Bier. Oorspronkelijk is bier een veganistisch product, want de ingrediënten bestaan uit water, mout, hop en gist. Door het maakproces kan het alleen gebeuren dat een biertje niet meer vegan is. Tijdens het gistingproces van bier (en wijn) wordt de drank troebel.
Over het algemeen zijn de meeste bieren gewoon vegan, zoals bijvoorbeeld Heineken, Amstel, Hertog Jan, Grolsch en Bavaria.
De vier basisingrediënten van bier zijn vegan: graan (om mout van te maken), water, hop en gist. Aan sommige bieren wordt ook honing toegevoegd, wat het niet meer vegan maakt. Net als wijn wordt ook bier vaak gefilterd of geklaard om gistresten en troebele deeltjes te verwijderen.
Gisten zijn micro-organismen, een soort schimmels, die worden gebruikt voor het fermenteren van deeg en dat komt het rijzen van het brood ten goede. Maar omdat het eencellige organismen zijn, behoren deze niet tot het dierenrijk.
Gelukkig zijn de meeste biertjes vrij van dierlijke producten; dit zijn bijvoorbeeld Amstel, Heineken, Grolsch, Jupiler, Brand, Becks, Corona, Desperados, Sol Beer en Hertog Jan. Maar bij sommige biertjes wordt er icinglass ofwel vislijm gebruikt (zoals bij Guiness), wat uit de blaas van een vis komt.
Vodka is vegan friendly
Het is dus duidelijk dat vodka een prima alcoholische drank is voor iemand met een veganistische levensstijl. Let echter wel op de vodka's met een smaakje.
Veganisten gaan een stapje verder en vermijden alle dierlijke producten. Een wijn is dus pas veganistisch als er ook geen ei-eiwit of melkeiwit gebruikt is.
Veganistisch? Op dit moment hebben we nog geen informatie van fabrikanten dat hun sigaretten geschikt voor veganisten zijn. Van sigaretten die naast tabak en water extra additieven bevatten moet de fabrikant bevestigen dat daar geen dierlijke stoffen tussen zitten.
Brood is geschikt voor veganisten als het geen dierlijke ingrediënten bevat. De meest voorkomende dierlijke ingrediënten in brood zijn (room)boter en melk. Harde broodjes en stokbrood zijn bijna altijd vrij van dierlijke ingrediënten.
Zelf broodbeleg maken is zo gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan tofu-'eier'salade, kip'-kerriesalade, linzen-kerriespread, vegan kaas, cottage cheese of roomkaas. Hummus kun je ook heel lekker zelf maken, in allerlei varianten zoals 'umami hummus', maar meestal ben ik daar te lui voor.
Of het nu een witte-, rode- of mousserende roséwijn is: in de basis wordt cava altijd van druivensap gemaakt. Het zijn de natuurlijke of gekweekte gisten die de suiker in het druivensap omzetten tot alcohol. Dit klinkt op zich vegan-vriendelijk, maar niets is minder waar!
Bij het klaren van de wijn wordt er vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals vislijm, caseine eiwit of gelatine. In het laatste proces van wijnmaken worden deze middelen aan de wijn toegevoegd.
Bier verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Bier zorgt namelijk voor een stijging van een goede soort cholesterol, dat de kans op hart- en vaatziekten juist verkleint. Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct.
Ja, het merendeel van onze dranken is geschikt voor vegetariërs.
Deze chocoladesnoepjes met sinaasappelvulling kreeg ik vroeger soms als ik bij mijn oma op bezoek ging. Ze bestaan al heel lang en ze zijn voor zover ik weet ook altijd vegan geweest. De vulling bestaat uit pectinegelei en er zit een laagje pure chocola omheen.
Bijna alle soorten pindakaas zijn vegan. Ook die van Calvé en die van het Albert Heijn- en Jumbo huismerk. Hagelslag is niet de gezondste optie, maar het kan wel!
Jam is namelijk helemaal vegan! Dit is in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Vaak wordt er namelijk gedacht dat de structuur van Jam komt door gelatine, maar dit is niet waar. De structuur van jam wordt namelijk veroorzaakt door pectine, een veganistische variant!
Kauwgom is best vaak vegan, zo ook deze fruitgum van AH huismerk. Behalve deze fruitsmaak zijn ook de freshmint, spearmint, peppermint en white varianten vegan. Let op, de varianten met vulling bevatten gelatine en zijn dus niet vegan.
Honing is de zoete substantie die door honingbijen gemaakt wordt van de nectar van bloemen. Het is niet veganistisch, omdat het door dieren gemaakt wordt.
La Tulipe in Frankrijk van de Nederlandse Ilja Gort gebruikt ook geen dierlijke producten tijdens het klaren van zijn wijnen. La Tulipe en Slurp! wijnen zijn te koop bij de Albert Heijn Supermarkt.
Bij de filtering van de wijn worden door veel wijnmakers nog producten met een dierlijke oorsprong gebruikt, zoals varkensvet, visslijm en gelatine. Vegan is de wijn hierdoor dan dus niet. Ook zijn er nog andere dierlijke toevoegingen die wijnmakers wel gebruiken om de kwaliteit van de wijn te beinvloeden.
Een natuurwijn, of vin nature zoals de Fransen het noemen, is zonder enige chemische of dierlijke middelen tot stand gekomen. Dat moet dus vegan zijn.
Na een jaar op de tweede plaats te hebben gestaan heeft de gespecialiseerde Amerikaanse website RateBeer het Belgische trappistenbier Westvleteren 12 opnieuw gekroond tot beste bier van de wereld. Dat meldt de website ratebeer.com.