Maak de wond goed schoon door alle gele vloeistof weg te halen met een Wondspray. Gebruik eventueel ook een pincet om de verharde gedeeltes te verwijderen. Als er daarna nog wondvocht uit je wond komt, kun je dit het beste absorberen met een pleister.
Gele wonden moeten gereinigd worden van debris, pus en overtollig wondvocht. In geval van ontstekingsverschijnselen kan een kweek afgenomen worden. Afhankelijk van de uitslag van de kweek kan de wond eventueel gericht behandeld worden met systemisch toegediende antibiotica.
Gebruik bij een wond altijd steriel gaas en steriel verband. Dit is in elke goede EHBO koffer aanwezig. Vet gaas in combinatie met steriel wondverband kan ook worden gebruik bij wonden die al aan het genezen zijn of schaafwonden.
Een vochtig wondmilieu houdt in dat de wond vochtig blijft, terwijl de wondranden en omliggende (gezonde) huid droog zijn. Dit kan men creëren met behulp van zogenaamde speciaal wondverbanden. Een speciale wondverband absorbeert het overtollige wondvocht, maar behoudt op de wond een juiste hoeveelheid wondvocht.
Alle voordelen van het vochtig houden van je wond op een rijtje: Een nat milieu bespoedigt het genezingsproces. Door het vocht groeien je cellen sneller, waardoor de kapotte huid dus ook sneller weer vernieuwd wordt; Een natte wondgenezing gaat korstvorming tegen.
Hydro-actieve verbanden
Deze verbanden zijn gemaakt van polyurethaangel en bevatten daarnaast hydrocolloïden. Ze kunnen grote hoeveelheden vloeistof absorberen waardoor de concentratie van eiwitten en groeifactoren in de wond wordt verhoogd.
Het verband moet iedere 2 uur vochtig (niet kletsnat) worden gemaakt met vers, stromend kraanwater (geen warm water). Ook 's nachts moet het verband 1 keer vochtig gemaakt worden. Het verband mag niet met plastic worden omwikkeld, omdat de wond dan gaat broeien.
Metaline gaas of metaline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
Bij een kleine gele wond kun je pleisters gebruiken, bij grotere gele wonden kies je voor grote eilandpleisters of verband.
Het verband verkleeft niet aan de wond, droogt niet uit en zorgt dat verbandwisselingen niet pijnlijk zijn. Het heeft een wijdmazige structuur waardoor overtollig wondvocht makkelijk kan passeren en kan worden opgenomen in een secundair verband. Toepassing Mag maximaal 7 dagen blijven zitten.
Alginaat-verband
Alginaat heeft een reinigende en absorberende werking. Alginaat wordt meestal voorgeschreven bij wonden die matig tot veel vocht afgeven en bij wonden die niet schoon zijn. Dit kunnen brandwonden en schaaf- en snijwonden zijn, maar bijvoorbeeld ook chronische wonden, zoals een doorligwond of open been.
Er zijn verschillende oorzaken waarom een wond niet goed geneest. De wond kan bijvoorbeeld erg groot zijn of vervuild. Het kan dan dat er hulpmiddelen nodig zijn om het proces voorspoedig te laten verlopen. Als een wond niet binnen een maand geneest, dan is er sprake van een chronische wond.
Aanbeveling. De werkgroep adviseert voor lekkende wonden een absorberend verband, waarbij het verband frequent vervangen dient te worden afhankelijk van de hoeveelheid exsudaat.
Vet gaas of parafine gaas zijn speciale gazen met een fijnmazige structuur die voorzien zijn van een laag vaseline of paraffine. Deze vette laag zorgt ervoor dat de gazen niet plakken aan de wond en het wondoppervlak vettig blijft.
Schuimverband is ademend, houdt bacteriën vast en houdt tegelijkertijd de wond vochtig. Het schuimverband is te krijgen met en zonder plakrand en deze kleeft niet vast aan uw wond. Daardoor kan schuimverband pijnloos worden verwijderd.
Het doel van een nat verband is het voorkomen of verminderen van ontstekingsverschijnselen. Dit kan alleen worden bereikt als u het verband vochtig houdt. Maak het verband hiervoor iedere twee uur nat (niet kletsnat). U moet het verband maximaal 24 uur nat houden.
Hydrogel heeft een pijnstillend effect op de wonde door het afsluiten van de wonde en het afkoelend effect. Deze hydroregulerende gel realiseert een optimaal wondmilieu. Bepaalde combinatiehydrogels combineren de voordelen van een hydrogel met de eigenschappen van een toegevoegde molecule.
Roer het zout goed door het water en wacht totdat het is opgelost. Vervolgens kan het verband met het water worden natgemaakt. Dit zal ervoor zorgen dat het verband niet langer hecht en soepel en zonder schade (en pijn) van de huid afgetrokken kan worden.
Een hydrocolloid verband wordt volledig over een wond heen geplakt, zodat er geen zuurstof bij de verwonding kan komen. Hierdoor kunnen aërobe bacteriën niet overleven. Waar hydrocolloid ook voor zorgt is dat de belangrijkste bindweefselcellen worden gestimuleerd, zodat er nieuw weefsel kan worden gevormd.
Wat is het effect van zilververbanden? Zilver vermindert de bacteriegroei in kritisch gekoloniseerde of geïnfecteerde wonden. Zilver fungeert als een antimicrobiële barrière voor wonden met een verhoogd risico op infectie. Zilver is primair niet bedoeld om de wondgenezing te bevorderen.
JELONET werkt verzachtend, verkleeft niet aan de wond en zorgt ervoor dat het wondvocht onbelemmerd door een absorberend kompres wordt opgenomen.