goudvissen stoppen niet met eten als ze genoeg hebben, het teveel aan voer 'versteent' in hun maag, en daaraan gaan ze dood.
Het overvoeren van je vissen heeft een aantal nadelen. Alles wat je vissen niet opeten, zakt naar de bodem van het aquarium. Daar gaan de restjes voer rotten en dat komt de watersamenstelling niet ten goede. Ook gaan vissen meer ontlasting produceren als ze teveel eten krijgen.
Tijdens de zomermaanden is de aangeraden hoeveelheid 2,5% van het lichaamsgewicht. Gedurende de koudere maanden blijf je best onder die 2,5%. Vissen hebben een lang darmstelsel, dat wil zeggen dat ze altijd hongerig zijn. Je kan dus beter meerdere keren per dag kleine porties geven, dan alles in één keer.
Een goudvis eet zowel dierlijk- als plantaardig voedsel. Een basisvoeding voor goudvissen bestaat uit visvlokken of korrels. Deze kunnen aangevuld worden met plantaardig en dierlijke voedsel. Voer een goudvis 1 keer per dag een hoeveelheid die binnen 2 minuten is opgegeten en voer een goudvis nooit teveel.
Hoeveel je jouw vissen moet voeren is afhankelijk van de soort die je houdt. Over het algemeen geef je 1 tot maximaal 2 keer per dag voer. De hoeveelheid voer is afhankelijk van het soort en de hoeveelheid vissen in je bak. De ene vis eet nu eenmaal meer dan de andere.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
Een volwassen vis kan ruim 7 tot 14 dagen zonder eten afhankelijk van het soort. Jonge vissen kunnen hooguit een aantal dagen zonder eten en moeten het liefst dagelijks gevoed worden. Door de juiste voorbereidingen te treffen kunnen vissen enige tijd overleven zonder te eten.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Goudvissen zijn wel groepsdieren, dus een maatje is op zich geen slecht idee. Ik zou wel de kom goed schoonmaken (als het tijd is, niet te snel anders gaat hij alsnog dood) en alle plantjes en steentjes vervangen. En tegen schimmelziektes kun je middeltjes krijgen bij de dierenspeciaalzaak.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
Roggen en andere vissen zijn vaak juist een beetje glibberig. Durf jij ze aan te raken? Alleen in het Dolfinarium kun je roggen, haaien en andere vissen uit de Noordzee aaien.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Vissen voeren in de winter
Begin pas weer met dagelijks voeren van de vissen bij een watertemperatuur van 10 °C of meer. Bij deze lagere temperaturen is de stofwisseling van de (koudbloedige) vissen zo laag, dat ze bijna geen voedsel nodig hebben. Beperk in deze periode de hoeveelheid voer.
Helaas zijn goudvissen wel groepsdieren. In de natuur zwemmen ze ook het liefste in een grote school. Het is zielig om een goudvis alleen te houden.
Buikwaterzucht is de term voor een visziekte die gekenmerkt wordt door een zeer opgezwollen buik. Het wordt ook wel buikzucht, ascites of dropsy genoemd. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die in vrijwel alle aquaria aanwezig is; gezonde vissen worden er doorgaans niet ziek van.
Mijn vis eet niet meer, is hij ziek? Dat zou goed kunnen. Vissen die niet eten is geen goed teken, het kan goed zijn dat je vissen ziek zijn. Houd de vis goed in de gaten.
“Of je vis depressief is, kan je niet echt weten” zegt biologe Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen “maar wel kan je zien of hij zich goed of niet goed voelt.” Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig.
Zo hebben vissen net als zoogdieren een hersengedeelte dat het ruimtelijk geheugen mogelijk maakt. Ze kunnen bijvoorbeeld in korte tijd de weg leren te vinden in een doolhof. En ze herinneren zich die route maanden later nog steeds.
Mocht je graag je hengel uitgooien, dan hebben we slecht nieuws voor je: vissen hebben gevoel. Tenminste: ze ervaren vooral stress, blijkt uit onderzoek. Dankzij het ontbreken van belangrijke hersencellen en de kleine omvang van hun schedel, worden vissen vaak gezien als domme, gevoelloze diertjes.
Goudvissen kennen wel een soort slaap, mar kunnen b.v. hun ogen niet dicht doen of zo. Ze zoeken als ze ' slapen' een rustig, veilig en vaak beschermd plekje op en ' hangen' maar een beetje in het water, vaak iets schuin omhoog. Ook hun ademhaling wordt nu minder en ze bewegen niet meer.
Als je hem helemaal blij wilt maken dan leg je in het aquarium een grote steen of een huisje waar hij zich achter kan verstoppen. Dan voelt hij zich nog veiliger. Zo, waterplantjes erbij. Zo ziet het er wat gezelliger uit, vissen kunnen zich daar ook achter verstoppen.
De meeste vissen zijn dagactief, dus zijn ze overdag veel actiever. Als het licht uitgaat, kunnen ze minder goed zien. Als ze niet kunnen zien, kunnen ze niet zo efficiënt voedsel vinden of roofdieren ontwijken. Het is dus logisch dat ze in die periodes rusten zodat hun lichaam geen energie verspilt.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Bij de meeste soorten kunt u stoppen met voeren zodra de watertemperatuur ca. 6 graden Celcius is. Door de lage temperatuur is de stofwisseling bij vijvervissen zo laag, dat ze niet meer eten en dus ook niet gevoerd hoeven te worden.
Vuistregels bij het voeren van goudvissen
Of kies ervoor om die portie op te delen in zeer kleine mini porties zodat je meermaals per dag een heel klein beetje kan voeren. Geef niet meer dan een goudvis binnen 2 á 3 minuten kan opeten. Liever nog sneller, ze mogen best een klein beetje hongerig zijn!