Let hier op als je je baby draagt in een draagdoek: Een baby onder de 4 maanden kan het hoofdje nog niet goed rechthouden.Daardoor zakt hij makkelijk te veel in een kommahouding. Zeker bij het in slaap vallen.
Een draagzak is geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 3 jaar. In het begin draag je de baby op je buik, later kan dezelfde draagzak als rugdrager gebruikt worden.
Uit onderzoek blijkt dat baby´s die gedragen worden niet alleen sneller in slaap vallen, maar ook langer slapen. Als je baby bij je in de draagzak zit, merk je het verder sneller als hij honger heeft. Het geschommel bij jou in de draagzak doet ook wonderen tegen krampjes.
Draagzak geeft kindje gevoel van geborgenheid
Je kindje voelt zich geborgen, lekker tegen papa of mama aan. Baby's hebben veel behoefte aan huidcontact en nabijheid van ouders die ze een veilig gevoel geven. De nabijheid in een draagzak zorgt ervoor dat ze jouw hartslag horen (en voelen) en daar worden ze rustig van.
Deze Artipoppe draagzak is geschikt voor kinderen tussen de 0 - 12 maanden oud. Een draagzak wordt gemiddeld 9 - 12 maanden gebruikt.
Als je kind te klein is en wegzakt in een te grote draagzak, kan hij stikken. Een baby onder de 4 maanden kan het hoofdje nog niet goed rechthouden. Daardoor zakt hij makkelijk te veel in een kommahouding. Zeker bij het in slaap vallen.
Draag je je kindje in slaap? Doe je kindje dan voordat hij overstuur raakt, omdat hij niet in slaap kan vallen, in de draagzak of draagdoek zodat je dit ontspannen kunt doen. Gebruik een slaapknuffeltje met rustgevende geluidjes.
Steeds meer berichten duiken op in de media, waaruit blijkt dat er de afgelopen twintig jaar in Amerika veertien baby's zijn overleden in een draagzak. Het is natuurlijk verschrikkelijk dat deze kindertjes overleden zijn en wij betreuren dit ten zeerste!
Jouw kindje heeft tot nu toe geleerd dat ze in jouw aanwezigheid in slaap valt. Ze heeft nog niet geleerd hoe ze zichzelf in slaap kan krijgen. Daarnaast beschikken baby's ook niet over de mogelijkheid om hun eigen emoties te reguleren en daar hebben ze jouw hulp als ouder nog bij nodig."
Zodra je je na de bevalling weer fit genoeg voelt, kun je je baby al dragen in een draagdoek. Heb je nog last van bekkenklachten of ben je bevallen door middel van een keizersnede? Bouw het dragen dan rustig op. Zodra je merkt dat het dragen van je baby te zwaar wordt, kun je beter je baby uit de draagdoek halen.
Hoe zorg je ervoor dat je baby veilig gedragen kan worden? Daar zijn een paar simpele regels voor: Je baby kan vrij ademen. Je baby kan niet uit de draagdoek of draagzak vallen.
Veiligheid en geborgenheid. Tijdens je zwangerschap heeft je kindje 24 uur per dag jouw hartslag gehoord en is het omgeven geweest door je baarmoeder. Pasgeboren kindjes vinden het fijn om dit gevoel weer te ervaren en gedragen worden in een doek simuleert dit het beste.
Een draagzak moet goede ondersteuning bieden voor rug en nek, maar het rugpand moet wel soepel en zacht zijn. De rug van de baby mag niet in een bepaalde positie gedwongen worden doordat het rugpand te stug is. Let op dat de draagzak ergonomisch verantwoord is. Kies voor een draagzak die jij prettig vind zitten.
Je mag je baby zo lang bij je dragen als je zelf wilt. Wanneer je gebruik maakt van een ergonomische draagzak of een draagdoek zit er geen limiet op tijd. Zolang het voor jullie beide comfortabel is mag je gewoon je baby lekker dichtbij je houden.
Draagdoeken of slendangs zijn doorgaans al vanaf de geboorte te gebruiken. Er zijn ook 'kant-en-klare' draagzakken die extra ondersteuning bieden, zodat ze ook geschikt zijn voor pasgeboren baby's. Andere draagzakken zijn pas te gebruiken als je kind 6 weken of 3 maanden is.
Baby's kunnen gedragen worden totdat ze dat zelf niet meer willen. Zelfs grotere kinderen kunnen genieten van de veilige haven die dragen biedt als de buitenwereld een beetje te druk voor hen wordt. Je zult wel merken dat je naarmate je kindje ouder wordt, je wellicht verandert van draagdoek.
Afhankelijk van de temperatuur buiten, trek je je kindje gewone kleren aan en eventueel een vestje. Bedenk dat de draagzak ook een beschermingslaag is tegen kou of wind. Een mutsje, draagcover of draagjas kunnen in het voorjaar ook zeker je kleine goed warm houden.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Baby's ontwikkelen steeds een nieuw slaapritme en daardoor kunnen zij perioden van slapeloosheid krijgen. Hierdoor raken zij gemakkelijk oververmoeid, waardoor zij gaan vechten tegen de slaap. Onze tip: Let op de vroege tekenen van vermoeidheid, zoals geeuwen of langzamer knipperen met de oogjes.
Daarom is het beter om te kijken naar de bredere categorie SUDI, waar het wiegendood/SIDS aantal, onderdeel van is. In 2021 zijn 27 baby's overleden die onder de bredere definitie SUDI vallen.In 2020 was dat aantal 28 en in 2019 31. Dit aantal blijft dus stabiel de laatste jaren.
Die hartslag horen ze namelijk sinds lang voor hun geboorte al, en dat geeft hen een veilig en geborgen gevoel. Dat je daarnaast je handen vrij hebt, als je je baby'tje draagt is handig meegenomen. Een draagzak maakt het dagelijks leven dus ook voor jou als ouder gemakkelijker!
Click carriers zijn draagzakken met klikgespen, die erg makkelijk en snel zijn in gebruik. De geweven stof is stevig en geeft niet mee, maar het rugpand is wel zacht en ondersteunt je kleintje in een ergonomische houding. De Click Carriers worden ook veel buiten gebruikt, tijdens lange wandelingen bijvoorbeeld.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Elke baby is anders. Over het algemeen wordt aangeraden om een baby van 3 maanden oud 14 tot 17 uur te laten slapen. Overdag doet hij of zij dan 3-5 slaapjes met een tijd van 30 minuten of 2 uur ertussen.
Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn. Je kindje moet goed kunnen bewegen als zij of hij slaapt.