Doordat taugé uit de grond komt, kan er namelijk salmonella, E.coli en toxoplasmose aanwezig zijn op rauwe taugé. Door het goed te verhitten worden deze schadelijke bacteriën gedood, waardoor je het gerust kunt eten. Was de taugé ook vooraf met stromend water.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Ze lijken zo gezond, maar rauwe kiemgroenten kun je tijdens je zwangerschap toch beter laten staan. Op kiemgroenten zoals taugé en alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals Salmonella en E-coli.
Taugé schoonmaken
Er bestaat een risico dat rauwe taugé (net als alfalfa) besmet is met verschillende bacteriën zoals salmonella of E. coli. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met verminderende weerstand moeten hier op letten.
Taugé behoort tot de kiemgroenten. Het bevat veel vitaminen en mineralen en is daarom heel gezond. Daarnaast past het uitstekend in een vegetarisch voedingspatroon vanwege het hoge eiwitgehalte. In principe kun je het rauw eten, mits je het heel goed wast onder stromend water.
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Banaan eten als je zwanger bent
Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.
Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.
Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby. Daarnaast bevat avocado veel gezonde vetten.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.
Door het goed te verhitten worden deze schadelijke bacteriën gedood, waardoor je het gerust kunt eten. Was de taugé ook vooraf met stromend water. Daarna kan je het verhitten door te wokken of door ze minimaal 5 seconden in kokend water onder te dompelen. Taugé die over de houdbaarheidsdatum is kan je beter nooit eten.
Het Voedingscentrum adviseert daarom de taugé eerst nog kort onder te dompelen in kokend water. Als je de taugé een minuutje blancheert is deze nog altijd knapperig, maar is de kans op ziekmakers veel kleiner.
Als je taugé rauw gebruikt, dompel de groente dan kort in kokend water om de mogelijke bacteriën (bijv. salmonella) te doden. Als je taugé gaat meebakken of koken, houd de groente dan eerst even in een vergiet onder de stromende kraan. Taugé wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken!
Zoet beleg zoals jam, appelstroop, groentespread en pindakaas mag je eten tijdens je zwangerschap. Appelstroop is een goede bron van ijzer, neem dus gerust wat vaker appelstroop op je brood. Pindakaas bevat goede vetten die je lichaam hard nodig heeft.
5. Broccoli. Broccoli kunnen we met recht een echt powerfood noemen. Alle voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor een gezonde zwangerschap, zitten er namelijk in: calcium, folium en vezels, maar ook belangrijke anti-oxidanten en vitamine C.
Er zitten veel bouwstoffen in die belangrijk zijn voor de groei; zoals eiwitten, mineralen en vitamines. Ook voor jou en je baby prima voedingstoffen. Het officiële advies is (voor iedereen) dat 2-3 eieren per week passen in gezonde voeding. Ben je vegetariër dan kun je gerust tot 4 eieren per week eten.
D&L sauzen zijn gemaakt op basis van gepasteuriseerd eigeel en vormen dus geen enkel probleem voor zwangere vrouwen. Ideaal als je als zwangere vrouw plots enorm veel zin hebt in pekelharing met mayonaise of augurken met curry.
Er zijn genoeg fabels die claimen dat je in verwachting bent van een meisje als je zin hebt in zoet en een jongetje als je zin hebt in zout. Natuurlijk zijn hier geen medische bewijzen voor. Niemand weet zeker waarom je behoefte hebt aan zoet of zout tijdens de zwangerschap.
Neem een soep bij de lunch, bijvoorbeeld een tomaten- of pompoensoep, wortel- of courgettesoep of een soep vol verschillende gesneden groenten. Maak van een ei eens een boerenomelet (bij de lunch).
In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Je eet ze dan als ze nog lekker knapperig zijn en alle goede voedingsstoffen blijven bewaard. Je kunt bloemkool werkelijk met alle soorten andere groenten combineren want het is een echt allemansvriendje. Rauw vormt bloemkool een lekker tussendoortje.
Broccoli bestaat uit kleine groene bloemknoppen met dikke stelen, beide kun je eten. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is fijner en pittiger. Rauwe broccoli is rijk aan vitamine C en vezels.