Na de betaling gaat het bedrag eerst naar een tussenrekening van Online Betaalplatform. Het bedrag staat de eerstvolgende werkdag uiterlijk om 18.00 uur op je rekening. Heeft de koper betaald in het weekend of op een feestdag? Dan kan het iets langer duren voor het bedrag op je rekening staat.
Heeft de verkoper het Betaalverzoek geaccepteerd? Dan kun je nu het Betaalverzoek betalen door te klikken op Naar betalen. Met één klik handelt je nu als koper de betaling af in de eigen bankomgeving. De verkoper ontvangt de betaling uiterlijk de volgende werkdag om 18.00 uur op je bankrekening.
Kopersbescherming geeft gebruikers de optie om een product met extra zekerheid te kopen. Hiermee ben je niet alleen beschermd als je pakket niet is verstuurd door de verkoper maar ook wanneer het product beschadigd aankomt, of de inhoud van het pakket anders is dan afgesproken met de verkoper.
Het werkt met alle Nederlandse banken. Het geld staat direct op je rekening, ook als de ontvanger een andere bank heeft. Je kunt de QR-code van het Betaalverzoek ook met een andere app scannen (bijv. met de camera van je telefoon of met een generieke QR-scanner app).
Het bedrag staat de eerstvolgende werkdag uiterlijk om 18.00 uur op je rekening. Betaling in het weekend of op feestdagen? Dan kan dit iets langer duren. Uitbetalingen vinden namelijk alleen op werkdagen plaats.
Tikkie-fraude en 1-cent-betalingen
Een 'koper' vraagt je om een Tikkie-betaling of creditcardbetaling van 1 cent via een linkje in Whatsapp. Hij wil zogenaamd checken of je te vertrouwen bent en of dat je betaalgegevens kloppen. Maar het gaat dan om een nagemaakte Tikkie-, bank- of creditcardbetaalomgeving.
Kopers en verkopers op Marktplaats
Wilt u iets kopen of verkopen op marktplaats en vraagt een potentiële koper of verkoper uw bankrekeningnummer, dan is dat meestal geen probleem, maar geef ook niet meer dan dat.
Ga naar Mijn profiel. Klik bij Betalingsoverzicht op Naar betalingen. Klik op Naar Transactieoverzicht om je rekeningnummer te kunnen bekijken.
Bij Marktplaats bezitten we de aangeboden producten niet zelf. We kunnen de kwaliteit, legaliteit en juistheid van de producten niet controleren. Daarom vinden we het belangrijk dat je zelf controleert of een product, advertentie of verkoper betrouwbaar is.
"Bij deze nieuwe service ben je niet alleen beschermd als je pakket niet is verstuurd door de verkoper, maar ook wanneer het product beschadigd aankomt of de inhoud van het pakket anders is dan afgesproken met de verkoper", aldus Marktplaats. Het is nog niet bekend hoe Marktplaats die details gaat controleren.
Tikkie is ontwikkeld door ABN Amro. De betaling verloopt via iDEAL. Mensen ronden de betaling dus altijd af via de eigen bank. Daardoor is een Tikkie een heel veilige betaalmethode.
Opgelicht via een Tikkie na betaalverzoek voor Marktplaats. De Fraudehelpdesk waarschuwt voor oplichters die de betaal-app Tikkie van de ABN-Amro nabouwen. Daarmee hengelt het internetgespuis gegevens binnen waarmee ze bankrekeningen van hun slachtoffers kunnen plunderen.
Je kunt bij het politiebureau langsgaan bij jou in de buurt, maar je kunt ook online aangifte doen. Wanneer je bent opgelicht is het verstandig hier ook bij Marktplaats een melding van te maken. Zij kunnen de gebruiker blokkeren, andere kopers waarschuwen en de beveiliging van het platform verbeteren.
Controleer voordat je geld overmaakt of de (bank)gegevens bekend zijn bij de politie. Probeer persoonlijk met de (ver)koper af te spreken. Zo wordt de kans op oplichting kleiner.
Je kunt het overgemaakte geld niet meer terug laten storten. Controleer daarom altijd eerst of de (bank)gegevens bekend zijn bij de politie. Kijk uit voor kopers die met een buitenlandse cheque willen betalen.
Bij Tikkiefraude vraagt iemand je tijdens een online aankoop om via betaaldienst Tikkie een klein bedrag over te maken. Zogenaamd bedoeld om je bankgegevens te controleren. Dit is echter een oplichter die via een nepwebsite aan je bank-inloggegevens probeert te komen.
Antwoord. Beste, Je rekeningnummer is een gegeven van dezelfde orde als bijvoorbeeld je naam en adres. Deze informatie publiek maken houdt in principe geen gevaar in.
Log in op Mijn Marktplaats. Ga naar Mijn Profiel. Klik onder Met één klik betalen op Meer informatie. Klik op Machtiging intrekken en bevestig de intrekking van je machtiging.
Bij identiteitsfraude (id-fraude) misbruiken criminelen persoonlijke gegevens die ze bemachtigen via een online advertentie, social engineering of met een phishing e-mail. Hiermee worden bijvoorbeeld bankrekeningen geopend op uw naam, waarnaar crimineel geld kan worden doorgesluisd.
Bedrijven kunnen geld van uw rekening halen met automatische incasso's. Vaak werkt dat handig, maar soms wordt er onterecht of teveel afgeschreven.
Wat iemand met jouw bankrekeningnummer kan doen, is het afsluiten van een abonnementen en het aangaan van aankopen waarvoor een machtiging wordt afgegeven. In de praktijk blijkt hier door bedrijven nog erg weinig controle op te worden toegepast.
Je kan op 2dehands vanaf nu sneller, makkelijker en veiliger betalen via de Betaalverzoeken in de chat. Als verkoper kan je de koper een Betaalverzoek sturen om de betaling in orde te maken. Ook als koper kan je initiatief nemen en een Betaalvoorstel sturen naar de verkoper.
Gelijk oversteken is eigenlijk hetzelfde als een betaalverzoek en kost ook 40 cent, maar daarbij wordt het geld niet na een dag overgemaakt bij de verkoper. Het wordt pas overgemaakt als het pakketje is afgeleverd bij de koper.
De meeste advertenties op Marktplaats zijn gratis. In enkele gevallen berekenen we kosten voor een advertentie. Wil je de advertentie extra laten opvallen, dan zijn hier ook kosten aan verbonden.