De smaken die in Brunello wijn herkend kunnen worden zijn die van kersen, pruimen, vanille, hout, tabak, kruiden en karamel. Brunello heeft de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kwalificering , de hoogste in Italië.
Brunello smaakt goed bij rood vlees, wildgerechten en gevogelte zoals fazant. Gerechten met truffel combineren ook goed met Brunello. De Toscaanse Pecorino kaas (met name de oudere) is de perfecte partner voor Brunello en ook parmezaanse kaas (liever Parmigiano-Reggiano dan Grana-padano) past goed bij Brunello.
Brunello kan lang bewaard worden, zeker een jaar of 25 (of meer) wanneer deze van een goed wijnhuis en een goed jaar is. Indien een wijn langer dan 5 jaar bewaard gaat worden dan is het wel verstandig om deze zo goed mogelijk te bewaren.
De wijn mag slechts gemaakt worden van het ras sangiovese. Plaatselijk is deze druif bekend onder de naam brunello.
De Brunello di Montalcine is een befaamde Italiaanse wijn die de status heeft van een DOCG wijn. Wereldwijd is er veel vraag naar deze Toscaanse wijn, geliefd doordat zij krachtig is, schitterende complexiteit, vol, met heerlijke geuren en smaken heeft van rijp donkerrood bosfruit.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Wijnen die je tussen de 10 en 20 jaar drinkt.
De wijnen waar je het meest op wilt focussen als beginnende verzamelaar, zijn krachtigere rode wijnen die gemakkelijk 10 of 20 jaar kunnen worden bewaard, zoals Cabernet Franc, Merlot, Super Toscanen uit Italië, Sangiovese en Malbec.
Het is ook aan te bevelen om een Brunello di Montalcino pas op z'n vroegst zo'n jaar of 8 tot 10 na de oogst te drinken. Dan geven de wijnen hun complexiteit en kracht volledig prijs evenals hun zijdezachte tannines. De Brunello di Montalcino Riserva's mogen pas na 5,5 jaar na de oogst op de markt komen.
In Italië worden truffelgerechten vaak met Barolo of een andere grote rode wijn gecombineerd, maar met een volle witte wijn is de combinatie vaak net iets verfijnder. Probeer maar eens met een Chardonnay, Falanghina, Friulano of Pecorino.
Voor gerechten met vlees past een Amarone wijn goed bij Rundvlees, wild en stoofschotels zoals biefstuk, paardenvlees, lam, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert. Vis gerechten en Amarone is afgeraden. Ook zijn Amarone wijnen mooi te combineren met oude kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en oude Gouda.
De Brunello di Montalcino is een rode wijn die in 1967 de zevende wijn werd in Italië met de beschermde herkomstbenaming DOC. In 1980 realiseerde men de status van DOCG. De productiezone is beperkt tot Toscane, op het grondgebied van de gemeente Montalcino in het zuiden van de provincie Siena.
De druiven moeten uit een wijngaard komen binnen het aangegeven gebied. De wijn moet gemaakt zijn van 100% Nebbiolo druiven. Barolo moet een minimaal alcoholpercentage van 13% hebben. Na vinificatie moet de wijn minimaal twee jaar hebben gerijpt op houten vaten en mag pas na het derde jaar op de markt worden gebracht.
Er wordt rode wijn van de Montepulciano druif gemaakt in zo'n 20 van 95 Italiaanse provincies. De montepulciano druif is in Italië de op één na meest aangeplant druif. Verreweg de meeste van de Montepulciano wijn komt uit de Abruzzen waar ze de naam Montepulciano d'Abruzzo hebben.
Sangiovese druiven vormen de basis van o.a. alle chianti-wijnen. Deze wijnen worden naar wens aangevuld met de blauwe canaiolo, witte trebbiano en malvasia en internationale druivenrassen als de cabernet sauvignon en merlot.
Rundvlees, wild en stoofpotten zoals biefstuk, lamsvlees, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert. Vis: Liever geen vis bij Barolo, daar blijft weinig van over met de krachtige smaak van Barolo, een lichtere rode wijn zoals een Bardolino kan wel.
Goede jaren kun je wel 30 jaar wegleggen (een riserva zelfs nog langer). Een matig jaar drink je het liefst binnen 10 jaar. Goede Barolo-wijnjaren (van '90 tot nu): 2016 – 2015 – 2013 – 2010 – 2007 – 2006 – 2004 – 2001 – 2000 – 1997 – 1996 – 1990.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Een (betaalbare) fles wijn is doorgaans (ruim 90% van alle wijnen) circa 2 jaar houdbaar. Echter een veel gehoord advies is om de fles binnen een jaar te consumeren. De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart.
Barolo komt uit een klein gebiedje rond het gelijknamige dorp in Piemonte, en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur.
De smaak van Barolo
Wijnen van Nebbiolo kenmerken zich door hoge zuren en tannines, maar met een flinke dosis fruit zoals kersen, pruimen en rode bessen. Wanneer de wijn is gerijpt op houten vaten, komen de aroma's van leer, drop, rozen en truffel naar voren.
Het Barolo gebied ligt in het zuidelijke deel van Piemonte, genaamd de Langhe, een heuvelachtig gebied even ten zuiden van het stadje Alba. De Barolo wordt uitsluitend gemaakt van Nebbiolo druiven. De Nebbiolo druif is een laat rijpende druif. De naamgeving komt waarschijnlijk van het woord Nebbia, dat mist betekent.