Hoe lang blijft een rekening geblokkeerd na overlijden? Je hebt het overlijden gemeld en de rekening is geblokkeerd. Dit blijft zo, totdat is vastgesteld wie gebruik mag maken van de rekening. Dat wordt bepaald met de Akte van overlijden en een Verklaring van erfrecht.
Bij een overlijden worden de (gemeenschappelijke) rekeningen van een overledene geblokkeerd. Het kan maanden duren vooraleer banken die rekeningen weer vrijgeven.
Overgebleven rekeninghouder bij gezamenlijke rekening
De nog levende partner mag echter niet onbeperkt geld opnemen van die rekening. De regel is dat u alleen geld mag opnemen tot het bedrag dat u zelf op de bankrekening heeft gestort. U mag dus geen geld opnemen dat de overledene op de rekening heeft gestort.
In de meeste gevallen zal de bank eerst proberen om het probleem op te lossen voordat er besloten wordt om de rekening te blokkeren. Er is geen wettelijke termijn voor hoe lang een bank je rekening mag blokkeren.
Om de rekeningen van de overledene te deblokkeren, moet u de bank een attest of een akte van erfopvolging bezorgen.
Overlijden van een rekeninghouder (geen en/of rekening, zie hierna) moet u doorgeven aan een bank en andere financiële instellingen zoals creditcardmaatschappijen, verzekeraars, beleggingsinstellingen en pensioenfondsen. Deze instellingen blokkeren vervolgens de tegoeden van de overledene.
Hoe vraag ik een nabestaandenmachtiging aan? Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.
Bankrekening blokkeren
Dan kunt u de rekening niet meer gebruiken. U kunt geen geld meer pinnen, geen betalingen doen en geen geld op uw rekening ontvangen.
ofwel dat alle gemelde schulden, voor de vrijgave van de tegoeden van de geblokkeerde rekening(en), betaald worden met die tegoeden. Daarvoor moet de bank wel over het akkoord van alle erfgenamen beschikken.
Zoals gesteld kan geld opnemen na overlijden strafbaar zijn. Dit gaat dan over geld opnemen van rekening overledene. De stelregel is dat na het overlijden van de partner of andere dierbare het niet is toegestaan om geld van de rekening af te halen, zonder iets te regelen.
Dan wordt de rekening geblokkeerd, incasso's lopen vaak wel door. Er staat ook dat je als nabestaande niet altijd zomaar de bankzaken kunt regelen, gevolgd door een lijst van verschillende documenten waar een bank om kan vragen voor toegang wordt verschaft tot de rekening, waaronder een verklaring van erfrecht.
Bij een overlijden worden alle rekeningen van de overledene geblokkeerd alsook die van de partner bij geval van gemeenschap van goederen – tot de rechtmatige erfgenamen met zekerheid kunnen bepaald worden.
Als je een overlijden aan ons doorgeeft, maken wij een aantal zaken direct voor je in orde. De betaalpas en het internetbankieren van de overledene worden beëindigd.Een gezamelijke rekening wordt niet geblokkeerd en kun je als mederekeninghouder blijven gebruiken.
Wanneer iemand komt te overlijden dan worden de bankrekeningen van deze persoon meestal (tijdelijk) geblokkeerd. Een bancaire volmacht eindigt ook bij overlijden. De bank doet dit om te voorkomen dat mensen die geen erfgenaam zijn toegang kunnen krijgen tot het geld.
Na een overlijden worden zorgverzekering en zorgtoeslag, pensioen en uitkeringen en gemeentelijke belastingen automatisch stopgezet. De gemeente geeft het overlijden namelijk door aan de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank.
Zonder testament zal de verdeling van uw erfenis, ook wel de nalatenschap genoemd, volgens de wettelijke regels geschieden. Dit houdt in dat in eerste instantie uw echtgenoot (of geregistreerd partner) en kinderen als erfgenaam worden gezien.
Als uw zus de papieren voor de crematie heeft getekend, is zij de enige die de as mag ophalen, tenzij zij u schriftelijk machtigt.
Bent u ondernemer, handelaar, koper of verkoper en heeft u te maken met contante betalingen van €10.000,- of meer, vermoed u dat het om om klanten gaat die geld witwassen of terrorisme financieren, dan bent u verplicht om dit te melden.
Diverse Nederlandse banken doen niet mee met Transactie Monitoring Nederland, het initiatief van grote banken om gezamenlijk transacties te controleren op fraude. Onder meer Bunq, Revolut, N26 en Openbank doen niet mee, en Van Lanschot op dit moment nog niet.
Bestaat een bepaald rekeningnummer niet meer, dan blijft dat geld staan op een soort wachtrekening. Dan zal de bank nagaan of zij een ander bekend rekeningnummer van jou heeft en dan kan ze terugbetalen. Zo niet, dan zal de bank met jou contact opnemen als ze nog gegevens heeft, maar dat is helemaal niet zeker.
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
De juridische status van de en/of rekening
Een en/of rekening is een gezamenlijke rekening. Beide rekeninghouders kunnen geld storten en/of geld opnemen dan wel betalingen doen. Dat zegt echter nog niets over het feit wie de eigenaar is van het saldo dat op de bankrekening staat.
Kortom: een verklaring van erfrecht is niet altijd nodig. In situaties waarbij de partner erft is deze verklaring niet altijd noodzakelijk. Meestal wordt het initiatief om een verklaring van erfrecht op te stellen pas genomen als dit door een instantie wordt gevraagd. Dit is altijd pas ná het overlijden.