Maar vaak zijn de egels helemaal niet dood, maar in een diepe winterslaap. “Egels in winterslaap hebben een hele lage lichaamstemperatuur, ze ademen nauwelijks, ze liggen opgekruld en lijken helemaal stijf”, vertelt Klaarmond. “Mensen vinden het vies en gooien de egel weg of begraven het.”
“Zie je wel een neusje, dan kan dat betekenen dat het beestje dood is. Om zeker te weten of de egel nog leeft kun je voorzichtig de stekeltjes op z'n ruggetje aanraken, dan gaat hij uit reactie zachtjes rillen.
De Zoogdiervereniging en het DWHC roepen het publiek op om verse dode egels en eekhoorns (maximaal 24 uur dood) die niet langs de kant van de weg liggen, veilig te stellen (niet invriezen, wel koelen als dat kan) en zo snel mogelijk aan te melden via de website van het DWHC (https://www.dwhc.nl/meldingsformulier/) ...
Door alle energieverbruikers op een laag pitje te zetten, kan de egel het zonder eten of drinken wel een half jaar uithouden. De egel zal overigens zelden een half jaar achter elkaar slapen. Soms wordt hij tussendoor even wakker en eet wat. Daarna gaat hij opnieuw slapen.
Een zieke egel kunt u herkennen aan afwijkend gedrag, zoals overdag naar voedsel zoeken of het achtereenvolgend rennen van rondjes. Als een egel vol met vlooien en/of teken zit raakt hij vaak ernstig verzwakt en ook gewonde egels hebben zorg nodig. Raadpleeg bij twijfel de egelbescherming.
De egel heeft voor de mens een hoge aaibaarheidsfactor. Toch houdt het dier niet van aanrakingen. Dan trekt het zijn snuit in en verandert in een 'hondsegel'.
Let op: egels kunnen bijten. Plaats de egel in een hoge kartonnen doos, kist of kattenmandje.
Voor egels kunt u een bakje met water op de grond neerzetten, liefst op een wat beschaduwde plek. Voor vogels kunt u schotels met water beter wat hoger plaatsen, dan is het risico dat drinkende vogels door een kat wordt aangevallen een stuk kleiner.
Egels slapen overdag graag in compost-, takken-, stengel- of bladerhopen, in hoog gras en andere kruiden, onder (braam)struweel, hagen en dicht struikgewas, in hout- of hooimijten, tussen boomstronken, in houtstapels of stapels (bak)stenen of dakpannen waarin voldoende grote holtes zijn, en zelfs in holen of onder ...
Pak je egel voorzichtig op door een hand onder zijn buik te schuiven en hem op te tillen. Je kunt je egel dan in je handen vasthouden of gaan zitten en hem in je schoot laten zitten. Probeer je egel elke dag ten minste 30 minuten vast te houden terwijl je hem aan het temmen bent.
Spirituele betekenis egel
Dit dier laat je zien dat je niet bang moet zijn om dingen te delen. Met andere woorden: het is noodzakelijk om jezelf te zijn en om zelfrespect te hebben. Neem de dingen persoonlijk. Vooral als de mensen om je heen niet kunnen zien wat je bedoelingen zijn of je woorden verkeerd begrijpen.
In de natuur wordt de egel ongeveer vier jaar oud.
Simpelweg kattenvoer (droog of nat) en een schaaltje water volstaat. Geef nooit melk! Egels zijn niet in staat dit te verwerken en kunnen hier ernstige diarree van krijgen. Wees ook voorzichtig met kattenmelk, pindakaas, pinda's en rozijnen.
Als er een egel in je tuin zit, hoef je in principe niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Ze eten hun buikjes rond, want vanaf eind oktober tot april houdt de egel zijn winterslaap.
Naast regenwormen, kevers, slakken en spinnen eet een egel kadavers van vogeltjes en als het de kans krijgt jonge muizen. Ook fruit en zachte zaden worden graag gegeten. Egels leven vooral in struikgewas, in dichtbegroeide tuinen en parken, maar ook bij houtwallen en ongemaaide slootkanten.
Qua structuur en samenstelling zijn kattenbrokjes meestal prima geschikt voor egels. Dit geldt zowel voor het droge als het natte kattenvoer. Wanneer je niets anders bij de hand hebt om de egels te voederen, zijn kattenbrokjes dus zeker een goed alternatief.
De egels hebben 36 tanden waarmee ze bijvoorbeeld aas van kleine kikkers en padden, hagedissen, slangen, jonge vogeltjes en kleine zoogdieren kunnen eten. Egels eten ook paddenstoelen, bessen en vruchten zoals gevallen appels die ze op grond kunnen vinden.
Jonge egels soms ook overdag actief
"Hij zal af en toe ook overdag zichtbaar zijn om met bladeren te slepen of om nog wat laatste voedsel te zoeken. Dit gedrag is niet helemaal normaal, want de egel is eigenlijk een uitgesproken nachtdier.
Egels zijn beschermde dieren, het is dan ook verboden om egels zelf op te nemen. U geeft een egel de meeste kans door het dier zo spoedig mogelijk naar de dichtstbijzijnde opvang te brengen.
“Na autopsie is gebleken dat deze egels een zeer besmettelijke infectie met Corynebacterium ulcerans, een aan corynebacterium verwante kiem, hebben afgelopen.” Het zijn de toxinen van deze bacterie die de huid kunnen beschadigen en kroep of difterie kunnen veroorzaken.
Klank. Egels produceren vooral in de paartijd de meeste geluiden. Ze zijn in die tijd ook het meeste actief en maken dan een snuivend blazend tot snurkend geluid. Hiermee geven ze aan dat ze zich gestoord maar niet bedreigd voelen.
Een egel mag er best wel slim uitzien, het is één van de primitiefste zoogdieren. Hoewel egels te boek staan als insecteneters, zijn het eigenlijk alleseters. Bovenaan het menu staan insecten en hun larven -egels zijn verzot op nachtvlinders en hun rupsen- direct gevolgd door regenwormen.
Egels voeden zich vooral met kevers, regenwormen, spinnen, slakken, duizendpoten en rupsen. Ook muizen, amfibieën en vogels (en hun eieren) staan op het menu, al gaat het hier waarschijnlijk meestal om aas dat ze vinden (zoals doodgereden dieren op de baan). Soms worden ook reptielen (hagedissen, slangen) verorberd.
In de donkere uurtjes zal hij zijn voedsel bij elkaar proberen te zoeken. Hiervoor legt hij grote afstanden af, minstens een kilometer per nacht. De egel behoort tot de carnivoren, dit wil zeggen dat hij een vleeseter is. De egels die overdag gezien worden zijn meestal in nood.