Het thuis drogen van voedsel is gezond. In commercieel gedroogd voedsel zitten conserveringsmiddelen. Deze heeft u niet nodig als u thuis droogt en alle voedingsstoffen en mineralen blijven bewaart. U kunt gedroogd voedsel zo eten of u kunt het laten weken in water en het weer in de normale vorm gebruiken.
Gedroogde groente en fruit bevatten nauwelijks vitamines en mineralen. Onjuist. Het vitaminegehalte neemt misschien een beetje af, maar gedroogd fruit is nog steeds rijk aan vitamines, mineralen en zelfs aan antioxidanten.
U kunt voedsel langer houdbaar maken door het te drogen. Bij het drogen wordt bacteriegroei belemmerd door de afwezigheid van water. Vers voedsel bederft nu eenmaal omdat het water bevat en dit water bederft door de bacteriën die in het water zitten.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat WMF KITCHENminis® de beste voedseldroger is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de WMF KITCHENminis® is de Steba ED 4 voedseldroger.
Welke soorten voedsel kan ik drogen? Groenten zoals kool- en bladgewas, bonen maar ook knol- en wortelgewassen zijn uitstekend geschikt voor drogen. Er zijn ook groenten en fruit die wij eigenlijk alleen gedroogd eten, zoals vijgen en dadels, helaas dan vaak ook gesuikerd – en dat hoeft dus niet als je ze zelf droogt.
U kunt gedroogd fruit of groenten fijn mixen en er fruitpoeder van maken voor bv smoothies of groentepoeder om soepen mee te maken. U kunt het fruitpoeder ook toevoegen aan bijvoorbeeld een kwarktaart, meng het door ijs of bestrooi er een bolletje ijs mee.
Hoe berekenen we nu de kosten van deze "droogbeurt"? Dus: een voedseldroger met een stroomverbruik van 250 Watt kost ongeveer € 1,32 per 24 uur. Per uur is dat dus slechts € 0,055 ( = slechts 5,5 cent!).
Je kunt zelf niet op een praktische manier vriesdrogen, maar het gebeurt in onze vriezers – vaak ongewenst – toch een beetje. Wie herkent er immers niet dat ingevroren voedsel uitdroogt als je het niet goed in diepvrieszakjes en dergelijke inpakt?
Veel groenten en fruitsoorten zijn geschikt om te drogen. De meest gebruikte fruitsoorten om te drogen zijn appels, peren, pruimen, ananas, bananen en frambozen. Bij de groenten zijn komkommer, rabarber, wortels, uien, rode bieten en prei populair.
Leg de plakjes banaan in de voedseldroger, en zet de temperatuur op 60 graden. Bij 60 graden is de droogtijd ongeveer 8 tot 9 uur, maar welk omdraaien als de ene kant goed droog is.
Gedroogd fruit is zeker gezonder dan snoep, maar vers fruit bevat wel meer vitamine C en B1. Omdat gedroogd fruit veel kleiner is dan vers fruit, ben je minder snel verzadigd en heb je de neiging om er meer van te eten. Daardoor krijg je uiteindelijk meer suikers en calorieën binnen dan bij vers fruit.
Wel is het advies om niet te veel gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Daarom is het advies om niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag te eten.
Als je verlangt naar iets zoets, zijn dadels zeker aan te raden – maar wel met mate. Vanwege de vele calorieën en het hoge suikergehalte wordt aanbevolen om niet meer dan drie tot vijf dadels per dag te eten. Meestal heb je er echter ook niet veel meer nodig – de vrucht is immers een grote bron van verzadiging.
Vrijwel elk vlees is geschikt om te drogen - varkensvlees, kip, rundvlees en nog veel meer. In elk geval wordt rekening gehouden met de eigenaardigheid van het vlees, wat de tijd van "veroudering" van het product rechtstreeks beïnvloedt.
Er zijn drie aspecten nodig om thuis zelf voedsel te drogen:
Hitte - De hitte moet minstens 60°C zijn om water uit de producten te onttrekken. Dit om te voorkomen dat bacteriën en schimmels kunnen groeien. Droge lucht - De droge lucht zorgt ervoor dat het vrijgekomen water uit de voeding wordt opgevangen.
De wasdroger
Bij een condensdroger of droger met luchtafvoer zijn de kosten per droogbeurt ongeveer € 2,27. Het drogen van een was met een wasdroger is duurder dan een wasbeurt. Dat komt omdat er veel warmte en dus energie nodig is.
Droogfruit is lang te bewaren ( 8 tot 24 maanden), en in praktijk vaak nog langer mits onaangebroken.
Enkele voorbeelden van makkelijke snacks om zelf te drogen zijn: kippennekken, konijnenoren, kabeljauwhuiden, spiering, sprotjes, lamslong, runderlong of heel mager spiervlees zoals bijvoorbeeld het ganzenvlees.
Tutti Frutti is erg gezond. Het bestaat namelijk alleen uit gedroogde fruitsoorten. Wel gaan er door het drogen enkele vitamines verloren maar de tutti frutti is nogsteeds erg rijk aan vitminen en mineralen. Daarnaast zitten er veel voedingsvezels in de pruimen die in de tutti frutti zitten.
Gedroogd fruit kan zo uit het zakje gegeten worden. Het is een hele goede vervanging voor snoep (ook voor je kinderen). Het is zoet en lekker en zit ook nog vol met vitamines, mineralen en vezels. Je kunt het gedroogde fruit overal eten: tijdens werk, in de auto en op de bank voor de televisie.
Kip moet omwille van de voedselveiligheid eerst gestoomd of geblancheerd worden vooraleer je ze in de droogmachine legt. De droogtijd kies je wat in functie van de weersomstandigheden. In de zomer droog je best zo goed mogelijk tot je een droge en vezelige structuur bekomt.