Als de draden die boven de kolf hangen (pluimpjes – de eigenlijke stempels die ieder één vruchtbeginsel bevruchten tot het een maiskorrel vormt) helemaal donkerbruin en droog zijn, zijn de kolven rijp. De korrels zijn dan lichtgeel tot geel van kleur.
Pel voorzichtig de bladeren rondom de maiskorrel af en druk met je nagel op de maiskorrel.Als er een melkachtig sap uitkomt, is de mais klaar voor de oogst.
Maïs heeft 60 tot 100 dagen nodig om te oogsten, afhankelijk van het ras en het warme weer. Maïs is klaar om te oogsten wanneer de aren donkergroen zijn, het vlies bruin wordt en de korrels zacht en mollig zijn; knijp in een korrel en het sap is melkachtig, niet helder.
De totale tijd die nodig is voor maïs om volledig rijp te worden, kan variëren van ongeveer 90 tot 150 dagen, afhankelijk van de variëteit en de groeiomstandigheden.
Per plant oogst je twee tot drie kolven. Suikermaïs moet je oogsten op het moment dat de korrels zacht en lekker zoet zijn. Wacht je te lang, dan worden de korrels te hard.
Maïs kan van nature met weinig water groeien. Mais gaat enorm efficiënt met water om: voor 1 kg ds mais is 450 mm nodig, tegenover 700 mm bij gras!
Dat een groei van 4,2 cm gemiddeld per dag”, zegt Van Uffelen, die de mais nauwlettend in de gaten houdt. “Vorig jaar op deze datum was de mais 176 cm en groeide toen de week er na ruim 6 cm per dag.”
Mais drogen
Droog ze zeker 2 weken.
Maar ook bevat het vitamine B2 en B3, allebei nodig voor een gezonde huid en een goede energievoorziening. Daarnaast brengt mais je vitamine B5. Ons spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om cellulosevezels af te breken, en daarom kan het lichaam de maïskorrel niet verteren en komt hij heel naar buiten.
Maar mais naast (en zelfs tussen) liggende/kruipende pompoenen in gaat juist heel goed: Als mais hier naast pompoenen en-of courgettes staan betekent dat vrijwel altijd ook dat ze in mest van enkele maanden oud staan.
Hoe te Oogsten
Je kunt voelen aan de kolf of er tot in de punt harde korrels te voelen zijn, eventueel even open peuteren om een kijkje te nemen of ze rijp genoeg zijn. Terwijl je met de ene hand de plant vasthoudt, kraak je met de andere hand de kolf helemaal naar beneden.
Normaal moet alle mais binnen zijn voor 1 oktober, zodat andere gewassen als gras of bladkool de tijd hebben om overtollig stikstof uit de bodem te halen, wat goed is voor het milieu.
Deze soorten zijn erg mooi om te zien en dus zeer decoratief, maar u kunt ze natuurlijk ook gewoon eten. Dus als u op zoek bent naar iets speciaals om te kweken in uw moestuin, dan is siermaïs een aanrader.
Bij het zaaien van maïs, is het motto: "Zo snel mogelijk, zo laat als nodig." Als de grond warm, goed droog en bestand tegen belasting en de bodemtemperatuur ongeveer 8-10°C heeft bereikt, vindt het zaaien onder normale omstandigheden plaats van half april tot half mei.
De mais in Nederland heeft op dit moment niet veel te klagen. Het gewas bij de Maismeetnet-boeren groeide in een week tijd gemiddeld 33 centimeter.
Mais is een eenjarig C4 grasplant. Het heeft grote, langwerpige, nauwe bladeren die afwisselend groeien aan weerzijden van de stengel. Dankzij zijn sterke, harde stengel kan de plant 1 tot 4 meter hoog worden (afhankelijk van de variëteit).
Maïs is een graan dat vaak als ongezond bestempeld wordt omdat het vrijwel altijd genetisch gemodificeerd is. Bij genetische modificatie worden de eigenschappen van planten, bacteriën of gisten veranderd. Op die manier kan een plant bijvoorbeeld immuun worden voor ziektes of zelf gif tegen onkruid produceren.
Probeer het zelf maar eens, de mais is rauw heel lekker in een salade met citroen en sesamolie. Ook is het lekker om hem te roosteren in de oven met pompoen van De Buytenhof of van de Familie Kooijman en met aardappel en ui van De Vossenburg. Of maak hem op de klassieke manier met roomboter en zout of suiker.
Mais is een onverteerbare vezel, dat betekent dat mais vaak onverteerd met de ontlasting mee terugkomt. Veel mensen kunnen hier klachten van krijgen, de ontlasting is bijvoorbeeld pijnlijk tijdens de toiletgang. Ook is mais vaak één van de oorzaken van prikkelbare darmklachten en diarree.
Popcorn van mais
Zelf popcorn maken is niet moeilijk, je moet alleen goed blijven schudden met de pan, zodat de maïskorrels niet aanbranden. Doordat je de deksel op de pan houdt 'stoomt' de mais gaar, waardoor de korrels gaan poppen.
Zorg wat je de magnetron op minimaal 700 watt instelt, maar hoger mag ook. Doe de maïskolf in de papieren zak.En vouw de bovenkant een paar keer dubbel.Zorg dat hij goed dicht zit zodat de stoom in de zak blijft als je de maïs gaat verhitten bij het popcorn maken.
Doe een laagje maïs in de pot en strooi er onmiddellijk de suiker over. Zet een deksel op de pot en de maïs begint te poffen. Als de maïs gepoft is, neem je hem van het vuur en dan roer je af en toe in de popcorn zodat hij niet kan kleven.
De beste keus na de mais bestaat uit rogge, Westerwolds raaigras of Italiaans raaigras. Westerwolds raaigras ontwikkelt het snelst, het kan alleen slecht tegen vorst. Italiaans raaigras is trager als Westerwolds, maar kan wél goed tegen de vorst.
Veel maisland kent een slechte bodemstructuur. Niet meer ploegen verbetert de kwaliteit van de grond.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.