Er is maar één brandstof voor de Big Green Egg. En dat is kwalitatief goede houtskool. Mag uiteraard van het merk zelf zijn, maar er zijn ook vele alternatieve merken die goede Premium Charcoal leveren. Briketten zijn uit de boze!!
Big Green Egg houtskool is 100% natuurlijke houtskool afkomstig van de Beuk en Beukenhaag. Dit fantastische pure hardhout heeft een heerlijk lange brandduur en is daardoor zeer geschikt als houtskool. De extra grote stukken gaan lang mee en geven bovendien geen onnodige rook.
Gebruik ook geen briketten als brandstof, gebruik altijd 100% natuurlijke houtskool in je kamado. In briketten zitten bindmiddelen (hoe krijg je anders een mooi geperst blokje), wordt houtskool gruis (afval) gebruikt en/of wordt afvalhout gebruikt van ongecontroleerde herkomst.
Houtskool Black Ranch houtskool behoort tot de beste houtskool van 2021 / 2022, voornamelijk omdat de kolen snel op temperatuur komen. Bij een natuurlijke aansteking is de temperatuur van de kolen binnen 20 minuten al op 500 graden.
EGG aansteken
Gebruik het liefst houtskool dat bestaat uit grote stukken, bijvoorbeeld onze Premium Lump Charcoal. Gebruik nooit briketten, hout of andere materialen.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Vorm. De vorm van houtskool zorgt ervoor dat zuurstof goed door je ei kan stromen. Omdat, in tegenstelling tot ronde briketten, de vorm van houtskool grillig (leuke woordspeling) is, gaat de luchtstroom makkelijker door je kamado BBQ.
Gebruik je briketten (dat is bijna vloeken…) dan zal het as al snel de goede doorstroming van lucht langs de houtskool in je kamado belemmeren. Je merkt direct dat je kamado in temperatuur gaat dalen en niet op gang blijft. Geen briketten gebruiken dus!
De juiste hoeveelheid houtskool
Het antwoord is eigenlijk heel simpel: een kamado barbecue vul je met houtskool tot aan de vuurring. Het is belangrijk dat je een goede verdeling maakt tussen grove en minder grove stukken houtskool. Dat moet omdat het vuur ander stikt.
Dammers houtskool
De acacia houtskool van Dammers brand gemakkelijk en is voor de meeste grillmasters perfect. Dammers heeft ook een iets hardere marabu houtskool variant die ideaal is voor low & slow bbq'en. Dammers houtskool is erg goed en veel grillmasters zweren erbij.
Er is maar één brandstof voor de Big Green Egg. En dat is kwalitatief goede houtskool. Mag uiteraard van het merk zelf zijn, maar er zijn ook vele alternatieve merken die goede Premium Charcoal leveren. Briketten zijn uit de boze!!
Maar wat is de beste houtskool BBQ? Uit onze beste barbecue test is gebleken dat de Weber Master Touch Premium SE E-5775 Zwart met Sear Grate de beste optie van 2022 is. Deze barbecue heeft een groot oppervlak met een diameter van 57 cm.
Perfect om hoge temperaturen mee te halen of extra lange sessies mee te doen. Ben je op zoek naar kolen van extreem hard hout? Dan is de Marabu het meest geschikt. Hoe harder de houtsoort, hoe langer het duurt voor ze goed branden en je de gewenste temperatuur hebt bereikt.
Het beste houtskool herken je aan de grote, dikke en zware stukken. Hoe dichter het stuk houtskool is, hoe langer je ermee kookt en hoe hoger de temperatuur is die je bereikt. Hele grote zakken houtskool die je soms ziet bij de benzinepomp, bevatten vaak veel kleinere stukken houtskool.
De beste houtskool is in dat geval Flames & Flavour Europees Eiken & Beuken of kies een Black Wattle houtskool variant uit Zuid Afrika van Dammers of van Flames & Flavour. Ga je de hele avond aan de slag, een lange low & slow sessie of pizza's bakken? Kies dan een hardhout soort.
Echter zitten er wel degelijk grote verschillen in de soorten houtskool! Dit verschil zit hem in zowel de kwaliteit van het hout, de manier hoe het geproduceerd is en ook voor welke soort barbecuesessie het geschikt is. Enkel met goede kolen kun je het allerbeste uit je barbecue halen.
Vul de Big Green Egg met voldoende houtskool, voor de Large is dit een paar centimeter boven de luchtgaten en niet hoger dan de eerste rand van de vuurkorf. Dit lijkt misschien veel als je maar even wilt BBQ-en, maar in tegenstelling tot een open BBQ brand je de kolen niet op.
Kan ik mijn kamado onder alle weersomstandigheden gebruiken? De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue.
Het inbranden van de Kamado; - 1e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen. - 2e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen.
Belangrijk is om hem zeer luchtig te houden, wanneer je dit niet doet krijg je veel rookontwikkeling omdat de wokkel niet voldoende zuurstof krijgt. Steek de wokkels aan, het is de bedoeling dat de vlam uit de wokkel door de houtskool heen gaat en zo lekker veel houtskool aanmaakt.
Het is daarom goed om te weten dat je de temperatuur regelt door de luchtschuif en de margrietschijf. Hoe meer lucht je toelaat in de Kamado, hoe harder het houtskool gaat branden en dus hoe hoger de temperatuur wordt. Wil je de temperatuur laten dalen, zorg je dus voor minder zuurstof naar je Kamado.
Er zijn 2 types houtskool namelijk: houtskool van hardhout en houtskool van zacht of licht hout. Ze hebben beiden hun voor- en nadelen. Deze sommen we hier even op. Houtsoorten zoals Acacia of black wattle, berk, eik, beuk,… zijn zachte houtskolen die gemakkelijk aangaan maar ook minder lang branden.
Het is niet zo dat je houtskool eindeloos kunt gebruiken. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van je gerechten, eenvoudigweg omdat oude kooltjes niet zo goed branden als nieuwe kooltjes. Afhankelijk van de duur van de barbecuesessie kun je het houtskool één of twee keer hergebruiken.
Briketten blijven lang op temperatuur, waardoor zonder tussentijds aanvullen een prima temperatuur kunt hebben in je barbecue. Ideaal als je vlees hebt dat langzaam moet garen door het indirect te grillen.