Rust na de behandeling : U krijgt meestal een tot drie dagen werkverlet na de pick up. Na de transfer dient u schokkende bewegingen en overmatige sportinspanningen te vermijden (dit om uw eierstokken te beschermen die nog gezwollen zijn).
De pick-up duurt ongeveer 10-15 minuten. Bij het verlaten van het ziekenhuis dient u door iemand begeleid te worden en is het besturen van een fiets, wagen of enig ander voertuig gedurende 24 uur verboden.
In de dagen na de punctie kunt u last hebben van een opgezette buik, een opgeblazen gevoel en kunt u vocht vasthouden. Het lichaam ruimt dit vocht zelf op, maar dit kost tijd. U bevordert dit genezingsproces door rustig aan te doen. Door veel te drinken (zo'n 2 tot 3 liter per dag) voelt u zich vaak beter.
Enkele dagen na de pick-up worden de embryo's geselecteerd voor terugplaatsing in de baarmoeder. Een terugplaatsing kan op de 2de, 3de of 5de dag na de eicelpick-up. Voor de terugplaatsing is geen ziekenhuisopname nodig.
Als u zich goed voelt is er uit medisch oogpunt geen bezwaar tegen (zwaar) tillen of lichamelijke inspanning, zoals sporten. De innesteling zal hierdoor niet negatief beïnvloed worden. In principe mag u na de terugplaatsing de normale gang van zaken weer oppakken en doen wat u anders ook zou doen.
Na de bevruchting van de eicel moet het embryo, om te kunnen overleven, zich in de wand van de baarmoeder nestelen. Alleen dan kan een zwangerschap ontstaan en blijft hierdoor de menstruatie uit. De innesteling in de baarmoeder vindt 3 tot 5 dagen na de terugplaatsing plaats.
Ga niet werken. Vanaf de dag na de punctie adviseren we je juist in beweging te komen en te blijven. Zolang je nog bloed verliest, kun je het beste niet in bad gaan. Neem, als je nog pijn hebt, paracetamol.
U mag dus ook niet zelf met de auto rijden. Vrijen na de punctie mag in principe wel, tenzij de arts dat afraadt. Het is wel beter om een drietal dagen vóór de inseminatie of de eicelpunctie niet te vrijen. Als de man die dag een vers staal moet produceren, zal dat van betere kwaliteit zijn.
om gedurende één week na de terugplaatsing niet te vrijen en/of gemeenschap te hebben.
Denk aan variatie in groenten en fruit, afwisseling tussen vis of vlees en vegetarisch, en verschillende soorten volkoren producten. Zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen. Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden.
Is een pick-up pijnlijk? Pijn tijdens de pick-up is individueel en verschilt van vrouw tot vrouw, omdat het onder meer afhangt van het aantal follikels en de ligging van de eierstokken. Sommige vrouwen voelen niks, anderen hebben last. Daarom krijgt elke vrouw vooraf een pijnstillend middel.
Na de punctie kunnen de eierstokken erg opgezet zijn en kunnen de kleine bloedvaten in de buik meer vocht doorlaten dan normaal.
Als de embryo's langer in het laboratorium worden doorgekweekt, komen ze in het blastocyststadium. Soms wordt een embryo pas dan in de baarmoeder geplaatst.Dit is op dag 5 of 6 na de punctie.
Je kunt na de punctie nog enkele dagen licht bloedverlies hebben, buikpijn of een opgeblazen gevoel houden. Je gaat een aantal dagen na de punctie medicatie (progesteron, vaginaal) inbrengen die de baarmoeder helpt klaarmaken voor innesteling van het embryo.
De punctie kan pijnlijk zijn. Het vocht uit de eiblaasjes wordt opgevangen. Hierna is de ingreep klaar. Nadat u plaats heeft genomen in de speciale stoel krijgt u via het infuusnaaldje pijnstillende medicatie toegediend.
Gemiddeld worden 7 op 10 eicellen bevrucht na IVF of ICSI. Het tijdstip van de terugplaatsing wordt met het labo afgesproken. Eén dag na de pick-up wordt u opgebeld door iemand van het labo; zij zullen u vertellen hoeveel eicellen er bevrucht zijn en op welke dag de terugplaatsing zal doorgaan.
We vragen om te komen met een volle blaas. Door de volle blaas zal de arts een beter zicht hebben op de baarmoeder en de katheter ge- makkelijker kunnen inbrengen. Probeer uiteraard niet te overdrijven. We raden aan om thuis de blaas te ledigen en vervolgens 2 glazen water te drinken (meer is niet nodig).
De periode na de terugplaatsing
De zwangerschapstest Twaalf dagen na de terugplaatsing hoort u het verlossende woord. Op de dag van de zwangerschapstest krijgt u 's middags de uitslag. Als de uitslag positief is, zal soms een tweede bloedonderzoek met u worden afgesproken.
Deze ingevroren embryo's kunnen op een later moment weer ontdooid worden en teruggeplaatst worden. Dit geeft extra kansen op een zwangerschap zonder dat u hiervoor een nieuwe punctie hoeft te ondergaan. De kansen op een zwangerschap bij de terugplaatsing van 1 cryo embryo is 24%.
Het lukt een bevruchte eicel niet altijd om zich in te nestelen. De kans op een succesvolle innesteling hangt onder andere af van je leeftijd, gezondheid en de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies. Ook een fout in de celdelingen van het vruchtje kan ervoor zorgen dat de innesteling niet lukt.
In het eerste jaar van de relatie heeft 70 procent van de koppels ongeveer twee keer per week of vaker seks. Na vijf tot tien jaar is dit percentage gedaald tot 23 procent. Koppels die langer dan tien jaar samen zijn, hebben soms wel drie maanden - of langer - geen seks.
Mannen blijven ook op oudere leeftijd nog seksueel actief. Een man zal gemiddeld bijna vijf jaar langer de liefde bedrijven dan vrouwen. Op 55-jarige leeftijd hebben mannen nog 15 jaar van actief seksleven voor de boeg. Vrouwen moeten het op die leeftijd gemiddeld met een vooruitzicht van 10,5 jaar stellen.
Het is belangrijk om minstens vijf dagen rustig aan te doen na de eicelpunctie. Er wordt afgeraden om in die dagen seks te hebben, in bad te gaan of intensief te sporten. Gebruik paracetamol wanneer nodig om de pijn te verminderen.
Bij IVF bevruchten de zaadcellen zelf de eicel, bij ICSI wordt 1 zaadcel de eicel ingebracht. Bij de behandeling is het de bedoeling ongeveer 10 eiblaasjes (follikels) te kunnen aanprikken uit de eierstok (ovarium), met als doel zo'n 8-10 eicellen (oocyten) te verkrijgen.
Een soort geconcentreerde venijnige menstruatiepijn, niet prettig, maar zeker geen overspoelende pijn. Op de echo waren de eitjes niet zichtbaar, wel was te zien hoe het vocht uit de eiblaasjes werd gezogen.