De flitsscheiding van nu Online scheiden duurt 4 weken.
Een scheidingstraject duurt in Nederland gemiddeld 6 tot 9 maanden.
Allereerst, wat is een flitsscheiding? Zoals in de inleiding vermeld, kon je met een flitsscheiding uit elkaar gaan zonder tussenkomst van een rechter (alleen als er geen minderjarige kinderen in het gezin waren). Het huwelijk werd dan door een ambtenaar van de gemeente omgezet in een geregistreerd partnerschap.
Hoe lang duurt het voordat een echtscheiding is ingeschreven in de burgerlijke stand? Maximaal 5 werkdagen na ontvangst van het verzoek tot inschrijving van de echtscheiding.
Scheiding aanvragen
Om te scheiden start u een procedure bij de rechtbank. Daarvoor heeft u een verzoekschrift nodig dat u samen met uw advocaat maakt. Uw advocaat dient het dient het verzoekschrift voor de scheiding in bij de rechtbank.
Rechter beslist over verdeling
U probeert samen afspraken te maken over de verdeling en/of verrekening, eventueel met hulp van uw advocaat of een notaris (boedelbeschrijving). Komt u er niet uit, dan kunt u ook de rechtbank vragen om te beslissen over de verdeling en/of verrekening.
Er wordt wel eens gezegd dat gescheiden ouders niet verder dan een bepaalde afstand van elkaar mogen wonen, maar officieel bestaat er geen maximumafstand. Het is echter wel zo dat een ouder toestemming nodig heeft van de andere ouders als hij of zij verder wil gaan wonen.
Jij wilt scheiden, maar je partner niet. Dan kun je scheiden zonder toestemming van je partner. Het antwoord is dus ja: scheiden zonder toestemming van de andere partij is mogelijk. Wanneer je op deze manier wilt scheiden, dien je samen met een advocaat een eenzijdig verzoekschrift in bij de rechtbank.
De koopwoning verlaten
Meestal is degene die de woning aanschaft en het contract ondertekent de eigenaar van de woning. Heeft alleen je ex het contract ondertekend? In principe ben jij dan geen eigenaar, tenzij er sprake is van huwelijk of geregistreerd partnerschap.
De goedkoopste manier is online scheiden waarbij je het samen met je partner doet in goed overleg. Hierbij is het dus van belang dat je met je partner op 1 lijn zit over alle zaken die geregeld en verdeeld moeten worden.
Is scheiden zonder een advocaat mogelijk? Veel mensen vragen zich af of scheiden zonder een advocaat mogelijk is. Het antwoord is ja en nee. Als je gaat scheiden, dan moet je een verzoekschrift bij de rechtbank indienen.
In de Islam heeft een vrouw het recht om een scheiding aan te vragen als daar een geldige reden toe is. Als er geen geldige reden is, dient de echtgenoot toestemming te geven, maar kan hij financiële compensatie daarvoor vragen (bijvoorbeeld de bruidsschat). Zo'n scheiding wordt khul' genoemd.
De rechtspraak definieert de zware fout ex artikel 301, § 2, tweede lid BW als een ernstige, zwaarwichtige, eenmalige of opeenvolgende tekortkoming door een echtgenoot, die aan de basis ligt van de onherstelbare ontwrichting van het huwelijk.
Ten opzichte van het aantal echtparen betekende dit een stijging van ruim 2 per duizend tot bijna 10 per duizend. Sinds midden jaren negentig schommelt het aantal huwelijken dat in een echtscheiding eindigt rond de 10 per duizend. In 2022 strandden 7 van de duizend huwelijken.
Bij een scheiding betaalt u samen met uw ex-partner de kosten voor de advocaat. U betaalt ook griffierecht voor de behandeling van de scheidingszaak bij de rechter. Als u kiest voor mediation, betaalt u ook deze kosten. Soms kunt u een tegemoetkoming in de kosten krijgen.
Een echtscheidingsprocedure tegenhouden kan niet. Wel kan je partner de procedure rekken. Zoals hierboven genoemd heeft je partner na het verzoek tot een echtscheiding zes weken de tijd om te reageren of een bezwaar aan te tekenen. Deze periode kan (ook zonder jouw toestemming) verlengd worden met nog eens vier weken.
In principe heeft elke ouder recht op omgang met zijn kinderen. Maar in uitzonderlijke situaties kan de rechter in belang van het kind bepalen dat een ouder geen omgang met zijn kinderen mag hebben. Een ontzegging van het recht op omgang kan alleen plaatsvinden op verzoek van een van de ouders.
Je moet aan de rechter vragen om apart te mogen wonen. Het louter instellen van die vordering voor de rechter is voldoende. Het maakt niet uit wat de rechter nadien beslist. Na het instellen van deze vordering mag je niet opnieuw samen gaan wonen met je huwelijkspartner.
Het niet naleven van het ouderschapsplan heeft gevolgen. Als de rechter beslist dat je ex-partner de afspraken moet nakomen, kan het zijn dat de rechter een dwangmiddel inzet.Dit kan bijvoorbeeld een boete zijn (dit heet een dwangsom). Je ex-partner krijgt dan telkens een boete als hij of zij de afspraak niet nakomt.
Verbod tot verhuizing
Als u samen met uw ex-partner het gezag hebt over de kinderen, dan kan uw ex in beginsel niet verhuizen zonder uw toestemming. Ook wanneer u deze toestemming niet verleent, kan het zo zijn dat er bij u wel de vrees bestaat dat uw ex-partner de verhuizing alsnog doorzet.
De moeder is tegenwoordig niet meer verplicht om alle zorg op zich te nemen. Daarnaast is de moeder zelfs niet meer verplicht om de helft van de zorgtaken voor haar rekening te nemen. Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader.
Hoogte alimentatie in overleg
U maakt samen een afspraak over de hoogte van de kinderalimentatie. Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, beoordeelt de rechter het bedrag.
Je loopt dus vrijwel dezelfde stappen door als bij een definitieve scheiding. De financiële gevolgen zijn dan ook gelijk aan die van een officiële scheiding. Dus ook bij deze vorm van scheiden gaan jullie het koophuis, de inboedel, de hypotheek, het pensioen, jullie vermogen en schulden met elkaar verdelen.
Wanneer het gaat om het welzijn van de kinderen is het doorgaans bijna altijd beter om niet te scheiden. Uit recente studies blijkt dat kinderen van gescheiden ouders onder andere op sociaal en emotioneel vlak minder goed presteren en meer gedrags- en gezondheidsproblemen ondervinden.