Je kunt per plant in een platte bak die niet te vol en goed verdeeld is wel 20 tot 25 komkommers per plant oogsten.
Na ongeveer 3 à 4 weken, zijn de planten al zo groot, dat ze hun eerste bloei krijgen. En dat is belangrijk, want aan de bloem groeit vervolgens een komkommer.
In deze kassen groeien de komkommers nadat ze hebben gebloeid in ongeveer 10 tot 14 dagen uit naar een volledige komkommer, dus van een komkommer van minder dan 50 gram naar een komkommer van tussen de 350 en 400 gram.
De komkommerplant is eenjarig. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien. De tegenwoordig gekweekte komkommer heeft alleen maar vrouwelijke bloemen, waar zonder bevruchting of bestuiving de komkommer uit groeit. De gele en witte komkommer hebben wel vrouwelijke en mannelijke bloemen.
Gebruik voor de teelt in een pot een diameter van minimaal 40 centimeter want komkommers zijn grote (slinger)planten. Ze kunnen in de buitenteelt wel 50 centimeter breed en 150 centimeter lang worden.
Komkommers hebben veel water nodig, dus geef ze voldoende gedurende de hele teelt. Een tip om het water geven wat makkelijker te maken: graaf een planten pot met gaten in naast de plant, en giet deze pot vol.
Dieven en toppen
Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven.
Geef zeker iedere dag een halve gieter water per plant. Je merkt dat de plant meer water nodig heeft als de bladeren gaan hangen. Komkommers zijn gevoelig voor de ziekte 'meeldauw', dus geef geen water op het blad. Zorg dat de planten na een regenbui snel kunnen opdrogen.
Hard je planten de eerste week af door ze overdag buiten te zetten en 's avonds binnen te halen. Hou ongeveer 90 cm afstand tussen je vollegrond-komkommers en geef ze goed water. Je hoeft ze niet te geleiden (tenzij je niet veel plaats hebt). Ze vinden het prima om breed uit te groeien op de grond.
Het beste kan men de komkommers vroeg oogsten omdat dan de plant nog verdere vruchten aanzet. Als de komkommers glad aanvoelt en helemaal groen is, is deze rijp om te oogsten Wanneer men de komkommers te groot laat worden, ontwikkelt de plant geen nieuwe vruchten meer!
1. Opbinden en indraaien. De meeste tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en pepers vragen extra ondersteuning tijdens de groei – zonder ondersteuning wordt het vaak een onoverzichtelijk geheel.
Oorspronkelijk komt de komkommer uit Azië maar vandaag is het een goed ingeburgerde moestuin plant. De plant groeit goed in een tuinkas of serre maar ook buiten in volle grond. Het is een vrij makkelijk te kweken groente, dus mensen die een moestuin beginnen aanleggen, spits jullie oren.
Je oogst een komkommer wanneer deze ongeveer 20-25 centimeter groot is. Snij met een mesje het stukje steel áchter de komkommer door.
Komkommer zaaien
De komkommerplanten hebben een constante temperatuur van 20 graden nodig om te ontkiemen. Een kas, verwarmde kweekbak of zonnige vensterbank is een goede plek voor je kiembakjes. Als je een verwarmde kas gebruikt, zaai dan in februari of maart. Met een onverwarmde kas kun je beter pas zaaien in april.
Komkommers zijn eenhuizig, d.w.z. zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen groeien in hetzelfde huis. En ze zijn zelfbestuivend.
Hoe lang duurt het voordat je komkommer kunt oogsten? Na ongeveer zes weken kun je de eerste komkommers gaan oogsten. Het oogsten vindt meestal rond half juli tot het einde van de zomer plaats.
Komkommer - Groeivertraging
De groei van de hele plant wordt ernstig belemmerd en het blad wordt gelijkmatig lichtgroen tot geel. De bladpunten laten een beginnende witachtige verkleuring zien. Stikstofgebrek. Chlorose als gevolg van stikstofgebrek is meestal het eerst op het oude blad zichtbaar.
Komkommers hebben minimaal een temperatuur van 10°C nodig om te groeien. Komkommers uit de broeikas hebben een lichte standplaats nodig, maar geen volle zon. Indien nodig is het raadzaam de planten tegen de felle zon te beschermen. Dit vermijdt het verbranden van de bladeren bij een felle zon.
Heb je een komkommer- of pompoenplant met veel bladeren en bloemen maar geen vruchten? Dan ontwikkelt de plant wel mannelijke bloemen, maar geen vrouwelijke. Heb je geen of nauwelijks vrouwelijke bloemen in de plant, dan kan dit een signaal zijn dat de omstandigheden niet ideaal zijn voor de plant.
De juiste plaats ð¥ Komkommers moeten net zoals tomaten in de volle zon staan. Dit wil zeggen: minimum 6u zon per dag (ongeacht of dit nu ochtend- of namiddagzon is). Daarnaast geef je ze best ook voldoende ruimte.
Snoei daarom je komkommerplanten tussentijds. Verwijder de onderste vruchten en zijscheuten tot op 50 cm boven de grond. Zodra de hoofdscheut de gewenste lengte heeft bereikt, kan je deze inkorten om de groei van de zijscheuten te stimuleren. Knip ook de eerste bloemen af, zodat later meer bloemen en vruchten ontstaan.
Komkommers houden van een warm plekje met zoveel mogelijk zonlicht. Het liefste natuurlijk in de kas of in een tunnel, maar ook in de volle grond zijn komkommers erg goed te kweken. Zelf heb ik mijn rekken met komkommers tegen een muur aan staan, vanaf de ochtend tot laat op de avond in de zon.
Zet de plant buiten op het terras, in de tuin of in een kasje want de komkommerplant kan wel 150-200 cm hoog worden. Een kleine tip: zet er een bamboestok bij voor de stevigheid of hang ze aan een touwtje!