De witte ui is opvallend groter en scherper van smaak dan de gele ui, maar is toch iets zoeter.
De rode ui heeft een veel dunnere schil en is paars van kleur. Rode uien worden over het algemeen als iets subtieler omschreven dan de gele ui, maar de smaak is wel iets scherper.
De knoflook is qua smaak het scherpste lid van de uienfamilie. Gele uien worden het meest gebruikt in de keuken en hebben een vrij scherpe, maar toch ook zoete smaak. Wanneer je deze bakt wordt hij minder scherp en een stuk zoeter.
Rode uien zijn de beste uien om rauw te eten, en ze zijn dus ook heerlijk door je guacamole, salade of om in te maken. Daarnaast zijn ze verrukkelijk gebakken op een hamburger of broodje (zowel rauw als gebakken). Tot slot de meest subtiele ui, die eigenlijk niet eens een ui is.
De rode ui smaakt iets minder scherp dan de gele ui en is zeer geschikt voor een salade.
Rode ui smaak
Het is lastig om te zeggen of een rode ui scherper is dan een gele ui. Je kunt wel stellen dat een rauwe ui scherper is, dit geldt zowel voor een rode als een gele. En omdat de rode ui vaak rauw wordt gebruikt, wordt deze ook als scherper ervaren.
De lente-ui wordt simpelweg eerder geoogst dan de bosui. Het verschil zit hem dan ook vooral in de vorm. De lente-ui is wat dunner en kleiner dan de bosui en lijkt een beetje op een kleine prei. De bosui is dus wat groter en dikker en heeft het iconische witte bolletje aan de onderkant.
De witte ui is opvallend groter en scherper van smaak dan de gele ui, maar is toch iets zoeter.
Deze uien verschillen niet alleen van smaken, kleur en vorm, ze groeien ook anders. De gele en rode ui groeien uit in één bol, terwijl sjalotjes samengroeien in bolletjes, net als knoflook. Conclusie: De drie uien hebben dus ieder zijn kwaliteiten, maar komen ook overeen met elkaar. Het blijft tenslotte familie!
De rode ui is iets zoeter dan de gele. De milde smaak en mooie kleur maken hem geschikt voor salades en andere rauwe toepassingen. Week rode ui voor een mildere smaak een halfuur in ruim water. Bij verhitten gaat de frisse kleur verloren.
Je kunt namelijk de scherpe randjes van een witte ui er vanaf halen door de gesneden ui tien minuutjes in een badje met ijswater te leggen. Zo hou je wel de frisse smaak van de ui, maar hoef je geen tissues naast je bord te zetten.
De meest simpele pizza met ui krijg je wanneer je de pizzabodem rechtstreeks belegt met een laag verse, dungesneden of gesnipperde ui (3 tot 4 millimeter dik). Rasp vervolgens pecorino (schapenkaas) over de laag met ui.
Tips om optimaal gebruik te maken van het gezonde effect van uien. Neem bij voorkeur de rode uien. Zij bevatten het meeste werkzame stoffen.
Pel en snij de uien in (halve) ringen, doe ze in een ovenschaal met een klontje boter, een scheut olijfolie en een snuf zout. Optioneel kun je ook suiker toevoegen. Meng alles door elkaar en dek de schaal af met folie. Zet de schaal in de oven en bak de ui – afgedekt – 25 minuten.
De rode ui is een voedzame groente met volop vezels. Deze veelzijdige smaakmaker is dan ook zeker een gezonde toevoeging aan je maaltijd. Het advies is om minimaal 250 gram groenten per dag te eten. Rode ui kan hier een goede bijdrage aan leveren.
Niet iedereen is fan van de smaak, maar al een kleine portie ajuin kan je gezondheid verbeteren en het risico op bepaalde ziektes verminderen. Iedere dag ajuin eten is goed voor je lichaam.
Wat is het verschil tussen een ui en een sjalot? Een sjalotje heeft een fijnere smaak dan de ui. Wanneer je een sjalot verwarmt karamelliseren de suikers, waardoor een zoetige smaak ontstaat. Sjalotjes worden vaak gebruikt in sauzen en salades.
Onthou dan het volgende: 1 kleine ui = 3 kleine sjalotten. Als je eigenlijk een ui zou fruiten kan je dus drie sjalotten gebruiken, en als je een sjalotje zou bakken neem je een derde van een ui. Snij de ui dan wel een stuk fijner dan anders zou doen; een sjalot heeft dunnere rokken dan een ui.
Smaak. De sjalot heeft een zeer aromatische smaak die fijner is dan de gele ui. Hierdoor is de ui een perfect pittig, maar ook zoetig smaakaccent in bijvoorbeeld salades, wokgerechten en sauzen.
De ui is pittige en zeer veelzijdig. Je kunt hem rauw eten maar ook koken, stoven of bakken. Er zijn verschillende soorten ui met ieder hun eigen smaak en toepassing. De bosui heeft bijvoorbeeld een zachte, zoete smaak die een beetje doet denken aan prei.
Dat komt door de grote droogte in Europa. "Het grootste deel van de Europese markt bestaat uit gele ui, maar door de droogte zijn de opbrengsten veel lager. Dus het aanbod is laag, terwijl de wereldwijde vraag naar gele ui veel groter is dan naar rode ui.
Het woord uijen is weer een variant van ajuin, afkomstig uit de Brabantse, Zeeuwse en Vlaamse dialecten. Vanwege de -en aan het eind werd uijen door de sprekers na verloop van tijd als meervoudsvorm opgevat. In de 17e eeuw ontstond daarom het nieuwe enkelvoud ui. ← Het eten is klaar!
Het witte gedeelte is wat scherper van smaak en heeft een stevigere structuur dan het groen. Daardoor is het witte deel heel geschikt om te bakken. De groene bovenkant kun je prima rauw eten, als topping of door een salade bijvoorbeeld.
De uien zijn eigenlijk één en dezelfde ui. De lente-ui wordt alleen eerder geoogst dan de bosui en oorspronkelijk is de onderkant van de lente-ui een stuk kleiner dan die van de bosui.
Bosui heeft een zachte, zoete smaak die een beetje doet denken aan prei. Rauw en in ringetjes gesneden past bosui goed in salades of soepen. Maar ook bij gestoofde groenten, op een boterham of in een omelet is bosui heel lekker.