Wie zichzelf kent, weet waar zijn sterke en zwakke punten liggen. Zelfkennis maakt het makkelijker om van eigen fouten te leren, maar bijvoorbeeld ook om samen te werken met anderen. Bovendien is zelfkennis onontbeerlijk voor een gezonde en succesvolle carrière.
Zelfkennis is het vermogen om de eigen denkwijze, de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de eigen geest en van het eigen lichaam te kunnen inschatten en daar rationele conclusies uit te trekken. Het wordt ook wel 'intra-persoonlijke intelligentie' genoemd (zie Howard Gardner).
Zelfkennis en zelfinzicht kan grotendeels alleen verkregen worden door de omgang die je hebt met andere mensen. Sociale contacten zijn belangrijk om je zelfkennis uit te breiden zodat je meer inzichten in jezelf kan krijgen. De reden hierachter is dat je van elkaar leert (bewust en onbewust).
Zelfinzicht = het kennen van de eigen sterke en zwakke kanten. Weten waar de eigen interesses liggen, wat ontwikkelpunten zijn en welke doelen nog bereikt moeten worden. Je onderzoekt waar je goed en minder goed in bent.
Zelfontwikkeling kan op tal van manieren zoals door: studie of door een opleiding te doen wanneer het over kennis en kunde gaat. trainingen te volgen om jouw vaardigheden te ontwikkelen. coaching om uw persoonlijke ontwikkeling te versterken.
Iemand die moeite heeft om zijn zelfbeeld overeen te laten stemmen met het beeld dat zijn omgeving van hem heeft, kan je zeker aanleren waar hem de crux zit. En hoe hij deze beelden beter op elkaar kan afstemmen. Dan begin je met hem uit te leggen dat mensen alleen maar je buitenkant zien.
Bij zelfwaardering gaat het om jouw waardering voor jezelf. En dan je waardering voor alle kanten van jezelf: je karaktereigenschappen, je vaardigheden, je normen en waarden, je uiterlijk en je sterke én zwakke kanten. Je zelfwaardering heeft veel impact op het vertrouwen dat je in jezelf hebt.
Het draait hierbij om het terugkijken op eigen ervaringen om daarvan te kunnen leren. Zelfreflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld werkt, welke keuzes je daarbinnen maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt. Het draait bij reflectie altijd om jou.
“Het leervermogen is het in staat en bereid zijn om in verschillende situaties op adequate wijze (verder) te leren (betekenis toe te kennen), op basis van geïntegreerde leerkennis, leervaardigheden en leerhoudingen.” (Bolhuis, 2016, blz 242).
Vaak schuiven we onze levensvoorwaarden naar de zijkant en kiezen we voor iets wat wel prima lijkt of voor wat anderen van ons verwachten. Maar maak jouw voorwaarden een prioriteit. Alleen zo ga je niet aan jezelf voorbij en houd je focus. Zo blijf je in contact met jezelf en word je de regisseur van je eigen leven.
Jezelf kennen kan iemand je wel leren, maar die persoon kan het nooit voor jou doen. Deze vragen zijn voor 100% te beantwoorden door zelfonderzoek. Maar je kunt ze alleen vinden als je stopt jezelf te veroordelen. Alleen door oprechte nieuwsgierigheid en begrip vind je de antwoorden die bij je passen.
Om jezelf meer te waarderen moet je allereerst positiever gaan leren kijken naar je zelf. Je kan pas de waardering van anderen toelaten als je onafhankelijk van andere mensen jezelf waardeert. Wees dankbaar voor wie jij bent, wat je kan en hoe je leven is.
Mensen met een narcistische persoonlijkheid willen dat alles gaat zoals zij dat voor ogen hebben en kunnen woedend worden als iemand hen tegenspreekt of kritiek geeft. 21. Hebben geen berouw en doen niet aan zelfreflectie.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
Alexithymie (uitgesproken als: /ˌalɛksiti'mi/, uit het Griekse ἀ-, λέξις en θυμός, letterlijk zonder woorden voor emoties) is een persoonlijkheidstrek gekenmerkt door moeilijkheden in het beschrijven en onderscheiden van gevoelens, een beperkt fantasieleven en een denken dat voornamelijk gericht is op de buitenwereld ...
Niet stilstaan maar blijven groeien, is enorm belangrijk. Zelfontplooiing geeft je een goed gevoel over jezelf en vergroot je gevoel van welzijn. Je leert bijvoorbeeld anders over het leven te denken of op een positieve manier naar jezelf te kijken waardoor je beter in je vel komt te zitten en je je gelukkiger voelt.
Wat zijn de mogelijkheden als je zelfstandig aan je persoonlijke groei wilt werken? Cursussen, trainingen en opleidingen. Als je er door zelfinzicht achter bent gekomen wat je nodig hebt, kun je op zoek gaan naar geschikte cursussen en trainingen. Misschien wil je zelfs wel een hele opleiding doen.
Het bewust werken aan je zelfontwikkeling helpt je om een inzicht te krijgen in wie jij bent, waar je naar toe wilt gaan en hoe je daar komt. Persoonlijke groei zorgt ervoor dat je nog beter in je vel zit, meer voldoening uit je werk haalt én het helpt je bij het verhogen van je productiviteit.