Overdag houden de everzwijnen zich samen met hun groepsgenoten schuil in hun 'leger' (nest), dat zich meestal in dichte dekking bevindt. Dit leger, een ondiepe kuil in de bladlaag of een diepere 'ketel' in de bodem, wordt op een droge plek gemaakt.
Ze zijn ontzettend snel en rennen voor een wild zwijn heeft dan ook geen enkele zin, vertelt de burgemeester. "Probeer een boom of bank te vinden om op te springen. Of maak veel geluid, dat schrikt ze af." Daarnaast geldt: ga er niet op af, lijn honden aan en mijd het bos in schemering of ga in een groep.
Varkens houden van nesten maken, ze slapen graag onder stro of dekens en je zult ze dan ook vaak dingen zien meeslepen naar hun eigen nest (ketel). Ook kun je ze zien graven in dekens of hun mand om alles precies zo te schikken dat ze er lekker onder weg kunnen duiken.
Kenmerkend aan de aanwezigheid van wilde zwijnen zijn de omgewoelde stukken grond. Met hun forse wroetsnuit gaan ze op zoek naar engerlingen en eetbare wortels. Dat doen ze vooral in seizoenen waarin er geen eikels en andere noten te vinden zijn in het bos.
Het wild zwijn leeft voornamelijk in de bossen van Europa, maar ook leeft het dier in delen van Azië en Afrika. Het wild zwijn kom je niet alleen in deze bossen tegen maar ook in rietvelden en moerassen. Het dier leeft al tienduizenden jaren in Europa en liep dus al samen met de mammoet rond.
Je kunt hier even uitrusten en tegelijkertijd grazers en wild spotten. De beste tijden om hier wilde zwijnen en edelherten te zien, zijn de uren na zonsopkomst en voor zonsondergang.
Leefwijze. Wilde zwijnen zijn voornamelijk actief in de schemer en de nacht. In gebieden met weinig verstoring zijn ze soms ook overdag actief.
Overdag houden de everzwijnen zich samen met hun groepsgenoten schuil in hun 'leger' (nest), dat zich meestal in dichte dekking bevindt. Dit leger, een ondiepe kuil in de bladlaag of een diepere 'ketel' in de bodem, wordt op een droge plek gemaakt.
Wanneer je er een tegenkomt, zullen ze zich meestal snel uit de voeten maken. Ze vallen enkel aan als ze zich in het nauw gedreven voelen en zich willen verdedigen. Bij vrijwel alle ontmoetingen met een everzwijn kan je een aanval vermijden door rustig te blijven en weg te wandelen.
Wanneer een wild zwijn je in zijn aanval raakt, probeer dan rechtop te blijven staan, hoe pijnlijk de aanval ook was. Wanneer je op de grond ligt, ziet het wild zwijn je als zwak en zal hij de aanval blijven inzetten. Schop van je af en probeer weg te komen.
Wilde zwijnen zijn van zichzelf schuw en gaan mensen het liefst uit de weg. Toch kunnen ze agressief worden als ze zich opgejaagd voelen of jonge zwijntjes bij zich hebben, schrijft de gemeente.
Tot een paar jaar terug had het wilde zwijn geen natuurlijke vijanden. Maar sinds de terugkeer van de wolf, is daar verandering in gekomen. Volwassen zwijnen blijken een lastige prooi voor wolven, zoals in dit filmpje te zien is. Wolven zullen vooral jagen op zwakke dieren en biggen.
Hoewel wilde zwijnen geen agressief dier zijn, kunnen ze soms gevaarlijk worden als ze bang of bedreigd voelen. Als een wild zwijn voelt dat hij in gevaar is, kan hij aanvallend worden en mensen of dieren bijten.
Everzwijnen springen niet graag maar kunnen het als ze willen wel, daarom moet de elektrische omheining minstens 60 cm hoog zijn maar liefst hoger. Het is zeer belangrijk dat de laagste draad goed geplaatst is zodat de jonge zwijntjes er niet onder door kunnen.
In de late lente wanneer de maïs ingezaaid wordt, zal dit als een gedekte tafel de everzwijnen lokken. Wanneer de maïs rijpt en in de 'melk' komt (augustus) vormt dit een eveneens een belangrijke aantrekkingskracht.
In de meeste gevallen gebeurt er niets als je een wilde zwijn tegenkomt. Maar sta je tegenover een vrouwtjeszwijn die net kleine jongen heeft, dan zal ze er alles aandoen om hen te beschermen en kan ze in de aanval gaan. Ook zwijnen die gewond zijn door een aanrijding, of jou als een bedreiging zien, kunnen aanvallen.
Wilde zwijnen zijn normaal gesproken schuw en blijven uit de buurt van menselijke activiteit. Wilde zwijnen zijn vooral 's nachts actief en de kudde brengt de dag meestal slapend door onder een boom of verstopt onder bladeren en twijgen. Wilde zwijnen slapen ongeveer 12 uur per dag.
http://www.natuurbeelden.nl Drie wilde zwijnen liggen in een nest, een zogenaamde ketel, te slapen. Het bos is licht besneeuwd. Hun lijven steken net boven de takken van het nest uit.
Vrouwtjes zijn meestal in hun tweede jaar geslachtsrijp, mannetjes in hun vierde of vijfde jaar. Wilde zwijnen worden acht tot tien jaar oud.In gevangenschap 15 tot 30 jaar.
Gedrag. Wilde zwijnen zijn van nature niet overdag, maar in de schemering en 's nachts actief. Ze zijn omnivoor. Ze eten voornamelijk knollen en wortels van planten, bessen, boomvruchten zoals beukennootjes, eikels en tamme kastanjes, alook groene plantendelen.
Zo zijn er populaties in Zuid-Limburg, de Groote Peel, oostelijk Brabant en kleinere aantallen in Twente, het Rijk van Nijmegen, Drenthe en de Utrechtse Heuvelrug.
Faunabeheereenheid Gelderland (FBE) gaat het komende jachtseizoen duizenden zwijnen, edelherten en damherten afschieten op de Veluwe. Het zijn er veel meer dan eerdere jaren. Afschot is volgens de FBE nodig om de Veluwse natuur en biodiversiteit gezond te houden.
Ze rusten en herkauwen overdag in de dekking. Ze zoeken voedsel in een aantal activiteitsperioden verspreid over de dag maar vooral in de schemer.