Op websites als nlvoorelkaar.nl en wehelpen.nl vind je oproepjes van mensen die behoefte hebben aan gezelschap of een klusje niet zelf kunnen doen. Er zijn in elke regio in Nederland ook vrijwilligerscentrales. Zij kunnen meekijken wat bij je past. En waar in de buurt je hulp nodig is.
Vind een maatje dat bij je past
Zoek je een maatje dat regelmatig even tijd en aandacht voor je heeft? Kijk voor een maatjesproject bij jou in de buurt. Als je een project vindt dat bij je past, vul je je gegevens in. De organisatie neemt vervolgens contact met je op.
“Eenzaamheid komt onder alle leeftijdsgroepen en in alle lagen van de bevolking voor: chronisch zieken, gehandicapten, ouderen, jongeren, alleenstaande ouders, immigranten, mantelzorgers, werkzoekenden, dak- en thuislozen enz.
Verlegenheid, je ongemakkelijk voelen of een sociale angststoornis (SAD) kunnen het moeilijk maken om te socializen. Toch is mensen te ontmoeten de enige manier om vrienden te vinden, en om dat te kunnen doen, moet je manieren vinden om je verlegenheid of sociale angst onder controle te houden.
Op websites als nlvoorelkaar.nl en wehelpen.nl vind je oproepjes van mensen die behoefte hebben aan gezelschap of een klusje niet zelf kunnen doen. Er zijn in elke regio in Nederland ook vrijwilligerscentrales. Zij kunnen meekijken wat bij je past.
Wat is een maatje? Maatjes zijn betrokken vrijwilligers die tijdelijk het leven van een ander verrijken. Maatje is een verzamelnaam voor alle initiatieven waarbij een vrijwilliger als coach, mentor of maatje een-op-een wordt gekoppeld aan iemand die even wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding nodig heeft.
Matchgesprek. Als er een passend maatje voor je gevonden is, volgt er een matchgesprek bij het maatje thuis. Zowel jij als het maatje geven na dit gesprek aan of er voldoende klik is. De koppeling wordt vervolgens aangegaan voor twee tot vier uur per week of per twee weken voor een periode van één jaar.
Zelf eenzaamheid aanpakken
Misschien kunt u iemand bellen of mailen. Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander. In veel gemeenten zijn er activiteiten voor mensen die eenzaam zijn.
Onderzoek toont aan dat eenzaamheid fysieke uitwerking heeft: eenzaamheid kan, net als stress, een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Met een lage weerstand ben je vatbaarder voor infecties. Ook kan eenzaamheid leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer.
Denk bijvoorbeeld aan een gebrek aan zelfvertrouwen, onvermogen anderen te vertrouwen, sterke verlegenheid, of emotionele instabiliteit. Eenzaamheid komt relatief vaak voor bij mensen met psychische klachten, zoals een angststoornis, depressie of autisme.
Van chronische eenzaamheid is al sprake als iemand er langere tijd niet in geslaagd is de eenzaamheid op te lossen. Chronische eenzaamheid is geen ouderenprobleem, ook kinderen kunnen chronisch eenzaam zijn.
Als iemand zich eenzaam voelt is de de opdracht: zoek uit wat je moet doen om je gelukkiger te voelen en je te verbinden met de juiste anderen. Leer je te verbinden en leer zo te communiceren dat je krijgt wat je nodig hebt en dat je geeft waar je gelukkig van wordt.
Als vrijwilliger, buddy, heb je ongeveer twee tot vier uur per twee weken of per week 1-op-1 contact met een cliënt (maatje). Hiermee bied je structureel een fijn moment en ondersteuning aan het maatje bij wie ziekte, eenzaamheid of geheugenproblemen een grote rol speelt.
Je in het ziekenhuis of thuis bezoeken. Samen zoeken naar oplossingen voor allerlei (praktische of andere) zaken waar je tegen aan loopt. Samen naar buiten gaan. Samen iets leuks ondernemen, zoals een terrasje pikken, een museum bezoeken , winkelen of en spelletje doen.
Er zijn eenmalige aansluitingskosten en een maandabonnement. Aanschafprijs van ongeveer € 275 ex BTW (2021).
Bij sociaal isolement ontbreekt het mensen aan een ondersteunend netwerk van familie, vrienden en bekenden. Ze missen de persoonlijke relaties waar zij op terug kunnen vallen wanneer ze steun nodig hebben. Het gaat dan om praktische, emotionele of gezelschapssteun.
Natuurlijk zal niemand zijn leven verliezen omdat ze niet minstens één vriend hebben. In veel gevallen zal het echter verdriet, teleurstelling en ontmoediging veroorzaken. Het is genoeg om te zeggen dat een van de redenen waarom mensen naar therapie gaan, het gevoel van eenzaamheid is.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
Het is wel belangrijk om er snel met iemand over praten. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, bel dan met 0900-0113 of chat via www.113.nl. Hier werken mensen die er goed met je over kunnen praten.