom erg makkelijk te verzorgen. Hij kan wekenlang zonder water en houdt het op bijna elke plek in je huis vol.
Net als de naam is de sanseveria erg veelzijdig in zijn goede eigenschappen. Hij draagt bij aan een regelmatige ademhaling en een gezond immuunsysteem.
De gatenplant doet het goed op een plek met minder zonlicht. Zet de plant op een plek in de (half)schaduw. Vermijd direct zonlicht, vooral in de warme zomermaanden. De plant krijgt te weinig licht, wanneer je in de winter geelbruine vlekken in het blad ziet komen.
Zet je cactus dus het liefst bij een raam met zo veel mogelijk direct zonlicht, voor een mooie, gezonde cactus. Als richtlijn kun je aanhouden dat je cactus zeker 5 uur per dag direct zonlicht krijgt. Als je je cactus te donker neerzet, dan duurt het een tijd voordat je plant dat aangeeft.
Leuke kamerplant: pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) In de woonkamer, slaapkamer, badkamer of in de keuken, de pannenkoekenplant maakt van iedere ruimte een aangename plek! Pannenkoekenplant ofwel Pila peperomiodes is een bijzondere plant en past ook zeker bij jouw interieur!
De Pilea peperomioides is een plant die van veel licht houdt, dus het is erg belangrijk dat je 'm niet op een te donkere plek zet. Een plekje in een hoek of in het midden van de kamer zal al gauw te donker zijn. De bladeren zullen dan geel kleuren en uiteindelijk loslaten.
De pannenkoekplant houdt van licht en kan behoorlijk groot worden. Hij zal dan ook het beste groeien op een plek waar het niet al te donker is, maar zet 'm ook weer niet in de volle zon.