De prijzen wisselen sterk. Om 1 liter olijfolie te verkrijgen is ongeveer 5 kilo olijven nodig. Gemiddeld geeft een boom 30 tot 40 kilo olijven. Om een zeer eenvoudig salaris te hebben heeft een kweker 5000 bomen nodig.
1 olijfboom geeft ons ongeveer 20 kilo aan olijven en een olijf bevat ongeveer 16-20% vet. Dit vet zit grotendeels in het vruchtvlees maar ook voor een deel in de pit. Dit resulteert in 3 tot 5 liter top kwaliteit olijfolie per boom. Olijven worden geoogst als deze bijna rijp zijn.
De oogsten liggen bij traditionele productie tussen de 2 en 5 ton olijven per hectare (een hectare is de oppervlakte van twee voetbalvelden). Daarvan houd je ongeveer een kwart aan olijfolie over. Het kan echter tot wel 15 jaar duren tot volle productie gehaald wordt.
Olijven oogsten doe je zo
Bij de traditionele teelt met een opbrengst tot 3.000 kilogram olijven per hectare bedraagt de kost voor de olijfboeren maximaal 0,25 euro per kilogram olijven.
Koop hier, gemakkelijk en veilig. Om 1 liter hoogwaardige extra vierge olijfolie te produceren het je tussen de 4 en 5 kg olijven nodig. De olijven worden geoogst in de maanden november en december, wanneer de olijven optimaal gerijpt zijn (donker paarse kleur).
Om 1 liter olijfolie te verkrijgen is ongeveer 5 kilo olijven nodig. Gemiddeld geeft een boom 30 tot 40 kilo olijven.
Hoeveel kost een olijfboom? Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro. Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro. Bij Finca Hermosa verkopen wij olijfbomen van 500 tot 1.000+ jaar oud!
De gemiddelde olijfboom begint op de leeftijd van 4-5 jaar met het produceren van olijven, tot in de eeuwigheid. In sommige gevallen kunnen 1800 jaar oude bomen nog steeds spruiten produceren. De olijfboom reageert significant positief op irrigatie en bemesting, terwijl snoeien om de twee jaar noodzakelijk is.
Herkomst. De herkomst van de olijfboom ligt rond de oostelijke landen van de Middellandse zee. Rond 600 voor Christus verspreidt de teelt van olijfbomen zich naar Griekenland, Spanje en Italië. Ook in Nederland zijn olijfbomen te vinden.
Er worden ongeveer 1 miljard olijfbomen gekweekt, misschien zelfs meer. Ongeveer 80% van deze bomen staat in het Middellandse Zeegebied. Landen als Spanje, Italië, Griekenland, Tunesië en anderen exporteren olijfolie.
De gemiddelde olijfproductie van een volwassen olijfboom varieert van 22 tot 90 kg. Er zijn natuurlijk opvallende uitzonderingen, want er zijn gevallen waarin een enkele olijfboom 820 kg olijven produceerde.
Wereldwijd wordt 19.270.115 ton olijfolie per jaar geproduceerd. Spanje is de grootste olijfproducent ter wereld met een productievolume van 6.559.884 ton per jaar. Griekenland komt op de tweede plaats met 2.343.383 ton jaarlijkse productie.
De groene olijf is direct na de zomer (september/oktober) rijp. Laat u de olijven hangen dan worden ze zwart. Zwarte olijven kunnen direct geweekt worden in een oplossing van water, zout en azijn.
Je moet precies de juiste, rijpe en gezonde olijven eruit zoeken, en dat terwijl je in evenwicht moet kunnen blijven op een dun laddertje van eikenhout. Het wil dan ook weleens helpen om de olijfboom heel voorzichtig heen en weer te schudden, vaak komen de olijven dan zo uit de boom vallen.
Olijven inmaken behoeft geen chique ingrediënten of dure materialen: gewoon zout, water en geduld. Door de olijven in te maken wordt de bittere smaak minder zodat ze eetbaar worden. Inmaken kan tijdens alle stadia van rijping, van de harde groene olijf tot de rijpere zwarte olijf.
Eerst de olijven pletten en drogen, daarna met de Piteba oliepers de olie persen. Met de Piteba notenkraker plet je eerst de olijven en daarna droog je deze in een voedseldroger. De gedroogde olijven gaan inclusief pit in de PITEBA oliepers. Zo pers je pure verse olijfolie!
De vruchten kun je niet rechtstreeks van de boom eten. Ze zijn erg bitter en hard. Het is beter de olijven eerst twee weken in water te leggen, ververs het water iedere dag. Na deze twee weken leg je de olijven een maand in pekelwater.
Een olijfboom kan wel tegen een stootje dus in principe kan je boom tegen wind, maar liever niet teveel koude wind in de winter.
De Olijfboom, of Olea Europaea, kan je zowel binnen als buiten neerzetten. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Je kan de plant het beste op een standplaats in de volle zon plaatsen. Ook is het een plant die veel water verbruikt.
Aangezien de groei van olijfbomen niet wordt gestimuleerd met chemische middelen, is het produceren van olijfhout niet slecht voor het milieu. Deze chemische stoffen kunnen namelijk schade aanbrengen aan het milieu en aan de mens zelf.
Bemesten van olijvenbomen kunt u het beste doen in de groeimaanden maart tot en met september met kalk, koemestkorrels of Mediterrane plantenvoeding van Pokon. Bekijk ook: olijfboom inplanten, olijfboom snoeien en olijfboom bescherming.
Gebruiksaanwijzing meststoftabletten. Geef de boom 1x in de week water. Niet teveel, anders rotten de wortels. Snoei de olijfboom na de winter, verwijder dood hout zodat de stam weer licht krijgt.
De oudste olijfboom ter wereld is overigens te vinden op het Griekse eiland Kreta waar in de plaats Ano Vouves een olijfboom staat die ouder is dan 2.000 jaar (volgens sommigen zelfs ouder dan 4.000 jaar) en die nog steeds olijven produceert.
Het oudste exemplaar bleek ongeveer 627 jaar oud. Ondanks dat die leeftijd veel lager uitvalt dan gedacht, gaat de boom nog steeds de boeken in als de 'oudste olijfboom van Europa'. Ook is het één van de oudste olijfbomen wereldwijd.
De eerste persing geeft een opbrengst van ongeveer 10-20% olie bij ongeveer 15 °C, dat wil zeggen voor 1 liter olijfolie is 5-10 kilo olijven nodig.