Snijd de kontjes van de granaatappel met een scherp mes ervan af, en kerf aan zes kanten verticaal in. Vul een kom met warm water en trek de parten van elkaar los. Leg ze voorzichtig in het water en trek als het ware de pitjes los van het vruchtvlees.
Snijd een granaatappel dwars door en lepel de pitjes eruit of snijd de granaatappel van boven naar beneden in vieren, buig de partjes schil naar buiten en laat de 'kogeltjes' eruit rollen. Je kinderen zullen het leuk vinden om mee te helpen!
Het pitjes van de granaatappel zijn het eetbare deel van de vrucht. De pitjes van de granaatappel zitten boordevol kalium en vitamine C. In één granaatappel zit maar liefst 30 % van je aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag. De pitjes hebben tevens een ontstekingsremmende werking.
Rol de granaatappel over het aanrecht zodat de pitten los komen te zitten. Halveer de granaatappel en klop dan aan de achterkant met een houten lepel op de schil terwijl je een beetje in de schil knijpt. De pitjes vallen er dan zo uit, als de granaatappel tenminste niet te oud is. Vang de pitjes op in een kom.
Antwoord: Door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat dagelijks gebruik van granaatappel (Punica granatum) bloeddrukverlagend werkt: de bovendruk kan met 5 mm Hg afnemen en de onderdruk met 2 mm Hg. Er is alleen geen invloed gevonden van het gebruik van granaatappel op lipiden, zoals cholesterol en triglyceriden.
Wanneer is een granaatappel rijp? Een granaatappel is rijp als deze zwaar aanvoelt en een gladde schil heeft. Maar meestal zijn ze al eetrijp, als u ze in de winkel koopt. Handig om te weten: u kunt het beste een granaatappel bewaren in de koelkast (maximaal een week).
Geweldige bron van vezels
In de ayurvedische geneeskunst wordt de granaatappel vaak gebruikt voor constipatieproblemen, maar ook als je last hebt van diarree. Het werkt als laxeermiddel, maar ook helpt het om de peristaltische acties van de darmen te verhogen en darmproblemen te verminderen.
Granaatappel versterkt je weerstand
Maar ook vitaminen A, B en C zijn goed en talrijk vertegenwoordigd. En net zoals bij de appel, is vitamine A is goed voor de ogen.
Onderzoekers van de Universiteit van Louisiana hebben gevonden dat bepaalde darmbacteriën door de afbraak van granaatappels en bessen een bepaald afbraak product (metaboliet) produceren, Urolithine A genaamd, dat chronische darmontstekingen (IBD) kan verminderen en mogelijk zelfs kan voorkomen.
Granaatappelsap zou -vooral vanwege de aanwezige antioxidanten- helpen tegen hartziekte, een hoog cholesterol, diabetes, alzheimer en bepaalde soorten kanker.
Bewaren. Je kan een volledige granaatappel ongeveer een week in de koelkast bewaren. Granaatappelpitjes kan je zo'n 3 maanden bewaren in de diepvries.
( AH) Een verse granaatappel kost in de supermarkt nog geen euro, en daar haal je ongeveer 200-250 gram pitten uit.
Granaatappels zijn superlekker, al vinden sommige mensen het lastig om de pitjes eruit te krijgen of het sap er uit te persen. Een handig trucje: halveer de granaatappel en klop boven een kom met water met een pollepel op de schilkant, zodat de pitjes in het water vallen. De vliesjes drijven dan naar het oppervlak.
Het gaat om álle granaatappels ter wereld! Die hebben gemiddeld precies 613 pitjes.
Het sap van de granaatappel kan een duidelijk effect hebben op de gezondheid van de prostaat. Een onderzoek waarbij iemand iedere dag 237 milliliter granaatappelsap dronk, heeft dit aangetoond. Deze persoon bleek hierdoor een betere levensverwachting te hebben [2,5,6].
WAT DOET GRANAATAPPEL VOOR JE HAAR? Het punische zuur in granaatappelzaadolie doet dus wonderen voor je teint, maar het kan je ook helpen aan glanzend haar! De antioxidanten in de olie ondersteunen een gezonde bloedcirculatie, die de haargroei bevordert.
Dankzij zijn hoge gehalte aan vezels kan je de granaatappel ook tot de eetlustremmers rekenen. 1 granaatappel bevat al drie kwart van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Voldoende vezels eten geeft je een verzadigd gevoel, zorgt voor een vlotte stoelgang en houdt je gewicht op peil.
Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van granaatappelsap helpt om tandplak te voorkomen. 1 a 2 glazen sap per dag helpen u om griep en verkoudheid te voorkomen of sneller te genezen.
Wanneer in het seizoen
De granaatappel is jaarrond beschikbaar. Van juli tot en met januari uit Spanje, Turkije, Israël en Iran. Van januari tot en met juni uit Peru.
Gezonde bestanddelen van de granaatappel
In de besjes vind je een hoog gehalte aan vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vitamine E, zeer veel vezels, kalium, ijzer en calcium.
Kies bij voorkeur een granaatappel met een glanzende schil. Tijdens het rijpingsproces verkleurt de schil langzaam van geel naar bruin. Een granaatappel die zwaar aanvoelt, zit waarschijnlijk vol sap. Granaatappelpitjes kun je ook los kopen.
De zoete Spaanse granaatappel is kleiner dan de zure Turkse en aan de buitenkant niet zo mooi rood, eerder geelbruin van kleur. De meeste mensen denken dat de rode granaatappel juist zoeter is, vertelde de Turkse winkelier.
De soortaanduiding granatum komt van het Latijnse woord voor korrel, granum. De edelsteen granaat is waarschijnlijk naar de granaatappel genoemd, niet alleen vanwege de kleur, maar ook vanwege de vorm van de cellen, die wel wat op edelsteentjes lijken.