Niet-gecontracteerde zorg is zorg waarbij de aanbieder en de zorgverzekeraar geen afspraken met elkaar hebben gemaakt bijvoorbeeld over de kwaliteit van zorg, wachtlijsten en kosten. Met zorgaanbieder wordt bijvoorbeeld een ziekenhuis, behandelkliniek, apotheek, fysiotherapeut of psycholoog bedoeld.
Voor sommige psychische problemen heb je geen recht op vergoeding vanuit de basisverzekering voor Basis- en gespecialiseerde GGZ: Relatieproblemen. Slaapstoornissen. Klachten waarbij nog geen diagnose is gesteld.
Gewone contactlenzen en brillen worden niet vergoed via de basisverzekering. Medisch noodzakelijke contactlenzen en speciale brillen vaak wel. Lees meer op de site van Zorginstituut Nederland over vergoeding van brillen en contactlenzen.
Als de behandeling niet-medisch noodzakelijk is en de behandeling niet is opgenomen in uw basis of aanvullende zorgverzekering, dan vergoedt de zorgverzekeraar de gemaakte kosten niet. Er is dan sprake van niet-verzekerde zorg.
Sinds 2014 geldt er geen maximum aantal behandelingen meer voor psychologische hulp. Het hele behandeltraject wordt nu vergoed.
Vanuit de basisverzekeringen vergoeden we GGZ als je lichte tot matige, niet-complexe psychische problemen hebt. Of bij stabiele chronische problematiek. Ook vergoeden we vanuit de basisverzekering hulp bij complexe psychische stoornissen en opnamen in een psychiatrisch ziekenhuis.
Naast de traditionele kosten zoals huisvesting, sociale zekerheid, nutsvoorzieningen ed. hebben psychologen ook een aantal unieke kosten. Een belangrijke kostenplaats is bijvoorbeeld het psychodiagnostisch materiaal wat de psycholoog nodig heeft om zijn onderzoek te doen.
Verzekeraars vragen bij het afsluiten sinds wanneer de auto op naam staat. Je moet hierbij aangeven dat de auto al langer onverzekerd op naam staat. Vaak wil de verzekeraar de auto nog verzekeren als deze niet langer dan 14 dagen onverzekerd op naam staat. De verzekeraar kan de auto dan vaak per vandaag verzekeren.
Als je geen zorgverzekering hebt, kun je wel naar de huisarts, maar je moet dan zelf de kosten betalen. Een bezoek aan de specialist is over het algemeen alleen mogelijk met een verwijzing van de huisarts. Je kunt de kosten van een huisarts of specialist pas declareren vanaf de datum waarop je verzekerd bent.
richtlijn kunt u uitgaan van 100 euro per besteed uur, maar dit kan ook meer of minder zijn. Indien u verhinderd bent om op uw afspraak te komen, dient u deze minimaal 1 werkdag van tevoren af te zeggen. Zo kan er in de vrijgekomen tijd een ander worden geholpen.
De basisverzekering dekt vooral curatieve zorg. Dat is zorg gericht op de genezing en behandeling van acute en chronische lichamelijke aandoeningen. Ook dekt de basisverzekering geestelijke gezondheidszorg.
Met de basis zorgverzekering ben je onder meer verzekerd voor: Huisartsenzorg. Behandeling en verblijf in het ziekenhuis. Geneesmiddelen.
Ze zijn meestal gratis en anoniem. Ook kunt u terecht op websites van bijna elke instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ). U vindt er informatie over klachten en stoornissen. Het is ook mogelijk om direct contact te leggen met een hulpverlener van MIND Korrelatie via telefoon of internet.
Een psychiater is, in tegenstelling tot een psycholoog, een medisch arts. Een psychiater heeft dan ook in eerste instantie medicijnen gestudeerd, en heeft zich daarna gespecialiseerd tot psychiater. In de vervolgopleiding voor psychiater is ook de opleiding tot psychotherapeut opgenomen.
U krijgt geen vergoeding voor behandelingen van: psychische klachten als u (nog) geen psychische stoornis heeft. problemen op het werk, zoals burn-out of overspannenheid. relatieproblemen.
Vergoeding IQ onderzoek door gemeenten
Een IQ onderzoek wordt in principe door geen enkele gemeente vergoed. Er zijn uitzonderingssituaties waarin gemeenten toch (een deel van) de kosten vergoeden, bijvoorbeeld als een IQ onderzoek onderdeel uitmaakt van een uitgebreid psychologisch onderzoek bij uw kind.
Er zijn nog steeds veel Nederlanders die hun zorgverzekering niet kunnen of willen betalen. Het aantal wanbetalers neemt de laatste jaren zelfs toe. Zo waren er in 2010 nog ruim 267.000 wanbetalers, maar dat aantal is inmiddels opgelopen tot bijna 330.000.
Ik wil geen zorgverzekering
De basiszorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt en 18 jaar of ouder is. U kunt dus niet besluiten dat u geen zorgverzekering wilt, tenzij u bijvoorbeeld vanwege gemoedsbezwaren niet verzekeringsplichtig bent.
Als u niet verzekerd bent en u heeft geen acute zorg nodig, heeft u twee mogelijkheden. Als de huisarts u doorstuurt naar het ziekenhuis, kunt u zich voorafgaande aan het eerste polikliniekbezoek en/of vooronderzoek in het ziekenhuis alsnog verzekeren. Dit kan bij één van de zorgverzekeraars in Nederland.
Vertel het als je problemen hebt met slapen, gebrek aan eetlust, hoofdpijn, enzovoort. Ook als er die dag iets vreemds aan de hand is. Je kunt een psycholoog echt alles vertellen wat je maar wil! “Ingehouden emoties zullen nooit sterven.
Een behandeling met ondersteunende gesprekken met een psycholoog helpt minstens zo goed als medicijnen tegen een depressie. Soms moet u een vragenlijst invullen. Meestal maakt een psycholoog een behandelplan. Samen bekijkt u het probleem waarmee u worstelt.