Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
Hépar® natuurlijk mineraalwater is het enige natuurlijke mineraalwater waarvan klinisch is aangetoond dat het een effect heeft op de transit en constipatie bij volwassen vrouwen. Het magnesium dat van nature aanwezig is in Hépar®water zorgt ook voor een toename van het volume en het gewicht van de ontlasting.
Om obstipatie bij baby's te verhelpen moeten de darmen weer in beweging komen. Veel ouders zijn bang voor luie darmen door laxeren, dat is gelukkig een fabel. Darmen stoppen juist met bewegen als ze vol poep zitten. Het beste laxeermiddel is macrogol, dat werkt alleen op de poep en is niet prikkelend op de darmen.
Start rustig weer met vaste voeding als het weer goed gaat met de ontlasting. Geef je kunstvoeding, dan is er ook speciale kunstvoeding voor baby's die last hebben van harde ontlasting. Deze voeding helpt om wat meer vocht in de darmen vast te houden. Bedenk ook dat je baby meer zweet op warme dagen.
Gebruik alleen koud water rechtstreeks uit de kraan, want lauw of warm water afkomstig uit geisers of boilers kan metalen bevatten. Onderhoud de kraan en de onmiddellijke omgeving ervan zeer goed. Het water moet niet gekookt worden en er mogen geen ontsmettende middelen aan toegevoegd worden.
Wij adviseren, net als het consultatiebureau, om diksap pas te geven aan kindjes vanaf zes maanden.
Je hebt obstipatie wanneer je minder dan 3 keer per week moet poepen. De ontlasting is dan vaak droog en hard. Andere woorden voor obstipatie zijn verstopping of constipatie.
Uw kind poept minder dan 3 keer per week. De poep is hard en droog. Soms zijn het losse keutels. Bij baby's kan verstopping komen doordat ze van borstvoeding naar flesvoeding gaan.
Je hebt baby's die na elke voeding poepen en baby's die één keer per 4 dagen poepen. Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten. Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen. Er is sprake van een persoonlijke frequentie.
Naast een goede hydratatie kan het drinken van het natuurlijke mineraalwater Hépar® ook een echte troef zijn om uw darmtransit te helpen verbeteren. Het water van Hépar® is immers het enige met een bewezen doeltreffendheid voor de transit(3).
Zorg ervoor dat je iedere dag ten minste een halfuur matig tot intensief beweegt. Drie keer tien minuten of twee keer een kwartier mag ook. Ga bijvoorbeeld wandelen, lopen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Dit zet de darmen in beweging waardoor de ontlasting beter op gang komt.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Constipatie bij uitsluitend flesvoeding
HiPP 2 BIO Combiotik® opvolgmelk bevat onder meer belangrijke voedingsvezels (GOS van lactose). Deze voedingsvezels helpen de ontlasting los te maken en dus te verzachten.
Gedroogd fruit
Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Nadelen van johannesbroodpitmeel
Johannesbroodpitmeel kan goed helpen. Toch heeft het bij sommige baby's ook enkele nadelige effecten: Helpt niet bij iedere baby. Veel baby's hebben baat bij het verdikkingsmiddel.
Door een beetje olie aan een hapje toe te voegen bevat een hapje veel meer energie dan zonder olie. Bij een hapje van 100 gram kun je door een theelepeltje olie de energiewaarde verdubbelen.
Welke thee mag mijn kind? Lauwe thee zonder suiker is een prima alternatief voor water. In zwarte en groene thee zit wel cafeïne. Een teveel aan cafeïne is niet goed voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je kind, maar 1 à 2 kopjes op een dag is geen probleem.
Onvoldoende drinken en vezelarme voeding kunnen een negatieve invloed hebben op de stoelgang. Samen met onvoldoende bewegen kan dit leiden tot harde ontlasting.
Bij verstopping gaat poepen moeilijk. U poept minder dan 3 keer per week. Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Is een verstopping gevaarlijk? In de meeste gevallen is een verstopping onschadelijk. Houden de symptomen langer dan twee weken aan, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts.
Diksap is veel geconcentreerder dan siroop waardoor je dus minder nodig hebt. Minder concentraat geeft minder suikers en dat maakt diksap een verantwoord en natuurlijk alternatief voor siroop.
Er wordt daarom aangeraden om een kind maximaal 7 keer per dag te laten eten en/of drinken, zodat het gebit tussen de zuuraanvallen kan herstellen.
Roosvicee Laxo heet voortaan Roosvicee Pruimen. Roosvicee Pruimen is een vruchtensiroop dat al het goede van de pruim bevat. Doordat ze lekker lang zijn gerijpt in de zon, hebben de pruimen van nature een heerlijke, zoete smaak en zijn ze dieppaars van kleur.
Meestal zal uw kind dit middel minstens 2 maanden moeten gebruiken. Sommige kinderen hebben dit middel echter gedurende langere tijd nodig. Als er na 3 dagen gebruik geen enkele verbetering optreedt in de stoelgang, of als uw kind aanhoudende buikpijn of diarree krijgt, moet u de arts en/of apotheker raadplegen.