De verschillen tussen de koolzaadplanten en raapzaadplanten zijn erg klein. Hoewel het twee verschillende variëteiten betreft, worden de beide namen in de praktijk door elkaar gebruikt. Koolzaad is een landbouwgewas terwijl raapzaad van oorsprong een inheemse wilde plant is.
Beide planten kunnen vroeg in de zomer en laat in de zomer bloeien. Toch bloeit het raapzaad meestal eerder dan het koolzaad (in de akkervelden).
Raapolie, ook wel koolzaadolie genoemd, wordt gemaakt uit kool- of raapzaad.Raapolie bevat voor het merendeel onverzadigde vetzuren. Deze olie wordt vaak met andere plantaardige oliën vermengd.
Raapzaad is een belangrijk onderdeel van de meeste kanariemengelingen. Het is een olierijk zaad dat zich kenmerkt door de zoetnootachtige smaak. Door het hoge vetgehalte is het onder andere geschikt om bijvoorbeeld in en in aanloop naar de winter vogels die buiten verblijven van een extra vetreserve te voorzien.
Raapzaad heeft bladeren die aan beide zijden borstelig behaard zijn. Alle bladeren, ook de bovenste meer langwerpige en veel kleinere bladeren, hebben een diep stengelomvattende en hartvormige bladvoet, hetgeen sterk duidt op Raapzaad. De kleur van de bladeren is meer groen, dan blauwgroen; ook dat duidt op Raapzaad.
In het voorjaar maakt mijn vriend vaak pasta, risotto, omelet, of een simpel bijgerecht van nog niet bloeiende raapzaad, geplukt in de natuur. Hij heeft het van een Italiaanse vriend geleerd, die razend enthousiast is dat er zo veel raapzaad langs de weg en in de bermen groeit in Nederland.
Raapzaad en koolzaad zitten in deze plantenfamilie, maar ook o.a. bloemkool, broccoli, spruitjes, radijs en vele andere koolsoorten. Sommige zijn smaakbepalend (scherp of bitter), andere beschermend en er zijn ook giftige (zogeheten phytotoxines) bij als grote hoeveelheden worden gegeten.
Koolzaadolie bevat de antioxidant vitamine E en vitamine K, daarnaast is het rijk aan omega-3 vetzuren. Koolzaadolie is een plantaardige olie, en een van de basis ingrediënten van margarine en halvarine. Maar wist je dat koolzaadolie ook gebruikt kan worden om in te bakken?
Raapzaad groeit vooral in bermen op voedselrijke, verstoorde bodems. Dergelijke standplaatsen komen vooral voor in regio's waar de bermen worden geklepeld: een maaivorm waarbij de vegetatie wordt gehakseld en de plantenresten niet afgevoerd worden maar in de berm blijven liggen.
Raapzaad. De één vindt het bloemenpracht, de ander ziet het als onkruid, maar wij genieten eigenlijk wel van die vrolijke kleuren. Het gaat om raapzaad, en het wordt soms ook wel verward met koolzaad. Kan gebeuren, want die twee lijken op elkaar en horen tot dezelfde familie.
Raapolie bevat voor het overgrote deel onverzadigde vetzuren wat de olie geschikt maakt voor bereidingen op hoge temperaturen. Raapolie is daarnaast goed te gebruiken voor bakken en braden. Raapolie moet niet verward worden met koolzaadolie.
Maar je kunt ook andere oliën gebruiken. In alle oliën waarin je kunt bakken, kun je ook frituren. Andere oliën met een neutrale smaak zijn arachideolie, maïsolie, raapzaadolie, rijstolie, slaolie en sojaolie.
Olijfolie heeft, net als koolzaadolie, een goede verhouding onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Wat olijfolie nog gezonder maakt, is het feit dat extra vierge olijfolie een hoger aantal gezonde, antioxidanten kent. Koolzaadolie/raapzaadolie bevat een grote hoeveelheid onverzadigde vetten en antioxidanten.
Raapzaad is een landbouwgewas, dat vaak ook verwilderd wordt aangetroffen. Oorspronkelijk is de plant afkomstig uit Zuid-Europa. De plant wordt ook gekweekt, onder andere in Duitsland. Uit de zaden kan raapolie gewonnen worden.
Koolzaadolie is gezond, omdat de olie rijk is aan onverzadigde vetzuren. Koolzaadolie bevat gemiddeld negentig procent onverzadigde vetzuren en tien procent verzadigde vetzuren. Ook bevat raapzaadolie veel antioxidanten en vitamine E.
Dit is nodig om de dijk te beschermen tegen erosie. Het koolzaad staat volop in bloei. Een bloemenzee kleurt bermen en dijken geel. Een prachtig gezicht en goed voor de biodiversiteit.
Raapzaadolie is trouwens ook in een fles verkrijgbaar. De koudgeperste versie is geschikt voor dipsauzen en dressings, en heeft een zachte, nootachtige smaak. En er is een bak- en braadvariant die geschikt is voor bakken op hoge temperaturen.
Raapolie of raapzaadolie is een plantaardige olie die koudgeperst wordt uit de zaden van raapzaad (Brassica rapa L. syn. Brassica rapa ssp. oleifera).
Koolzaadolie heeft naast een lekkere milde smaak ook een rijke voedingswaarde. Net als andere oliën bevat deze olie vitamine A en E, maar koolzaadolie onderscheidt zich door de grote hoeveelheid omega 3 (alfalinoleenzuur) en omega 6. Dit is zijn essentieel vetzuren, die heeft je lichaam nodig.
Je kunt onze koudgeperste koolzaadolie gebruiken om te bakken, braden en frituren. Koolzaadolie heeft namelijk een hoog rookpunt, waardoor alle stoffen in de olie behouden blijven en het vlees sneller dichtschroeit en malser blijft.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Het Voedingscentrum beschouwt raapzaadolie als een geschikt alternatief voor zonnebloemolie omdat je er probleemloos mee kunt bakken en frituren. Koolzaadolie wordt daarentegen beschouwd als een olie die met name geschikt is voor saladedressings.
Het verschil tussen gele mosterd en koolzaad is de bloeiperiode. De planten bloeien eigenlijk nooit tegelijkertijd. Waar koolzaad bloeit in het voorjaar, bloeit gele mosterd juist in de zomer. Een ander verschil is dat koolzaad een sterke, scherpe geur heeft, terwijl gele mosterd zo goed als geurloos is.
In het voorjaar is het anders.Dan is Raapzaad goed te onderscheiden van Herik. Het bovenste jonge deel van Raapzaad is blauwig en oogt glad en strak omdat bladrand niet is ingesneden en het blad heeft duidelijk aanliggende oren die bijna geheel stengelomvattend zijn.
Koolzaad kun je eten.Niet alleen het zaad of de bloemetjes; ook de jonge stelen en blaadjes! En ze zijn lekker. Je proeft dat ze wild zijn: ze smaken wat pittiger dan geteelde groenten.