Bij een IDEA-overeenkomst kiest de apotheek het voordeligste geneesmiddel. De meeste apothekers kiezen voor een IDEA-overeenkomst. Apothekers met een IDEA-overeenkomst mogen bij de meeste geneesmiddelen zelf kiezen van welke fabrikant zij die afnemen.
Alle medicijnen die in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staan, worden vergoed uit de basisverzekering. Toch wordt niet zomaar ieder medicijn helemaal voor je vergoed. Als er van een bepaald medicijn meerdere fabrikanten zijn, kiest de verzekeraar welke variant vergoed wordt.
Als je vanwege medische redenen een specifiek geneesmiddel moet hebben en niet kan uitwijken naar een goedkoper middel (medische noodzaak). Een arts bepaalt of daar sprake van is.
Het is aan de zorgverzekeraar zelf om te bepalen hoe hij toetst of aan deze voorwaarde voldaan is.” Voor praktisch gebruik is dit vertaald als 'medische noodzaak', door de arts op het recept aan te geven als 'm.n.' Maar een verzekerde heeft op grond van de wet dus niet zomaar recht op het merkmiddel als er 'm.n.' op ...
Veel zorgverzekeraars voeren een 'preferentiebeleid'; zij wijzen een specifiek geneesmiddel aan en vergoeden in principe alleen dat merk. ONVZ voert geen preferentiebeleid. Daarmee kan de apotheker blijven bepalen wat hij inkoopt en aflevert, alleen wel tegen de laagste prijs.
De volgende producten worden vanaf 2022 niet meer vergoed: Heparine infusievloeistof in een wegwerpspuit 100 IE/ml (5 ml en 10 ml), 200 IE/ml (5 ml), 500 IE/ml (50 ml) en 520,8 IE/ml (48 ml) Misoprostol capsule 25 μg en capsule vaginaal 25 μg.
Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor een medicijn. Dit is omdat vergelijkbare medicijnen in prijs kunnen verschillen. De overheid stelt dan een maximale vergoeding uit de basisverzekering vast. Is de prijs van een medicijn hoger dan deze vergoeding, dan moet u bijbetalen.
Als uw medicijn er niet is, zoekt uw apotheker naar een vervanger. Deze vervanger bevat dezelfde werkzame stof maar is van een andere fabrikant. Of het is een ander medicijn met een vergelijkbare werking. U kunt dan een ander medicijn krijgen dan u gewend bent.
Slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Tenzij je door ziekte chronisch gebruik maakt van slaapmiddelen, zoals angststoornissen of epilepsie. In dit geval betaal je wel nog een eigen risico.
Per 1 januari zal de Seretide diskus met daarin de combinatie salmetrol/fluticason niet meer volledig door Menzis vergoed worden in het kader van het preferentie beleid. Dit betekent in de praktijk dat patiënten die deze medicatie gebruiken, omgezet moeten worden op andere medicatie.
Uw arts schrijft dan op het recept 'medische noodzaak'. Uw apotheek controleert dit en bespreekt dit met uw arts, als dat nodig is. Let op: Voor dit medicijn betaalt u wel eigen risico.
Dat zijn middelen met alleen vitamine D (colecalciferol en calcifediol) en middelen met een combinatie van colecalciferol en calcium (kalk) of alendroninezuur. Alfacalcidol, calcitriol en dihydrotachysterol zijn andere vormen van vitamine D die vergoed blijven.
Voor veel geneesmiddelen ontvang je een volledige vergoeding, voor anderen betaal je een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is maximaal 250 euro per kalenderjaar. Naast de 250 euro geldt er voor alle medicijnen die door een arts worden voorgeschreven ook een eigen risico.
De geneesmiddelen benzodiazepinen (bijvoorbeeld oxazepam, temazepam, diazepam) worden sinds 1 januari 2009 niet meer vergoed. Deze geneesmiddelen kunnen naast hun werking ook ernstige bijwerkingen veroorzaken.
€ 0,05 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
De wettelijke eigen bijdrage zorgverzekering is niet aftrekbaar van de belasting. Soms vergoedt een aanvullende verzekering de eigen bijdrage voor bijvoorbeeld medicijnen of kraamzorg. In de zorgvergelijker op Geld.nl kun je aangeven dat je de eigen bijdrage vergoed wilt krijgen.
Als alternatief voor lorazepam kun je een korter werkende benzodiazepine gebruiken, zoals temazepam of oxazepam. Ook kan je arts een ander soort slaapmiddel voorschrijven, zoals zopiclon. Sommige mensen geven de voorkeur aan een natuurlijk alternatief voor lorazepam, zoals valeriaan of melatonine.
Uw arts heeft voorgeschreven hoeveel u moet gebruiken van Lorazepam. In het algemeen gelden de volgende doseringen: Voor de behandeling van angst en spanning: 1: In het algemeen: één halve tablet van 1 mg, 2 à 3 keer per dag en vervolgens 1 tablet van 1 mg, 2 à 3 keer per dag.
Het verschil tussen Lorazepam en andere slaapmedicatie
Lorazepam werkt snel maar heeft een relatief lange tijd nodig om de werkzame bestanddelen in het lichaam te laten verminderen. Andere medicijnen, zoals bijvoorbeeld Oxazepam en Temazepam, hebben meer tijd nodig om in werking te treden.
Ranitidine is een maagzuurremmer. Het is en geneesmiddel dat zowel op recept wordt voorgeschreven als vrij verkrijgbaar is. In Nederland zijn alle medicijnen die ranitidine bevatten al in oktober 2019 uit de handel gehaald, vooruitlopend op de schorsing.
Uw apotheker is aansprakelijk voor zijn eigen fouten en voor fouten van zijn personeel. Als uw apotheker op de hoogte is van een fout in een product, dan moet hij u daarvan direct op de hoogte stellen.
Finimal bestaat uit de werkzame stoffen paracetamol en coffeïne. Paracetamol werkt pijnstillend en koorts verlagend. Coffeïne versterkt het pijnstillende effect van paracetamol en werkt opwekkend.
Voor elk medicijn waar een recept voor nodig is, betaal je standaard terhandstelling. De hoogte hiervan verschilt per apotheek, medicijn en tijdstip. Meestal ligt het tarief rond de 6 euro. Het bedrag kan ook lager of hoger zijn.
voor een eerste uitgifte is het tarief ongeveer 12 euro- 14 euro; voor een bereiding is de opslag ongeveer 18 euro- 21 euro; voor een bijzonder bereiding is de opslag ongeveer 90 euro- 120 euro; voor een uitgifte buiten kantooruren ongeveer 35 euro - 45 euro.
Eigen risico voor medicijnen in het basispakket
De zorgverzekeraar vergoedt dus de medicijnen uit het basispakket. Binnen deze vergoeding heeft u wel een verplicht eigen risico: de eerste 385 euro betaalt u zelf. U krijgt daarvoor een rekening van de zorgverzekeraar.