Een mondelinge overeenkomst is net zo bindend als een schriftelijke overeenkomst. Toch is het verstandig om de koop schriftelijk vast te leggen. Als afspraken duidelijk op papier staan, is er weinig ruimte voor discussie. Koop je van een particulier dan kun je gebruik maken van een van de ANWB modelcontracten.
Het uitgangspunt is dat mondelinge afspraken in beginsel net zo rechtsgeldig zijn als schriftelijke overeenkomsten. Als echter een van de partijen geen uitvoering aan de gemaakte mondelinge afspraak wenst te geven, ondervindt de andere partij in de meeste gevallen bewijsproblemen.
De mondelinge overeenkomst tussen een particuliere verkoper en een professionele koper is rechtsgeldig. Beide partijen mogen zich na het bereiken van een mondeling akkoord niet meer terugtrekken. En beide partijen kunnen worden gedwongen tot nakoming van de overeenkomst.
Ook een mondelinge overeenkomst kan worden ontbonden. De systematiek is hetzelfde; ook daar moet eerst een schriftelijke ingebrekestelling worden gestuurd. Het probleem bij mondelinge overeenkomsten is alleen dat niet goed duidelijk is welke afspraken zijn gemaakt, en welke afspraken dan moeten worden nagekomen.
Geen bedenktijd
Bij de koop van roerende zaken zoals een auto, caravan of motor, etc. is er geen wettelijke bedenktijd. Alleen bij aankoop via internet of telefoon geldt een bedenktijd. Dit valt onder koop op afstand.
Laat de verkoper weten dat u de koop ongedaan maakt binnen de wettelijke bedenktijd. Deze is 14 dagen. Gebruik daarvoor het herroepingsformulier of onze voorbeeldbrief ontbinden overeenkomst bedenktijd. Verstuur dit op zijn laatst op de 14e dag van uw bedenktijd.
Op grond van de wet hebt u als koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft. De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt niet vaak voor.
Volgens het Nederlandse recht gelden voor de totstandkoming van overeenkomsten in beginsel geen nadere vormvereisten. Een mondelinge overeenkomst is volkomen rechtsgeldig. Aanbod en aanvaarding kunnen namelijk in iedere vorm geschieden.
Zodra de offerte, het aanbod, wordt aanvaard, komt de overeenkomst tot stand. Aangezien een overeenkomst bindend is, is het dus niet mogelijk om ná aanvaarding de offerte nog terug te trekken.
Een ondertekende offerte is bindend.
Die kan kan je niet zomaar verbreken. Je klant kan wel beslissen om de opdracht niet te laten uitvoeren, zonder dat hij daarvoor een goede reden moet opgeven. Je kan hem dus niet verplichten om het project te laten doorgaan.
Als de woning mondeling is verkocht dan is die overeenkomst rechtsgeldig. Het schriftelijkheidsvereiste geldt niet. De mondelinge koopovereenkomst is rechtsgeldig. De woning kan dus mondeling worden verkocht.
De verkoopovereenkomst is bindend en geldt dus als garantie voor alle betrokkenen. De koper krijgt de garantie dat zijn of haar bod aanvaard is en dat het onroerend goed op termijn voor het afgesproken bedrag voor hem of haar is. De verkoper heeft een garantie dat hij of zij het overeengekomen geldbedrag zal krijgen.
Koper maakt gebruik van zijn bedenktijd
Tijdens de bedenktijd mag de koper zonder reden afzien van de koop. De bedenktijd gaat in op de dag dat de koper een afschrift krijgt van het getekende koopcontract. De bedenktijd duurt drie volle dagen, waarvan minimaal twee werkdagen.
Wereldwijd is het contractenrecht het grotendeels eens dat een overeenkomst bindend is wanneer diverse partijen duidelijk hebben aangegeven een verbinding aan te willen gaan. Een handdruk, telefoonopname, fax, papieren handtekening en elektronische handtekening zijn allemaal geldig.
In beginsel kan worden gezegd dat een overeenkomst rechtsgeldig is wanneer er een aanbod is geweest en dat aanbod is aanvaard. Daarnaast moeten beide partijen tot doel hebben gehad dat ze hun gedeelte van de overeenkomst (een aanbod of een aanvaarding) hebben gewild én dat zo naar buiten hebben gebracht.
Uit deze uitspraak kunnen we concluderen dat een toezegging tot een contract voor onbepaalde tijd, zonder dat daar enige voorwaarde aan is verbonden, bindend is. Daarnaast leren we dat het voor werkgevers van belang is om binnen de organisatie helder te hebben, wie waartoe bevoegd is.
Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen. De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn.
Een offerte heeft geen wettelijke geldigheidsduur, tenminste er is geen wettelijke basis termijn opgesteld, zoals bijvoorbeeld voor facturen waarin er binnen een bepaald termijn betaald of herinnerd dient te worden. De geldigheidsduur die je opgeeft bij een offerte is geheel vrij aan jou te bepalen.
Er zijn verschillende voorwaarden voor een rechtsgeldige overeenkomst. Zo moet er een aanbod zijn gedaan die voldoende bepaalbaar is en moet dit aanbod zijn aanvaard. Alle partijen moeten de wil hebben om de overeenkomst aan te gaan volgens de besproken inhoud en voorwaarden. Deze wil moet ook zijn verklaard.
Een koopovereenkomst is een document waarin alle afspraken worden vastgelegd die tussen de koper en de verkoper zijn gemaakt. Hiermee creëer je duidelijkheid en voorkom je problemen achteraf. Vind je het lastig om zelf een koopovereenkomst auto op te stellen? Geen zorgen.
Zo staat in de wet dat de (ver)koop van een huis schriftelijk moet gebeuren. Ook is een werkgever verplicht een concurrentiebeding in het contract van zijn werknemer schriftelijk vast te leggen en overeen te komen.
Ja, een mondelinge huurovereenkomst is toegestaan en geldig. Het is echter gebruikelijk dat u als verhuurder met de huurder die afspraken schriftelijk in een contract vastlegt. Dan kan achteraf geen misverstand over de afspraken ontstaan.
De verkoper kan afzien van de verkoop. De rechtbank beslist of de verkoper een gegronde reden heeft om de verkoop te annuleren. Wanneer dat niet het geval blijkt te zijn, kan de rechtbank de verkoper dwingen tot verkoop. Anders moet de verkoper bij ontbinden van het compromis een schadevergoeding betalen aan de koper.
Toch kan de koper na het tekenen van het contract nog van de koop af: dankzij de wettelijke bedenktijd en ontbindende voorwaarden. Een koper heeft op grond van de wet een bedenktijd van drie dagen. Gedurende deze drie dagen kan de koper, zonder opgave van redenen, de koopovereenkomst ontbinden.
Op grond van artikel 7:2 lid 2 BW heeft een koper van een woning gedurende drie dagen na het tekenen van de koopovereenkomst het recht deze overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden. Voor een verkoper geldt deze wettelijke bedenktijd niet.