De kans op het oplopen van chlamydia in de keel door beffen is erg klein. De kans neemt toe wanneer er sprake is van squirting, waarbij een grote hoeveelheid vaginaal vocht wordt ingeslikt. Het gebruik van condooms maakt de kans op infectie aanzienlijk kleiner, maar je hebt nog steeds kans om de ziekte op te lopen.
Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden.
Prostituees zijn een risicogroep voor hiv en andere soa doordat ze veel seksuele contacten hebben met veel verschillende partners. Naar schatting is bijna 2% van de vrouwelijke prostituees in Nederland geïnfecteerd met hiv.
Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%.
Misschien denk je: waarom krijg ik niet meteen een behandeling zonder test? Dat is omdat je niet altijd chlamydia krijgt na seks met iemand die het heeft. Je sekspartner kan dus chlamydia hebben en jij niet. En als jij het niet hebt, dan kun je er beter ook geen medicijnen voor slikken.
Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen. Bijvoorbeeld ontstekingen die niet meer overgaan, waardoor je pijn in je buik houdt.
Ook als je een relatie hebt, kun je dus een soa krijgen. Ook als je alleen seks met elkaar hebt. Wil je de kans dat je een soa krijgt van de persoon met wie je seks zo klein mogelijk houden? Gebruik dan een condoom.
Hepatitis B, Hepatitis C en HIV kan je oplopen door contact met bloed van iemand die hiermee besmet is. Het is dus mogelijk om deze SOA's op te lopen zonder seks. Dit kan bijvoorbeeld bij: Het zetten van een tatoeage of piercing met besmette materialen.
Wanneer kun je weer seks hebben na chlamydia? 7 dagen nadat je de eerste pil hebt geslikt kun je de chlamydia niet meer aan anderen geven. Heb dus geen seks in deze week.
Als je er eenmaal een hebt opgelopen, blijft een virale soa vaak in je lichaam aanwezig. Het gevolg is dat de klachten kunnen blijven terugkomen. Herpes genitalis, hepatitis-B en genitale wratten zijn virale soa. Het bekendste 'soa-virus is hiv, het virus dat zonder behandeling kan leiden tot aids.
Heb je keelklachten na het hebben van orale seks (pijpen/ beffen) en ben je bang voor een soa in de keel. Chlamydia keel symptomen kunnen zijn keelpijn, plekjes op de mond.
Chlamydia kan een ontsteking veroorzaken van de urinebuis, van de anus en bij vrouwen ook van de baarmoedermond. Als vrouw merk je vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Wat als de symptomen vanzelf verdwijnen? Soms heb je wel klachten van een SOA, maar verdwijnen deze na enige tijd vanzelf weer. De SOA is dan echter niet verdwenen, en kan zich in je lichaam verder uitbreiden. Dit kan verregaande gevolgen hebben en o.a. tot orgaanafwijkingen of onvruchtbaarheid leiden.
Wat kunnen vrouwen merken:
vocht uit je vagina dat anders is dan normaal: meer dan anders, een andere kleur of je ruikt het meer. wondjes, wratten of blaasjes op je schaamlippen of vagina. bloed uit je vagina na de seks. bloed uit je vagina terwijl je niet ongesteld moet worden.
Jongeren tot en met 24 jaar mogen 1x per jaar een test voor de zekerheid doen. Als je dit kalenderjaar al 1x bent getest en je het nu geen verhoogd risico gelopen (geen klachten en niet gewaarschuwd voor een soa), dan kun je helaas geen afspraak maken bij de GGD.
Van een SOA wordt je niet immuun of onvatbaar. Je kunt dus opnieuw besmet worden met een SOA, dit geldt met name voor Chlamydia en Gonorroe. Indien je besmet bent met HIV of herpes draag je dit virus levenslang bij je.
Bij vrouwen ligt dat percentage zelfs nog veel hoger, op misschien wel 90 procent. Testen is echt de enige manier om een soa uit te sluiten." "Eén keer onbeschermde seks is gewoon ook één keer een risico op een soa. Het is dus beter om toch je voorzorgsmaatregelen te nemen.
Als je dus beide maagd bent en beide nog geen enkele vorm van seksueel contact hebt gehad dan heb je in principe geen SOA. Wel is het zo dat als je maagd bent en nog geen seksueel contact hebt gehad dat je in theorie een ziekte kan hebben gekregen tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of via bloedcontact.
Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt. Meestal krijg je geen klachten, soms wel. Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.
Na inname van een behandeling worden chlamydia bacterien binnen enkele dagen gedood. Dit wil niet zeggen dat je binnen 2 dagen klachtenvrij bent. Klachten kunnen wel enkele dagen tot weken aanhouden.
Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Als chlamydia niet wordt behandeld, is de kans groot dat het leidt tot complicaties zoals Pelvic Inflammatory Disease (PID) of vruchtbaarheidsproblemen.
Voor gonorroe is de overdrachtskans van vrouw naar man 77% en van man naar vrouw 80%. Voor chlamydia is de transmissiekans van vrouw naar man 28% en van man naar vrouw 45%.
Net als gonorroe en syfilis wordt besmetting met Chlamydia behandeld met antibiotica. De behandeling beschermt evenwel niet tegen nieuwe infecties, zodat je meer dan eens in je leven met chlamydia kan besmet geraken. Een besmet persoon blijft besmettelijk zolang die niet volledig genezen is.