De pizzastand op de oven Voor het bakken van pizza's is extra onderwarmte namelijk belangrijk. De bodem wordt zo lekker krokant, maar de bovenkant verbrandt niet. Deze stand gebruik je ook voor gerechten waarvan de onderkant extra goed moet garen.
De pizzastand van een oven herken je aan het ventilatorsymbool met een streep eronder. Deze stand gebruikt een extra verwarmingselement aan de onderkant, waardoor de korst en de bodem van een pizza of quiche lekker krokant worden. Voor het bakken van pizza's is extra onderwarmte namelijk belangrijk.
Wat we wél doen is de oven goed voorverwarmen op de hoogste ovenstand (meestal tussen de 250 en 275 graden) en plaatsen onze incognito diepvriespizza er voor een kortere periode in.
Om de bodem van je pizza krokant te krijgen, gebruik je dan weer beter de heteluchtstand. Zo heb je, zoals jij wel weet, nog veel meer ovensymbolen, maar weet je van de helft niet waarvoor je ze eigenlijk moet gebruiken.
Zoals hierboven al gemeld kan je in een pizzaoven een hoge temperatuur creëren. De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is tussen de 300 en 350 graden. Met deze temperatuur wordt de pizza lekker knapperig. Een echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op een temperatuur van 500 graden gebakken.
Bak de pizza kort in een koekenpan met een beetje olijfolie. Dat beetje extra vet zorgt ervoor dat de pizza niet uitdroogt en dat de bodem mooi krokant bakt. Bak je slice wel aan beide kanten, ongeveer twee minuten.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Bij de heteluchtfunctie blaast een ventilator de warme lucht door de oven heen. Zo is de temperatuur overal gelijk in de oven. Met boven- onderwarmte wordt alleen de de boven- en onderwand verhit. Zo kan je heel plaatselijk de temperatuur regelen.
Zoals we al zeiden bakt een heteluchtoven vaak iets warmer dan een conventionele oven. Reken je een recept om van boven- en onderwarmte naar hetelucht, verlaag de temperatuur dan met 20%. Wil je omrekenen van hetelucht naar boven- en onderwarmte, verhoog de temperatuur dan met 25%.
Elektrisch: 220°C, hetelucht: 200°C, gas: Bewaar bevroren tot klaar om te bakken. Folie verwijderen. Bak de diepgevroren pizza op een rooster onderin de oven 10-12 min.
De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 350 en 380 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.
Hete lucht
De oven is op iedere plek even warm, dus je kunt hier veel gerechten in bereiden, zoals broodjes, koekjes, frites, ovenschotels, taarten en quiches. Tip: je kunt gerechten zoals puddings, moelleux au chocolat en crème brûlée ook au bain-marie bereiden in de oven.
Heteluchtovens hebben een ventilator die de warmte door de oven laat circuleren. Hierdoor is er een snellere hitteoverdracht en gaart je gebak sneller dan bij een elektrische oven. Hierdoor wordt de oventemperatuur meestal met 20C lager ingesteld dan bij een gewone elektrische oven.
Het teken voor de heteluchtoven
Het symbool voor de heteluchtoven ziet eruit als een ventilator. Een logisch symbool, want deze functie blaast alle warmte gelijkmatig door de oven. Een groot voordeel van de heteluchtstand is dat het de oven snel verwarmt en dat je meerdere gerechten op verschillende niveaus kunt garen.
Voor bakproducten kun je over het algemeen het beste een elektrische ovenstand gebruiken als je kunt kiezen. Cakes en taarten moeten rustig kunnen rijzen. Heteluchtovens blazen de lucht hard door de oven heen. Dat is beter geschikt voor afbakbroodjes en vlees.
Wat is het verschil? Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator hete lucht de oven in blaast. Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd. Hij wordt verhit door elektrische onderdelen die boven- en onderin de oven warmte uitstralen.
Voorkom dat je pizzabodem te nat wordt
Doe dit door de bal in zijn geheel te laten uitdrogen op een schone theedoek voor minstens 15 minuten. Droog genoeg? Snijd (of scheur) de mozzarella dan in stukjes en dep met een keukenpapiertje ook nog eens het vocht van ieder afzonderlijk stukje.
Een pizzabodem blijft zacht als er te veel tomatensaus en verse ingrediënten op liggen.
Wel of geen bakpapier op een pizzasteen? Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Met een bovenwarmte wordt enkel de bovenkant verhit, waarbij onderwarmte enkel de onderkant verhit. Dit kan erg handig zijn in het geval je specifiekere warmte wil toepassen op je ovengerecht.