Volgens musici en onderzoekers zijn er verschillende oorzaken voor de tranen. Zo wordt er beweerd dat onverwachte wendingen in de muziek een oorzaak voor de tranen kunnen zijn. Over het algemeen, wanneer we een nummer horen, verwachten we namelijk de melodie een beetje te kennen, muziek is wat voorspelbaar.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Zelf muziek maken, zorgt voor veranderingen in de grijze stof en een toename van verbindingen in gebieden die betrokken zijn bij het luisteren en de motoriek. Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen.
Als je naar muziek luistert maakt je lichaam dopamine aan in de hersens. Dat een stofje dat bijvoorbeeld ook vrijkomt wanneer je seks hebt of drugs gebruikt. De proefpersonen op wie de test gedaan werd, kozen nummers uit waar ze kippenvel van zouden krijgen.
Sociale omgeving bepaalt je muziekvoorkeuren
'Je opleidingsniveau, de cultuur waarin je opgroeit, de buurt, de muziek thuis, je vriendenkring, die verklaren bij elkaar al heel veel', zegt Tom ter Bogt, hoogleraar popmuziek en jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht.
Dat is natuurlijk waar klassieke muziek perfect voor is. Als we naar muziek luisteren wordt het stresshormoon cortisol minder afgegeven. Zo kunnen we beter relaxen. Doordat klassieke muziek zoveel invloed heeft op de hersenen worden ook andere lichaamsdelen via het zenuwstelsel beïnvloed.
Door te zingen kun je goed ontspannen en van zingen krijg je meer energie! Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat muziek een unieke bijdrage levert aan de emotionele ontwikkeling van het brein en dat heeft een positief effect op ons sociale inlevingsvermogen. Zingen zou ook het concentratievermogen vergroten.
Bij zang worden de stembanden gesloten en de longen leveren juist genoeg druk om ze open te duwen. De lucht stroomt uit en dat verlaagt de druk een klein beetje waardoor de stembanden weer sluiten. De druk neemt weer toe, de stembanden gaan weer uiteen, enzovoort.
Muziek kan ook een bepaalde leegte opvullen en ervoor zorgen dat iemand zich minder eenzaam voelt. Daarnaast is muziek een goede, gezonde, manier om het dopamine-level in het lichaam te verhogen en, zonder verslavende middelen, zo een gelukkig(er) gevoel te krijgen!
Melomaan = ... er van muziek 6) Iemand die verzot is op muziek 7) Muziekaanbidder 8) Muziekfanaat 9) Muziekgek 10) Muziekliefhebber 11) Muziekvriend...
Slimme mensen houden van Radiohead
Uit zijn resultaten blijkt dat slimme mensen naar Radiohead, Sufjan Stevens, Bob Dylan, U2 en Counting Crows luisteren. Iets minder grote bollebozen houden vooral van Beyoncé, Lil Wayne en Jay-Z.
Luister je naar snelle muziek, dan stijgt je bloeddruk. Luister je naar trage muziek, dan krijg je het tegenovergestelde effect. Klassieke muziek zorgt niet alleen voor een lage bloeddruk, maar ook voor een tragere hartslag.
De prefrontale cortex bevindt zich aan de voorkant van de hersenen. In dit hersengebied bevinden zich het concentratievermogen, waardoor geconcentreerd naar muziek kan worden geluisterd, en het oordeelsvermogen, waardoor kan worden beoordeeld of muziek die wordt gehoord mooi of niet mooi wordt gevonden.
Er is veel onderzoek gedaan naar wat muziek daadwerkelijk met ons doet. Er zijn onderzoekers die beweren dat naar muziek luisteren de stemming verbetert maar tegelijkertijd ervoor zorgt dat de concentratie vermindert. Andere onderzoekers zeggen juist dat muziek helpt om taken sneller en creatiever af te ronden.
Liedjes lijken elkaar niet te verdringen in je hoofd. Met een experiment toonde Herff een paar jaar geleden aan dat mensen tot wel 200 nieuwe melodieën achter elkaar kunnen beluisteren zonder dat er 'interferentie' optreedt. Je hersenen kunnen die stortvloed aan informatie aan.
Vier factoren bepalen volgens de wetenschap of een lied een hit wordt: Herhaling in de melodie: zodat het lied herkenbaar is en je het niet meer uit je hoofd krijgt. Vocal prominence: de stem moet leidend zijn boven de muziek. De melodie moet voorspelbaar zijn: herkenbaar en vooral niet te ingewikkeld.
Muziek stimuleert de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Muziek brengt emoties teweeg en kan mensen met elkaar verbinden. Hierdoor is het een uitstekend hulpmiddel om contact te maken met kinderen en jongeren met autisme.
Muziek zorgt voor kippenvel, brengt ons in opperbeste stemming en beweegt ons tot tranen toe. Electrobeats geven energie, een denderend orkest geeft ons een aangename rilling en een diepe zangstem heeft een kalmerend effect. Het is verbazingwekkend hoezeer geluiden ons beïnvloeden en onze emotionele wereld sturen.
Muziek maken stimuleert de neuronen waardoor betere onderlinge verbindingen ontstaan. Zelf muziek maken heeft nog meer positieve effecten op je kind. De emotionele ontwikkeling wordt gestimuleerd. Zoals het leren over gevoelens, samenwerken en het ontwikkelen van creativiteit.
Muziek of toonkunst is de kunstzinnige schikking en combinatie van de klanken van muziekinstrumenten en de menselijke stem om schoonheid van vorm dan wel uitdrukking van emotie te bereiken. Het woord 'muziek' is afgeleid van het Griekse μουσική (mousikè), 'kunst van de Muzen'.
Op dezelfde manier dat een drug je na een verhoging van dopamine kan laten hunkeren naar meer, kan muziek ook verslavend zijn. Wanneer het lichaam eens beloond is, wil het dit goede gevoel weer terug en gaat daarom op zoek naar meer.
Inmiddels luisteren maandelijks wereldwijd zo'n 345 miljoen mensen naar muziek of podcasts via de streamingdienst. Het aantal mensen met een betaald abonnement is inmiddels naar 155 miljoen gegroeid.
Muziek maken is door de tijd heen geëvolueerd door te experimenteren met diverse natuurlijke materialen en muzikaal inzicht en ideeën. Hierbij werden wij als mensen ons steeds meer en meer bewust van klanken en taal die wij konden voortbrengen in de vorm van muziek.
Het Longfonds noemt zingen als één van de middelen om de longen in goede conditie te houden. Omdat u dieper ademhaalt, verbetert de bloedsomloop, krijgt uw lichaam meer zuurstof en verbetert uw weerstand. Na een uurtje zingen heeft u al meer afweerstoffen in uw bloed.
Even de tijd nemen om je stem op te warmen, zorgt ervoor dat je met je aandacht even naar je eigen lichaam gaat. Het geeft je meer zekerheid. Bij de opwarming haalde je namelijk de hoge noten al eens. Dat maakt de kans groter dat dit tijdens het optreden of de repetitie ook zal lukken.
Je eigen stijl ontwikkelen en nummers op jou manier gaan brengen. Dan kan je ook aan de slag gaan met 'gevoel'. Als je echt met gevoel gaat zingen kan je de wereld om je heen even helemaal vergeten. Je concentreert je puur op het nummer, waar het over gaat en wat je over wilt brengen aan emoties.