Niet alle oudere huizen hebben een aardlekschakelaar. Als deze niet aanwezig is mag de badkamer geen schakelaars, stopcontacten of dimmers bevatten. Geen 230V apparaten mogen er gebruikt worden, alleen zwakstroom (12V of 24V) als de transformator buiten de badkamer zit.
Voor de badkamer gebruikt u armaturen en lampen met een IP44 of IP65 normering. IP44 is spatwaterdicht en IP65 is volledig waterdicht. IP44 is voldoende voor in de badkamer maar direct boven een douche kunt u beter IP65 gebruiken omdat de verlichting hier in direct contact kan komen met vocht.
De IP waarde geeft aan of een lamp vocht- en/of waterbestendig is! De lampen met de volgende IP waardes: IP67, IP68, IP44 en IP21, komen in de badkamer vaak naar voren. De waardes, IP67 en IP68, betekenen dat de lamp bestand is tegen het onderdompelen in water. IP44 betekent dat de lamp beschermd is tegen spatwater.
IP20 in de badkamer
IP20 geeft geen bescherming tegen water dus het is van belang dat het vocht in de badkamer goed wordt afgevoerd door een degelijke afzuiging. Indien dit in orde is bestaat er minder kans op condens vorming en zal het mogelijk zijn op IP20 armaturen toe te passen in het plafond.
Je mag dus niet 220 volt in de badkamer aansluiten. De lampen moeten altijd maximaal 12 volt zijn.
IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen) IP54: Spatwaterdicht en stofvrij. IP65: Beschermd tegen waterstralen. IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor vijververlichting of in de douche)
Regels plaatsing stopcontact badkamer
Het stopcontact moet geaard zijn. Het stopcontact moet minimaal 60 cm van een natte zone (douche, bad en wasbak) verwijderd zijn en minimaal 25 cm van vloeroppervlak.
IP65 is stofdicht en kan tegen waterstralen. IP66 is waterdicht en is stofbestendig. IP67 is waterdicht en stofdicht. IP68 is drukwaterdicht en stofdicht.
In een badkamer mogen er dus badkamerlampen of inbouwspots gemonteerd worden met een minimale IP waarde van IP21 mits deze niet geplaats worden boven de douche of boven het bad.
Zone 2 is het gebied van 0 tot 60 centimeter rond het bad en de douchebak. Deze zone komt niet voor in een badkamer waar u geen bad en geen douchecabine heeft, maar enkel een losse douchekop.
In de badkamer gebruikt u lampen en armaturen met een IP44 of een IP65 normering. IP44 betekent spatwaterdicht. Gebruikt u de IP65 normering dan is de lamp/armatuur volledig waterdicht. De LED lamp die u dus meteen boven de douche plaats moet dus IP65 zijn.
Is uw plafond boven zone 1 hoger dan 225cm (gemeten vanaf de bodem van het bad of de douchebak), dan valt dit ook onder zone 2. Zone 3: Is vanaf een afstand van minimaal 0,6 meter van een bad of douchebak.
Aangezien een badkamer over het algemeen een kleine ruimte is, biedt een plafondlamp in de badkamer de uitkomst. De plafonnière neemt weinig ruimte in beslag en zorgt er tegelijkertijd voor dat de badkamer goed verlicht is. Ook bij het uitkiezen van een plafonnière voor in de badkamer moet je letten op de IP-waarde.
De ideale positie van de taakverlichting is langs weerszijden van de spiegel en op ooghoogte, zo voorkom je schaduw op het gezicht die je wel krijgt wanneer de badkamerverlichting bovenop de spiegel wordt geplaatst. Om niet verblind te worden, kies je best voor lampen met een lichtsterkte tussen 300 en 500 lux.
Met de Philips Hue app of dimmer kun je maximaal 10 lampen bedienen. De koppeling met een Bridge zorgt ervoor dat je tot wel 50 Hue lampen draadloos kunt bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld de verlichting in de badkamer, in de woonkamer en je buitenverlichting gemakkelijk bedienen.
Badkamer veiligheidszones
Wanneer je lampen in deze zone plaatst moeten deze bestand zijn tegen direct contact met water. Hier wordt dan ook verlichting geadviseerd met een IP-normering van minimaal IP67 of IP68 en een maximale wattage van 12W.
De IP-waarden van lampen
IP23: Regenwaterdicht. IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor beschutte plaatsen) IP54: Spatwaterdicht en stofvrij. IP65: Beschermd tegen waterstralen.
IP44. Lampen met een IP44 indicatie zijn beschermd tegen voorwerpen met een diameter groter dan 1 mm. Dit houdt in dat je met bijvoorbeeld een stroomdraad niet bij de stroom houdende delen van de lamp kan komen. De tweede 4 betekent dat de lamp spatwater dicht is waar het water dan ook vandaan komt.
IP69K is de hoogste IP-beschermingsgraad.
Armaturen met een IP65 waarde hebben een bescherming tegen: Elke vorm van stof (dus stofdicht) Vocht zoals regen, spuiten door bijvoorbeeld een tuinslang of hogedrukreiniger* wanneer dit maximaal 12,5 liter per minuut* is.
Deze code geeft aan in welke mate het toestel bestand is tegen stof en/of water. Zo zal een apparaat met IP68, stof - en waterdicht zijn. Het eerste getal in de code staat voor de weerbaarheid tegen stof, terwijl het tweede getal staat voor de bestendigheid tegen water.
Spatwaterdicht. Bestand tegen een klein beetje (spat)water zoals bij handen wassen. Geschikt om mee te douchen. Geschikt om mee te zwemmen en snorkelen.
Minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact
Ook moet het stopcontact voorzien zijn van een randaarde en aardlekschakelaar.
Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt).
Om de droger ook in de badkamer te kunnen zetten, is het ten eerste belangrijk dat er ook een afvoer aanwezig voor de droger. Sommige drogers hebben dit niet nodig, maar veelal is dit een essentieel onderdeel. Net als bij de wasmachine is het voor de droger ook belangrijk dat deze in zone 2 of hoger gemonteerd wordt.