Je kunt goudsbloemen niet vermeerderen via stekken of delen. Om goudsbloemen te vermeerderen, zul je ze moeten zaaien. Je kunt uiteraard de natuur haar gang laten gaan en de bloemen zichzelf laten uitzaaien. Maar wil je meer controle en zelf kiezen wanneer en waar je goudsbloemen zaait, oogst dan de zaden.
Je kunt de goudsbloem in de volle grond zaaien vanaf maart tot en met juni. Je kunt ze ook later in het jaar zaaien, dan zal de bloem het jaar erop ontkiemen. Zaai de bloem bij voorkeur in op een zonnige plek. Strooi de bloemzaden van de goudsbloem simpelweg met de hand over de grond.
Als je de uitgebloeide bloemen wegknipt, komen er weer nieuwe bloemen. Goudsbloemen blijven bloeien totdat het echt koud wordt. Als ze uitgebloeid zijn, maken de bloemen zelf weer zaadjes.
Bij veel andere soorten, als leeuwenbekje, Cosmos, korenbloem, klaproos en goudsbloem, kun je de hele bloemstengel afknippen.Doe ze in een ruime emmer of pot en de zaadjes die afvallen komen onderin de pot terecht. Je kunt ook een papieren zak om de zaaddozen binden en de plant op de kop verder te drogen hangen.
De Calendula Officinalis, ook wel de goudsbloem genoemd is een bloem die bekend staat omwille van de helende, ontstekingsremmende werking. De geneeskracht kan benut worden door het extract van de Calendula Officinalis te onttrekken of de bloemblaadjes in hun geheel te verwerken.
De goudsbloem is een winterharde, eenjarige plant. Hij kan dus best wat kou hebben en is daardoor makkelijk te kweken.
Bewaar bij kamertemperatuur. Sommige zaden kiemen snel, bv koolsoorten, tuinkers en sla hebben er maar een paar dagen voor nodig. Andere soorten doen er 3 – 4 weken over. Van de meeste moestuingewassen weet je na één à twee weken wel of er nog wat gaat gebeuren.
Zaadjes vind je altijd op de plek waar eerst een bloem zat. Dat betekent dus dat de planten waar je zaadjes van wilt oogsten eerst gebloeid moeten hebben. Bij veel bloemen en kruiden zie je meteen waar de zaadjes zitten. Sommige bloemen maken er echte kunststukjes van.
Voor je de bloemzaden kunt opbergen moeten ze eerst goed drogen zodat de bloemzaden niet gaan schimmelen. Het handigste is gebruik te maken van een stuk keukenrol; je kunt de zaden nu goed zien liggen.
Een vaste plant kun je gemakkelijk terugsnoeien met een snoeischaar of heggenschaar. Hierbij knip je de verdorde bladeren en stengels zo'n 5 cm boven de grond terug. Uitgebloeide bloemen kunnen het beste direct worden weggesnoeid.Verwijder hierbij de gehele bloemstengel om nieuwe bloei te stimuleren.
Naast hun hoge aantrekkingskracht op bestuivende insecten hebben goudsbloemen ook een afwerende werking tegen plaaginsecten. Dankzij de geur die deze plant afgeeft, zullen schadelijke insecten als witte vlieg en wolluis op veilige afstand van je gewassen worden verdreven.
Goudsbloem in je keuken
Zowel de jonge frisgroene blaadjes als de bloemblaadjes van goudsbloem zijn eetbaar, en bevatten veel mineralen en vitaminen. Je kunt de fijngehakte bloemblaadjes gebruiken om rijst te kleuren, of een salade opfleuren met de geplukte oranje bloemblaadjes.
Kortom: Meerjarige bloemenweides kunnen we jaarrond zaaien, maar liever niet bij extreme nattigheid, vorst of sneeuw. Oppassen voor droogte bij zeer schrale gronden. Éénjarige bloemenweides kunnen we nog zaaien tot medio juni.
Goudsbloem is eetbaar én heeft een geneeskrachtige werking. Het is dus zeker niet giftig. Goudsbloem wordt verwerkt in crèmes en zalven en is verzachtend en kalmerend. Het wordt al eeuwenlang gebruikt bij huidaandoeningen, zoals wonden, eczeem en zonnebrand.
Algemene stelregel is: houd maximaal 24 uur voorweken aan, maar kijk ook naar zaden; zodra ze zijn gezwollen en dus vocht hebben opgenomen moeten ze uit het water en de grond in. Je kunt het voorweken ook eens proberen met erwten, peulen, Ricinus, Canna's, tuinbonen, alle zaden met een extra harde zaadhuid.
De snelheid waarmee zaden ontkiemen varieert sterk. Sommige zaden, zoals die van koolsoorten, tuinkers en sla, kiemen snel en kunnen binnen enkele dagen tot een week boven de grond verschijnen. Anderen hebben meer geduld nodig en kunnen 3 tot 4 weken nodig hebben om te ontkiemen.
Zaden hebben naast warmte, vocht, licht ook lucht nodig om goed te kiemen. Geen grote luchtzakken uiteraard maar gewoon luchtige grond. Perliet en vermiculiet zijn Ph-neutraal. Dat wil zeggen dat ze je zaadjes perfect kun werk laten doen.
Oogsten doe je met schone handen. Omdat sommige zaadjes heel klein zijn, zoals die van de Dropplant (Agestache), is het handig om voorzichtig de bloemstengel af te knippen en dan binnen, of op een andere plek waar de wind niet meteen de zaadjes wegblaast, de zaden uit de stengel te tikken of te schudden.
Goudsbloem is een makkie en heeft, eenmaal ontsproten, weinig nodig als 'ie in de volle grond staat. In hele droge periodes houd je 'm natuurlijk in de gaten. Staat 'ie in een krappe pot, dan kan 'ie op hete zomerse dagen wel dagelijks een waterbeurt gebruiken. Na het zaaien houd je de grond wel licht vochtig.
Goudsbloem thee is gezond, het stimuleert de werking van de gal en de lever. Goudsbloem thee verlicht maag- en darmkrampen. Goudsbloem thee kun je uitwendig gebruiken als make-up reiniger of wondverzorging. Goudsbloem thee is ook gunstig voor de behandeling van gastritis, zure reflux en maagzweren.
De goudsbloem wordt zo'n 30 tot 45 cm hoog met bloemen die bloeien van juni tot september. Als niet moeilijk te zaaien planten doen ze het goed in de border, in bloembanken of op zomaar een hoekje van de tuin.