Jij bepaalt zelf wanneer je op je werk vertelt dat je zwanger bent. Er geldt wel één voorwaarde: je moet op zijn laatst 3 weken voordat je zwangerschapsverlof begint, je werkgever informeren. Let op: Het is verstandig om je werkgever eerder te informeren, bijvoorbeeld nadat je 3 maanden zwanger bent.
De 12-weken traditie houdt in dat vrouwen hun zwangerschap pas aan het eind van het eerste trimester bekend mogen maken. Deze traditie is ontstaan uit bezorgdheid over miskramen of andere genetische problemen.
De meeste mensen wachten tot na de termijnecho die plaats vindt in de 12e week van de zwangerschap, omdat dan de kans op een miskraam kleiner is. 80% van de miskramen gebeurt namelijk in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
De meeste verloskundigen bieden je een echo aan rond 7-8 weken zwangerschap. Dat is het moment dat je ziet of de zwangerschap goed zit of niet. Bij ongeveer 15% van de vrouwen blijkt het een miskraam te zijn. Uiteindelijk maakt zelfs 1 op de 4 vrouwen een miskraam mee in haar leven.
Bent u zwanger? Vertel dit aan uw werkgever. Doe dit uiterlijk 3 weken voordat u met zwangerschapsverlof wilt gaan. Maar meld dit liever eerder.
Op het werk is vertellen dat je zwanger bent een formele mededeling. Bewaar ludieke en originele ideeën voor je familie en vrienden. Regel een een-op-een-gesprek met je baas en val meteen met de deur in huis:'De aanleiding voor deze afspraak is dat ik je wil vertellen dat ik zwanger ben.
Je zwangerschap melden doe je niet terloops aan de koffiemachine – een mondelinge verwittiging volstaat niet. Je moet namelijk ook een schriftelijk bewijs voorzien.Dat kan in de vorm van een aangetekend schrijven met een doktersattest waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat.
De baby in week 5 zwangerschap
Het embryo lijkt meer op een kikkervisje dan op een mensje. Wel ontstaat er deze week een hoofd- en staarteinde. De komende periode is cruciaal voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het hart.
Dankzij het zwangerschapshormoon HCG kun je in week 3 van je zwangerschap al symptomen voelen, zoals lichte krampen, een opgezette buik, misselijkheid, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Als je 3 weken zwanger bent, kun je soms ook last van diarree of puistjes krijgen.
Bij een zwangerschap van 8 weken is het mogelijk om je baby te zien en het hartje te zien kloppen. De duur van de zwangerschap kunnen we nog niet goed inschatten, dit doen we tijdens de termijnecho.
Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap eindigt 50% van de gevallen ook in een miskraam.
Hierdoor kan schade ontstaan aan zijn kwetsbare longetjes. Je wist niet dat je zwanger was en hebt per ongeluk nog wel een paar wijntjes gedronken? Maak je niet al te veel zorgen: de eerste paar weken is dat nog niet schadelijk. Er is namelijk nog geen placenta en dus geen direct bloedcontact tussen jou en de foetus.
De Smart Dual Sensor vertelt je niet alleen op het digitale display of je zwanger bent of niet, maar ook hoe lang al (2). Het aantal weken sinds de bevruchting wordt weergegeven als 1-2, 2-3 of 3+.
Zwaar gevoel onder in de buik of kleine steekjes. Door de groei van de baarmoeder kun je een zwaar en menstruatie achtig gevoel krijgen in je onderbuik. Vanaf dat je 4 weken zwanger bent kun je deze symptomen ervaren. Soms schrikken vrouwen van dit gevoel aangezien het lijkt alsof de menstruatie eraan komt.
In het kort. Misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap komt vaak voor. De klachten kunnen de hele dag bij vlagen voorkomen en niet alleen 's ochtends, zoals soms gedacht wordt. Misselijkheid begint vaak vroeg in de zwangerschap (tussen de 4 en 9 weken) en eindigt vaak voor week 14-16.
Kun je nu al een buikje hebben? Ja het kan zijn dat je met 5 weken zwangerschap al een klein buikje begint te zien. Maar dat is nog niet door jouw baby of doordat je baarmoeder groeit. Een buikje in het hele prille begin van je zwangerschap wordt eerder veroorzaakt door je darmen.
Je baarmoeder begint meteen te groeien en daardoor kan je ook last hebben van lichte buikpijn of bandenpijn, ook kan je daardoor voelen dat je vaker moet plassen. Allemaal symptomen die normaal zijn als je 5 weken zwanger bent.
De meeste vrouwen voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 16 en 20 weken zwangerschap. Als je al eerder een baby hebt gehad, herken je het bewegen van jouw baby in de buik waarschijnlijk eerder. Als dit jouw eerste zwangerschap is, is het ook normaal dat je de baby pas na de 20e week voelt.
Uw werkgever moet zorgen dat u tijdens en na uw zwangerschap veilig en gezond kunt werken. U heeft bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof. Na uw bevalling heeft u het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven.
Je kunt een zwangerschapsverklaring nodig hebben om verschillende redenen: Zwangerschapsverlof: als je in loondienst bent, kan je een zwangerschaps- en bevallingsuitkering krijgen wanneer je met verlof gaat. Deze uitkering vraag je aan bij het UWV, en die instantie kan om je zwangerschapsverklaring vragen.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Er wordt beweerd dat gedurende de zwangerschap zware fysieke inspanning zoals trekken, duwen, tillen of bukken nadelig kan zijn. Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt.