IJshoofdpijn of brainfreeze is een vorm van hoofdpijn die ontstaat als men koude drankjes of voedingsmiddelen te snel tot zich neemt. Een voorbeeld hiervan is het eten van consumptie-ijs of ijsblokjes.
Die zenuw verbindt de mondholte met de hersenstam. Wanneer iets extreem kouds in de buurt van de hersenen komt, krijgen de bloedvaten dichtbij je hersenpan een seintje en vernauwen zich. Door te vernauwen pompt er snel warm bloed naar de kostbare hersenen en komen ze niet in de kou te staan.
Brain freeze: hoofdpijn die na een ijskoud drankje of ijsje plots opkomt en weer verdwijnt. En dat is nu te verklaren. Hoewel velen al eens een 'brain freeze' hebben meegemaakt, weet de wetenschap nog altijd niet hoe de 'ijshoofdpijn' ontstaat.
Het koude ijs zorgt ervoor dat je gehemelte ook koud wordt. Dit merken je zenuwen en geven een signaal naar je hersenen. Automatisch worden nu in je hoofd alle bloedvaten groter om meer warm bloed te kunnen brengen. En dat doet pijn en kan een bonzend gevoel geven.
Hoe spanningshoofdpijn ontstaat weten we niet precies. We denken dat verschillende dingen samen de oorzaak zijn. Door de hoofdpijn kunt u gespannen zijn. Spanning, stress en gespannen nekspieren en schouderspieren kunnen ervoor zorgen dat de hoofdpijn blijft of erger wordt.
Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als 'hersenmist' of 'brain fog'.
IJshoofdpijn of brainfreeze is een vorm van hoofdpijn die ontstaat als men koude drankjes of voedingsmiddelen te snel tot zich neemt. Een voorbeeld hiervan is het eten van consumptie-ijs of ijsblokjes.
Daarom heeft brain freeze ook geen schadelijke gevolgen voor je hersenen. Toch is het vervelend, maar gelukkig kun je de vernauwing van je aderen op verschillende wijzen activeren zodat je er in ieder geval iets minder lang last van hebt. Je kunt dus met een gerust hart nog een extra ijsje pakken.
IJs valt niet binnen de Schijf van Vijf, maar af en toe een ijsje past in een gezond eetpatroon. Er is wel verschil in welke soort je kiest: de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere.
Veel mensen ervaren een mistig gevoel in het hoofd bij burn-out. Het beste wordt dit omschreven als watten in het hoofd, een dof gevoel of mist in het hoofd. Het zorgt ervoor dat je niet helder meer kunt nadenken. Dat het moeite kost om je te concentreren.
IJs is gezond!
Het klopt dat er veel suikers inzitten, maar daarnaast is de basis van ijs, eieren en melk. Melk en eieren leveren belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten en aminozuren. In ijs met fruitsmaak zit vaak vitamine C. Deze vitamine vindt je in fruit, groenten en aardappelen en is goed voor de weerstand.
IJs behoort tot de gefermenteerde producten. Dit betekent dat jouw lichaam moeilijk verteerbaar voedsel hierdoor gemakkelijker kan opnemen. De goede bacteriën in zulke producten kunnen stoffen die je spijsvertering belasten, afbreken.
Maar pas op, eet je ijsje niet te snel op! Anders heb je straks last van een akelige steek in je hoofd, oftewel een brain freeze. Letterlijk vertaald: het bevriezen van je hersenen. Geen zorgen, je hersenen bevriezen niet écht, dus het is ook niet gevaarlijk.
"De neus spoelen met zout water, de temperatuur zo stabiel mogelijk houden en geen drukverschillen opzoeken: het kan allemaal helpen." Ook neusdruppels zijn een optie, maar niet langer dan 6 dagen. "Verder is het verstandig uw lichaam te respecteren en een zware kou serieus te nemen", zegt dr Claeys.
Stekende hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn waarbij mensen last hebben van een of meerdere kortdurende pijnsteken/scheuten in hun hoofd. Hoe wordt stekende hoofdpijn ook wel genoemd? Vaak wordt de Engelse term primary stabbing headache gebruikt.
Een van de oorzaken van hoofdpijn is de vernauwing van de bloedvaten in je hersenen. Koud weer kan ervoor zorgen dat je bloedvaten versmallen waardoor je bloedstroom vertraagtd - met het gevolg dat je met bonkende hoofdpijn in bed belandt. Ook kan migraine toeslaan bij de veranderingen van het weer.
Wat is een brain fog? Brain fog kan je zien als een 'mistige' situatie in je hoofd. Je hebt moeite met het verwerken en onthouden van nieuwe informatie, ervaart concentratieproblemen, kan niet meer helder denken en/of op woorden komen. Je voelt je moe en er komt weinig uit je handen.
U kunt er de ene dag veel last van hebben en een andere dag minder. Mensen die deze klachten hebben, noemen het ook wel 'hersenmist' of 'brain fog'.
Hersenmist kan ontstaan als je slecht slaapt, weinig beweegt en veel stress hebt, maar ook je voedingspatroon kan hier invloed op hebben. Wij hebben enkele voedingsmiddelen voor je verzameld die belangrijk zijn tegen hersenmist of brain fog.
Vermijd cafeïne
Als je dan een kop koffie of een glas cola drinkt, lijkt het wel alsof de hoofdpijn overgaat en zou je kunnen denken dat koffie of cola tegen hoofdpijn helpt. Je vermindert op dat moment gewoon de ontwenning maar dat is absoluut geen structurele oplossing.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.
Spoed: Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u opeens heftige hoofdpijn heeft en 1 of meer van deze dingen klopt voor u: De hoofdpijn is heel heftig, zoals u nooit eerder heeft gehad. U heeft een pijnlijke of stijve nek bij buigen van uw nek. U heeft kleine rode vlekjes op uw huid.
Laat een ijsklontje op je gezicht smelten. Wrijf na je schoonmaakrituelen een ijsblokje over je gezicht tot het gesmolten is, om je poriën kleiner te maken. Voilà: hierdoor heb je minder kans op puistjes.
Er bestaat een fabeltje dat ijskoud water zou helpen om af te vallen omdat het je lichaam dwingt om harder te werken en je daardoor meer calorieën zou verbranden. 'Helaas' is dit niet waar. De koude temperaturen zorgen er namelijk voor dat de vetten in je maag stollen.