zo'n 85%, van de koolhydraten in havermout bestaat uit zetmeel. En 25% van deze zetmeel is resistent zetmeel. Dit zetmeel wordt niet afgebroken en lijkt op een soort vezel. Resistent zetmeel verbetert, net als vezels, je spijsverteringssysteem.
1) Havermout is rijk aan bètaglucaan
Zo nemen de oplosbare vezels veel vocht op in de darmen en binden ze daarbij cholesterol. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van 3 gram bètaglucaan per dag (gelijk aan ongeveer 70 gram havermout) je LDL-cholesterol met ongeveer 7% kan verlagen.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
Ondanks dat havermout veel goede eigenschappen heeft, is het een minder goede keuze wanneer je gewicht wil verliezen. Het bevat het veel koolhydraten: maar liefst 62 gram koolhydraten per 100 gram havermout. Niettegenstaande dat dit langzame koolhydraten zijn, past het niet goed in een koolhydraatarm dieet.
Verder ga je ook veel meer eiwitten en vetten eten. Dit zit bijvoorbeeld in eieren en diverse soorten vlees en vis. Natuurlijk kun je ook nog altijd groenten en fruit eten. Hier zit namelijk nauwelijks zetmeel in.
Als je lichaam zetmeel verteert, wordt het omgezet in suikers, waarna je het als energie gebruikt. Resistent zetmeel is hier een uitzondering op. Dit type zetmeel is namelijk onverteerbaar (vandaar de naam resistent). Het komt daardoor via je maag en dunne darm in je dikke darm terecht.
Gezondheidseffecten. Het lichaam zet zetmeel om in glucose, waaruit het energie haalt. Sommige zetmeelsoorten, zoals deze bijvoorbeeld voorkomen in peulvruchten, zijn zo opgebouwd dat ze niet goed afgebroken worden. Ook verhit zetmeel dat daarna weer afkoelt breekt niet meer of moeilijker af.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat bètaglucanen uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. Als je er tenminste genoeg van binnenkrijgt. Je moet namelijk 75 gram havermout per dag eten (zo'n 2 porties) om aan de benodigde hoeveelheid bètaglucanen te komen.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Havermout geeft ook een goed verzadigend gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent te overeten. Al met al past havermout daarom in een verantwoord voedingspatroon dat je kan helpen om af te vallen. Zolang je het maar niet dagelijks eet en afwisselt met andere gezonde koolhydraatarme ontbijtjes.
Havermout bevat veel vezels ofwel voedingsvezels. Vezelrijk voedsel is essentieel voor een goede stofwisseling en darmwerking (stoelgang). Vezels vormen namelijk een smeermiddel in de darmen waardoor de vertering van voedsel veel beter verloopt.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Daarnaast bevat havermout ook veel vezels die goed zijn voor de spijsvertering. Normale havermout bevat echter veel koolhydraten, maar liefst 60 gram koolhydraten per 100 gram havermout. Om die reden past normale havermout als je wilt afvallen niet goed in een koolhydraatarm dieet.
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
De meeste darmen hebben er geen moeite mee rauwe havermout te verteren. Ik hoor heel soms wel eens dat mensen het zwaar op de maag vinden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen en dit gevoel verdwijnt meestal na een paar keer eten. Dus het is ook geen enkel probleem om het bij yoghurt te eten.
Ongeacht de soort mag er in principe maar één ingrediënt worden vermeld: volkoren havermout. Het beste is om een grote zak pure havermout te kopen, zonder enige vorm van toevoegingen. Deze kun je vinden in de natuurwinkel.
Haver is van nature glutenvrij. Maar in de Europese wetgeving via de Verordening EG Nr. 828/2014 staat dat haver een glutenbevattende graansoort is. Dat is opmerkelijk omdat haver van nature geen gluten bevat.
Havermout heeft één groot voordeel: het bevat zogenaamde 'bètaglucanen', oplosbare vezels die extra veel vocht opnemen in de darmen. Daardoor kan havermout het slechte cholesterol in het bloed binden en verlagen.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Havermout houdt je darmen gezond
Havermout is erg goed voor je spijsvertering omdat het veel vezels bevat – en dat is altijd een feest voor je darmen.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan. Dit zuur is licht schadelijk voor mens en dier.
Voorbeelden van zetmeelachtige groenten zijn maïs, aardappelen en pompoenen. Als ze in zijn geheel gebruikt worden bevatten ze veel vezels en belangrijke voedingsstoffen. De belangrijkste functie is energie leveren aan het lichaam, speciaal de hersenen en het zenuwstelsel.
Bijna alle Hollandse kazen kunnen geraspt worden, maar aan (zeer) jonge kaas moet dan wel zetmeel worden toegevoegd om het minder plakkerig te maken. Volgens de Warenwet mag er echter niet meer dan 3% zetmeel worden toegevoegd. Hoe ouder de kaas, hoe minder plakkerig en des te makkelijker te raspen.