Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Verhul de bittere smaak met iets zoets.
Doe een snufje suiker of wat honing in bittere gerechten en dranken om de smaak wat te verbeteren. Door bittere smaken te combineren met suiker of chocola geef je je dessert een unieke smaak. Gebruik niet te veel suiker.
Bij de bereiding van stoofvlees bijvoorbeeld (2,5 uur) blijft er maar 5% alcohol over. Hoe langer de bereiding duurt, hoe meer alcohol zal verdampen. Vindt u dat de saus te bitter smaakt als u ervan proeft? Voeg dan gewoon wat suiker of rozijnen toe.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.
Is je gerecht te zuur? Dit kun je toevoegen: Zoetmiddel: wortels aan een tomatensaus, rietsuiker, honing of agavesiroop. Zout: sojasaus, tamari (Japanse, glutenvrije sojasaus) of zout.
Vers citroensap in (lauw)warm water helpt je spijsvertering om gang te komen. Citroenen zitten ook nog eens vol met mineralen en vitaminen die je lichaam van binnenuit 'schoonmaken' waardoor je darmen beter hun werk kunnen doen. Het resultaat: minder kans op een opgezette buik.
Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen. Bloeddruk: de flavonoïden in citroen hebben naar alle waarschijnlijkheid een bloeddrukverlagend effect.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Witlof, goed voor de spijsvertering en lever
Het spijsverteringstelsel wordt gestimuleerd door witlof omdat er probiotische stoffen in zitten. Het helpt de lever te ontgiften. Er zitten vezels in waardoor alle voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Bitter is eetlustopwekkend, geeft droogte, werkt ontstekingsremmend, heeft een verkoelend effect en reduceert lichaamsweefsels. Onder andere bladgroenten, witlof, rabarber, koriander, geelwortel hebben een bittere smaak. Bij bitter denken wij aan: grapefruit, koffie en witlof.
Andere smaak toevoegen
Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
Bitter is één van de vijf basissmaken, maar niet eentje die we van kleins af aan lekker vinden, zoals dat bij zoet wel het geval is; dat krijgen we al mee via de (moeder)melk. Als we oud genoeg zijn voor brood en groentepapjes krijgen we ook zuur, zout en wellicht umami mee.
Een bitter is een alcoholische drank die traditioneel gebruikt werd als medicijn. Drankjes die in de categorie bitter vallen worden gekenmerkt door een bittere smaak, waar uiteraard ook de naam vandaan komt. Een veel gebruikte toepassing was om maagkwaaltjes mee te bestrijden.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Door gember kan je lever het minder zwaar hebben om zich van de gifstoffen te ontdoen. Een hoge dosis gember toonde na 3 maanden inname aan dat de leverwaarden sterk waren verbetert. Ook nam de insulinegevoeligheid toe, terwijl ontstekingsstoffen afnemen.
Oeps, iets teveel kruiden toegevoegd.
Melk kan helpen om de scherpe kruiden te neutraliseren. Azijn of ketchup kan ook helpen om de scherpte te verminderen.
De vieze mondgeur waar je soms 's ochtends mee wakker wordt, ontstaat door uitgedroogde slijmvliezen in je mond. Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren.
In citroenen zitten veel citraten; meer dan in andere citrusvruchten. Uit een recent onderzoek blijkt dat citraten helpen om de vorming van een niersteen tegen te gaan. Limonadetherapie – het drinken van twee liter water per dag met citroensap – helpt tegen nierstenen.
Als we het internet moeten geloven, zou een glas warm water met citroen op de nuchtere maag wonderen doen voor het reinigen van je lichaam. Zo zou het onder andere de spijsvertering op gang brengen, zouden gifstoffen afgevoerd worden door het drankje en zou het ontstekingen voorkomen en pijn bestrijden.
Nadelige effecten. Waar wel wetenschappelijk bewijs voor is, is dat water met citroen slecht is voor je tandglazuur. Citroenzuur kan namelijk zorgen voor tanderosie. Daarnaast kan het leiden tot verkleuringen van je tanden.