Een geothermische warmtepomp met passieve koeling heeft de grootste invloed op je E-peil. Reken op een gemiddelde daling van 20 punten.
Door een warmtepomp te gebruiken om je woning te verwarmen en/of voor sanitair warm water, kan je E-peil een heel stuk naar beneden gaan. Met behulp van warmtepompen zakt het E-peil gemiddeld 20 tot 30 punten.
Heeft een warmtepomp bijvoorbeeld een COP van 4, dan zal het bij een buitentemperatuur van 7°C de inkomende energie verviervoudigen. Een warmtepomp haalt die extra energie uit de natuur en is dus erg milieuvriendelijk. Het installeren van een warmtepomp zal bijgevolg een lager E-peil en een betere EPC score opleveren.
Zonnepanelen hebben een gunstige invloed op een EPC, in ons geval hebben de 32 zonnepanelen voor een verlaging van het EPC van 26 kWh /m2jaar gezorgd of per 1,54 m2 zonnepaneel is het EPC met 1 kWh /m2jaar gezakt.
Een goede isolatie van je buitenmuren kan de EPC-waarde van je woning tot 30% doen dalen! De isolatie van buitenmuren is ingrijpender voor de EPC-score dan nieuwe ramen of deuren, maar vergt uitgebreidere renovatiewerken.
Volgens het certificaat vallen woningen met een EPC waarde van 180 of lager binnen de huidige nieuwbouweisen wat energieverbruik betreft.
Het ging erom of met het EPC gegeven van 0,4 in een nieuwbouwwoning van 2021, ca is aan te geven met hoeveel Watt x de m2 gerekend kan worden om het ca benodigde vermogen kWh van de Warmtepomp te bepalen. De aannemer garandeert een EPC-norm van 0,4 voor ons nieuw te bouwen huis. Dat is inclusief 4 zonnepanelen.
Wat is de EPC-waarde? De EPC-waarde is een waarde die de energiezuinigheid van een woning aangeeft en wordt bepaald in kWh/m² jaar. Hoe hoger de waarde, hoe minder energiezuinig de woning. Hoe lager de waarde, hoe lager je maandelijkse energiefactuur én hoe lager de EPC-score.
PV. PV-panelen of een fotovoltaïsche installatie zal zorgen voor een daling van het E-peil van 1-1.5 E-punt per paneel (afhankelijk van het vermogen van het paneel).
Bij de renovatie van een vrijstaande villa of een driegevelwoning met een voldoende grote tuin (minstens 250 m2) zijn in principe alle types van warmtepompen mogelijk. Indien je een rijwoning hebt is de kans groot dat er geen toegang is om geothermische boringen te realiseren in je tuin of dat die te klein is.
Ja, een hybride warmtepomp kan altijd. Hij werkt namelijk samen met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het heel koud is buiten, of als je huis snel warm moet worden. Milieu Centraal raadt wel aan om bij een hybride warmtepomp te kijken naar de isolatie van je huis.
Met fotovoltaïsche panelen daalt je E-peil met ongeveer 1 punt per paneel. Als je weet dat een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks 3.500 kWh aan elektriciteit verbruikt, terwijl hoog rendement zonnepanelen een opbrengst van 300 Wp hebben, dan moeten we 14 panelen plaatsen. Hiermee kan je ongeveer 14 E-peil punten winnen.
Bij bouwaanvragen (residentieel) voor ingrijpende renovaties (IER of ingrijpend energetische renovaties) in 2021 verandert niets in vergelijking met een bouwaanvraag in 2020: het E-peil is maximaal E70.
De EPC schaal
Hoe lager het cijfer, hoe energiezuiniger jouw woning. Een EPC score bedraagt gemiddeld 350. Een nieuwbouw mag nu maximaal 180 als EPC score hebben. Het label varieert van A+ (heel energiezuinig en donkergroen) tot F (energieverslindend en donkerrood).
Wanneer een woning voldoet aan de meeste energievereisten, komt de woning in aanmerking voor energielabel B. Een huis met energielabel B is voorzien van tenminste dubbel glas, vloer- dak- en spouwmuurisolatie.
Op de EPC's die vanaf 2019 worden opgemaakt staat een label, van A+ (heel energiezuinig) tot F (energieverslindend). Naast het label toont het EPC ook de berekende energiescore.
Prijs EPC attest
Hoe groter de wooneenheid, hoe meer werk de epc verslaggever nodig heeft voor de keuring en hoe meer je betaalt voor het attest. De gemiddelde prijs (excl. btw) ligt tussen € 90 en 150 voor een studio of appartement, 120 à 160 euro voor een rijhuis en van € 140 tot 200 voor een (half-)open bebouwing.
De EPC-labelpremie is er enkel voor een woning of wooneenheid met een ondermaatse energieprestatie. Die wordt aangetoond met een energieprestatiecertificaat (EPC), dat niet ouder mag zijn dan van 2019. de wooneenheid (appartement) heeft EPC-label D, E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal label B halen.
Heb je een full-electric warmtepomp nodig, dan zal je ongeveer 7 tot 9 extra zonnepanelen moeten gebruiken. Heb je een hybride warmtepomp nodig, dan zal je ongeveer 5 tot 7 extra zonnepanelen moeten gebruiken.