De Syrische hamster kan gigantisch schrikken. Wanneer je onverwachts hem uit het nest wil halen, draait hij heel snel rond en gooit hij de pootjes naar voren. Dit eventueel in combinatie met krijsen. Dat doen de dwerghamsters een stuk minder.
Zodra de dwerghamster hard gaat krijsen dan geeft dat aan dat hij heel bang is en zich volledig overgeeft. Deze krijsen geven echter niet alleen angst weer maar zeker ook pijn. Als de hamster wordt gebeten door de ander zal hij ook op deze manier gaan krijsen.
Bovendien slaat de hamster fruit of groenten op in het nest. Door rotting kan het groenvoer darminfecties veroorzaken. Daarom moeten resten na een half uur uit de kooi worden verwijderd. U mag een hamster nooit snoep, chips, koekjes of suikerklontjes geven, omdat hier te veel vet, zout of suiker in zit.
Je hamster wordt wakker en strekt zich eerst heerlijk uit, waarna hij aan zijn wasbeurt begint. Dit gedrag is een teken van tevredenheid. Je hamster voelt zich goed onder jouw hoede. Staat je hamster op zijn achterpootjes en hangen zijn voorpootjes losjes voor zijn buik waarbij hij nieuwsgierig rondkijkt?
Een hamster die zich nog niet op z'n gemak voelt, kan en zal flink bijten! Laat in die eerste week uw hamster heel voorzichtig aan uw hand ruiken en wennen. Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen.
De enige manier waarop hamsters zich kunnen verdedigen en u kunnen laten weten ergens mee te stoppen, is door te bijten. Straf uw hamster dus niet als hij u bijt, maar probeer te begrijpen waarom hij u heeft gebeten. Lees voor meer informatie het hoofdstuk 'Mijn hamster bijt'.
Laat de hamster langzaam wennen aan je hand en aai het dier voorzichtig over zijn lijf. Met iets lekkers kun je hem lokken. Wees voorzichtig: een hamster is kwetsbaar, maar ziet geen diepte. Een kleine val kan fataal zijn.
Van nature zijn hamsters schuwe dieren die het niet fijn vinden om rond te lopen waar iedereen ze kan zien. Beschutting is daarom erg belangrijk.
Hamsters gebruiken over het algemeen lichaamstaal om emoties over te brengen, bijvoorbeeld wanneer ze blij, bang, angstig, nieuwsgierig of boos zijn. Het zijn solitaire dieren en ze zijn heel territoriaal. Als een wilde hamster wordt verrast door een vijand, zoals een roofvogel of een vos, richt hij zich dreigend op.
Hamsters solitair
Er zijn soorten (campbelli) die onder sommige omstandigheden in een groepje gehouden kunnen worden, maar ook dan is er grote kans dat dit uiteindelijk vechten wordt. Houd hamsters daarom altijd alleen. Dat ze alleen leven wil niet zeggen dat ze minder ruimte nodig hebben.
Muizen en hamsters kunnen zich heel erg plat maken en glippen zo tussen tralies en onder deuren door! Ze kunnen al door een ruimte van een halve centimeter! Je mag een slapende hamster nooit wakker maken. Als je een hamster overdag wakker maakt, wordt hij daar heel boos en gestrest van.
De hamster
Sommige zijn super lief en nooit chagrijnig, terwijl de ander het liefst graag op zichzelf is en snel bijt. Wat helaas het grootste nadeel is, is dat ze overdag bijna altijd slapen. Ze zijn soms voor een korte periode even wakker. Lopen een rondje, pakken wat voer, en duiken snel weer hun warme nestje in.
Hoe vaak moet je de volledige hamsterkooi verschonen? Dit kan wekelijks, tenzij de kooi vol zit met urinevlekken en keutels. Omdat je iedere dag het vieze strooisel verwijdert zal de kooi minder snel gaan stinken. Je ruikt het meteen als je de kooi toch beter direct kunt schoonmaken!
Het zijn in principe solitair levende hamsters, dat betekend dat je ze het beste alleen kunt huisvesten. Ook hebben ze niet heel veel aandacht nodig, waardoor je ze ook prima kunt houden als je niet al te veel tijd hebt. Je hebt s' avonds geen tv meer nodig met een Dwerghamster in huis want je kijkt je ogen uit!
Wist je dat veel hamsters tegen zichzelf praten? Vooral goud- en dwerghamsters laten bij het zoeken naar voedsel of het bouwen van een holletje een zacht niezen of gezellig gemurmel horen. Wanneer dit overgaat in een indringend piepend geluid, is er echter sprake van pijn.
Piepen. Hamsters voeren graag uitgebreide gesprekken met zichzelf, bijvoorbeeld op zoek naar lekker eten of bij het bouwen van een nest. Uitgebreider en indringend gepiep kan echter ook pijn aanduiden – houdt het knaagdiertje in dit geval goed in de gaten.
De meeste dwerghamsters zullen het gezelschap van hun soortgenoten waarderen, goudhamsters (en soms ook Chinese dwerghamsters) dienen echter alleen te worden gehouden. Als deze dieren samen worden gehouden ervaren ze veel stress, zelfs als ze in een groot onderkomen worden gehouden.
Hamsters zijn gevoelig voor stress
Dat heeft alles te maken met hun positie als prooidier in de natuur. In het wild kunnen deze knagers overal waar ze lopen, gegrepen worden door een natuurlijke vijand. Geen wonder dat ze zich snel bedreigd voelen, en iedere beweging en ieder geluid in hun omgeving registreren.
Tips om je hamster wakker te maken
leg een dekentje over het hamstertje heen of dek het toe met wat nestmateriaal. leg de hamster in je handen, strek hem iets uit en warm hem op. Hij zal na ongeveer een halfuur langzaam ontwaken.
Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent. En natuurlijk bij het voeren horen ze het voer.
Hamsters geven de voorkeur aan een plaats waar de temperatuur constant is. Deze plaatsen bevatten vaak schadelijke stoffen en stof. Ook schommelt hier de temperatuur meestal sterk. Als u de hamsterkooi niet op de grond kunt zetten, zoek dan een plek met een stabiele ondergrond zodat de kooi niet kan vallen.
Hamsters zijn echte schemer- en nachtdieren en slapen het liefst overdag. Ze laten zich overdag dan ook niet veel zien. Een uitzondering op de regel is de Russische dwerghamster; deze hamstersoort is ook overdag vrij actief.
Hamsters zijn 's nachts actief en slapen overdag. Plaats de kooi dus niet in je slaapkamer: de hamster kan je wakker houden! Zorg ervoor dat de hamster donkere en lichte periodes heeft, ze hebben nood aan een normaal dag- en nachtlichtritme.
Jouw hamster vermaken, kun je deels al doen door toevoeging van hamster speelgoed in de kooi. Zo heb je een hamster looprad, waar jouw hamster uren in kan rennen om zo zijn of haar energie kwijt te kunnen. Hamster tunnels of bruggen zijn ook een ware aanwinst.
Het agressieve gedrag van een hamster kan verschillende oorzaken hebben. Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig.