Als je alle hoofdstukken hebt geschreven, schrijf je tot slot nog een nawoord. Hier schrijf je kort wat je hebt geleerd en wat je leuk en minder leuk vond aan het werkstuk. Op het laatste blad van jouw werkstuk, schrijf je de 'bronnen'.
Het nawoord is een kort hoofdstuk in je scriptie waarin je reflecteert op het proces. Je kijkt dus terug op wat je gedaan hebt en beschrijft bijvoorbeeld wat je hebt geleerd. Daarnaast kun je beschrijven wat er wel en niet goed ging en wat je de volgende keer anders zou doen.
Verschil tussen nawoord en voorwoord
Het enige verschil is dat het op een andere plek staat in het boek. Een voorwoord komt voorafgaand aan het verhaal en staat dus voorin het boek. Het nawoord komt na het verhaal en staat achterin het boek.
In het voorwoord van je scriptie of essay geef je aan waarom je voor je onderzoeksonderwerp hebt gekozen, voor wie het onderzoek is bedoeld (doelgroep) en wat je ervaringen waren tijdens het schrijven. Ook is het voorwoord de plek om mensen te bedanken die je met je onderzoek hebben geholpen.
Je voorwoord eindig je met je volledige naam, plaats en datum, vaak in combinatie met de zin 'Ik wens u veel leesplezier'.
In je conclusie beantwoord je de centrale onderzoeksvraag of bevestig of ontkracht je jouw hypothese op basis van de onderzoeksresultaten. Het doel van een conclusie is je belangrijkste bevindingen te presenteren aan je lezers, een antwoord te geven op de hoofdvraag en je onderzoek af te ronden.
Een voorwoord schrijven is een persoonlijke aangelegenheid. Hier vertelt u namelijk hoe u het schrijven heeft ervaren en wie u wilt bedanken voor de samenwerking en de steun. Het persoonlijke karakter van een voorwoord is hetgeen dat een voorwoord anders maakt ten opzichte van een inleiding of intro.
Als je mensen wilt bedanken voor hulp, kan dat in het nawoord. Het nawoord is een hoofdstuk van reflectie. Als een nawoord verplicht is, is dat meestal zodat je even blijft stil staan bij wat je geleerd hebt, en om je ervaringen op papier te zetten.
Het voorwoord van een scriptie komt na de samenvatting, maar vóór de inhoudsopgave. De inleiding is het eerste hoofdstuk van je scriptie en komt meteen na de inhoudsopgave.
De volgorde waarin je je werkstuk inlevert wordt dan: voorblad, inhoudsopgave, inleiding, hoofdstukken, terugblik, bronnen.
In je inleiding introduceer je je onderwerp, stelt de probleemstelling op en vertelt je doelstelling en je onderzoeksvragen. Verder maak je een korte beschrijving van de onderzoeksopzet en maak je een leeswijzer.
In de laatste alinea van de inleiding geef je een korte beschrijving van de opbouw van het document en de manier waarop je de centrale vraag gaat beantwoorden. Je maakt de lezer als het ware wegwijs in je document.
- Slot: Maak een samenvatting (in het kort nog even herhalen wat je allemaal hebt geschreven) of geef in het slot je eigen mening (conclusie). - Nawoord: Beschrijf hoe je alle stappen uitgevoerd hebt en wat je er van vond. Wat was het moeilijkste, het leukste?
Antwoord. Als dankbetuiging is zowel dank je wel als dankjewel correct. Het zelfstandig naamwoord (een) dankjewel wordt aan elkaar geschreven.
In de inhoudsopgave (ook inhoudstafel genoemd) som je alle hoofdstuk- en paragraaftitels van je scriptie op en vermeld je daarbij het paginanummer. Je plaatst de inhoudsopgave na je samenvatting en vóór je inleiding. De inhoudsopgave mag maximaal 2 pagina's lang zijn.
Wat me altijd opvalt is het ontbreken van een voorwoord. Dan is voor mijn gevoel de scriptie niet compleet. Dus ik vind wel dat een voorwoord op zijn plaats is. Verplicht is dan wat sterk uitgedrukt, maar het wordt in mijn optiek sterk aanbevolen.
Uiteindelijk beantwoord je je hoofdvraag op basis van jouw onderzoek. Hierin moet je duidelijk uitleggen hoe je tot deze conclusie bent gekomen en sluit je je conclusie af met een krachtige slotzin waarin je laatste keer kort samenvat wat het antwoord op je hoofdvraag was of dat de hypothese klopt of niet.
Welke voorbeeldzinnen kun je gebruiken voor de conclusie van je scriptieonderzoek? Uit de resultaten van dit onderzoek kan ten eerste geconcludeerd worden…. In dit onderzoek is de volgende onderzoeksvraag onderzocht:…. Uit de resultaten is gebleken dat….
Een conclusie wordt getrokken op basis van lang nadenken, overwegen, onderzoek doen en geeft vaak antwoord op een gestelde vraag. Die vraag kan soms tussen de regels door staan (dat betekent dat de vraag niet letterlijk gesteld wordt, maar wel aanwezig is in de tekst).