De beste kazen om aan pasta toe te voegen zijn Parmezaan, Pecorino, Grana Padano, en Aged Asiano. Ricotta doet wonderen voor vullingen en verse mozzarella bakt goed.
Parmigiano Reggiano
Geraspt of geschaafd: met deze kaas krijgt jouw bord pasta een mooie finishing touch. Strooi de Parmezaan liever niet over pasta's met vis of schelpdieren; de scherpe smaak van deze kaas kan ervoor zorgen dat je ze niet meer proeft.
Welke kaas op spaghetti bolognese? Het gaat dan in de meeste gevallen om gewone Goudse kaas. Maar er zijn ook andere soorten. Geraspte Parmezaanse, Grana Padano, Emmentaler, etc.
Jonge, zachte, vette, vochtige kazen met een pH-waarde tussen 5,0 en 5,5, zoals jonge Goudse of cheddar, smelten dus het beste.
Camembert versus Brie
Brie heeft een verfijnde smaak en een zachte textuur, terwijl Camembert een meer rustieke kaas is met een aardsere smaak en compactere textuur. De verhouding tussen korst en kaasdeeg maakt de Camembert iets sterker in vergelijking met een brie, wanneer ze die even lang is gerijpt.
Welke kaas is het beste voor lasagne? Het is vooral belangrijk dat de kaas geraspt is. Je kan hiervoor Emmentaler, Gruyère of parmezaan gebruiken.
Bijna alle Hollandse kazen kunnen geraspt worden, maar aan (zeer) jonge kaas moet dan wel zetmeel worden toegevoegd om het minder plakkerig te maken. Volgens de Warenwet mag er echter niet meer dan 3% zetmeel worden toegevoegd. Hoe ouder de kaas, hoe minder plakkerig en des te makkelijker te raspen.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Zeer harde, gerijpte kazen zoals Parmigiano passen niet in deze categorieën. Als je ze fijn rasp ze en toevoegt aan een saus of een schotel met vocht, zullen ze vlot smelten, maar door hun eigen gebrek aan vocht, zullen ze niet goed op zichzelf smelten.
Kaas combineren met sauzen. Kaas is uitstekend te combineren met wijn, bier of port. Daarnaast zijn er ook zeer smakelijke sauzen die de smaak van kaas nog beter tot hun recht laten komen. Inmiddels al erg bekend is de Mosterd Dillesaus.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.
Schaaf plakjes kaas met de kaasschaaf. Leg de plakjes kaas op elkaar en snij nu hele dunne strookjes. Draai je snijplank een kwartslag en snij vervolgens de kaas zo dun mogelijk. Wil je de kaas nog fijner dan kun je nog een beetje kruislings hakken.
Een Microplane is een rasp waarmee je flinterdunne sliertjes kaas kunt raspen. Perfect voor elegante sliertjes pecorino of parmezaan op je pasta. Gebruik wel de 'grove' rasp, zodat de slierten niet samenklonteren op je warme pasta.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Leg in een ingevette ovenschaal een laagje lasagnebladeren. Doe hier een laagje gehaktsaus overheen, wat plakjes salami en stukjes gegrilde paprika. Maak op deze manier drie lagen en dek de laatste laag af met de rest van de saus, mozzarella en nog wat gegrilde paprika. Bestrooi met parmezaanse kaas.
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar. Ricotta en Mascarpone zijn wel echt allebei verschillende producten en kun je niet zo makkelijk door elkaar vervangen.
"Het is een compromiskaas, die goed past bij de Nederlandse keuken. Het heeft een smaak richting de Italiaanse kazen en het smelt goed op een pasta of pizza.
Natuurlijk is een laagje kaas op je ovenschotel dé manier om een heerlijk goudgeel korstje te krijgen. Het beste resultaat krijg je met een goede smeltkaas zoals Emmentaler, Gruyère of Parmezaan, of een mix van de drie. Gebruik mozzarella voor een zacht resultaat of een pittige cheddar voor wat meer smaak.
Maak je een open lasagne, dan kook je de pastavellen beter wel voor want anders blijven ze, doordat er minder saus tussen zit, te hard. Kook ze liefst één voor één in een ruime pan met water en flink wat zout, en laat de vellen drogen op een een schone keukenhanddoek.
Zowel brie als camembert wordt gemaakt van koemelk. Toch heeft een van de twee een aanmerkelijk hoger vetpercentage. Aan brie wordt namelijk extra room toegevoegd, waardoor het melkvetgehalte hoger ligt en de textuur van de kaas smeuïger is.
Beiden lijken veel op elkaar. Zo zijn ze allebei gemaakt van koemelk, maar aan brie wordt nog room toegevoegd. Hierdoor bevat brie een hoger vetgehalte dan camembert en is de smaak romiger. Daarbij komen de twee kazen weliswaar uit Frankrijk, maar uit twee verschillende regio's.
Brie is rijk aan een heleboel verschillende vitamines. Zo bevat het vitamine A wat goed is voor de huid, ogen, de groei en de weerstand. Ook bevat het vitamine B2 wat erg belangrijk is voor een goed werkende stofwisseling, vitamine B2 zit vooral in melkproducten.