Bij een CT-scan worden in 1 keer meer foto's van de binnenkant van uw lichaam gemaakt. Een CT-scan gebeurt met röntgenstralen. Op een CT-scan kunnen de artsen meer details zien dan op een gewone röntgenfoto. De CT-scanner maakt met de foto's een 3D-foto van uw lichaam.
Nadelen zijn: een CT-scan betekent een relatief sterke stralingsbelasting: een onderzoek met een CT-scan staat ongeveer gelijk aan 200 röntgenfoto's. het is een kostbaar onderzoek. er is contrastmiddel nodig om de bloedstroom beter af te beelden.
U krijgt jodiumhoudende contrastvloeistof via een infuusnaaldje in uw arm. Hiervan kunt u een warm gevoel door uw lichaam krijgen. Dit gevoel verdwijnt na enkele minuten. Dit is niet schadelijk voor uw lichaam.
Ook krijgt u een half uur voor het onderzoek nog een ander medicijn toegediend (tavegyl). Dit medicijn kan de rijvaardigheid beïnvloeden. Houdt er rekening mee dat u in dat geval na het CT-onderzoek niet zelf mag rijden. Na de CT-scan blijft u nog een half uurtje op de afdeling, ter controle.
U hoeft zich niet helemaal uit te kleden voor dit onderzoek. Een hemd of T-shirt, onderbroek en sokken of kousen kunt u gewoon aanhouden. Dit geldt niet voor kleding waarin metaal is verwerkt, zoals beha, knopen, rits, piercings. In de CT kamer krijgt u een bekertje contrastmiddel te drinken.
We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft. Bijvoorbeeld een abces, verwijd bloedvat, gebroken bot, bloeding, tumor, galsteen, niersteen of ontsteking. Met een CT-scan kunnen we ook controleren wat het resultaat is van een behandeling zoals een operatie of een medicijnenkuur.
Het lichaamsdeel waarvan de CT-scan wordt gemaakt, ligt in het midden van de ring. U moet stil blijven liggen tijdens het onderzoek. Het onderzoek doet geen pijn. U ligt ongeveer 5 tot 15 minuten in de CT-scanner.
Dit bloedonderzoek dient minstens één uur voor de CT-scan plaats te vinden zodat de uitslag op tijd bij ons bekend is. Voor een algemene CT-scan mag u eten, drinken en roken. Komt u voor een CT-hart, CT-dunne darm, CT-dikke darm of een CT-geleide punctie dan dient u wel nuchter te blijven.
Het gebruik van cafeïne kan dit onderzoek nadelig beïnvloeden. Het is dus heel belangrijk dat u op de dag vóór het onderzoek én op de dag van het onderzoek géén cafeïnehoudende producten gebruikt. Dit betekent geen koffie, thee, cola, chocolade of andere cafeïnehoudende producten eten of drinken, zoals energy drank.
Om de buikorganen goed zichtbaar te maken op de scan, moeten uw maag en darmen goed gevuld zijn met water. Daarom is het nodig dat u een half uur voor het onderzoek start met het drinken van een halve liter water (drie goed gevulde glazen).
Voorkomen van nierfunctieverslechtering als gevolg van jodiumhoudende contrastvloeistof. Voor onderzoek met een jodiumhoudend contrastmiddel zoals een CT-scan of angiografie is het van belang dat de nieren van de patiënt goed werken. Om dat te bepalen, is bloedonderzoek nodig.
Soms is een CT-scan met contrastmiddel nodig. Daarop zijn organen en bloedvaten nog beter te zien.
Een CT-scan wordt vaak gebruikt bij het opsporen van ziektes. Een nadeel van een CT-scan is dat patiënten tijdens deze scans worden blootgesteld aan straling. Dit kan mogelijk stralingsgerelateerde tumoren veroorzaken.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
De röntgenstralen geven een zwart, grijs of wit computerbeeld: weefsels die veel röntgenstralen absorberen geven witte beelden, terwijl weefsels die weinig straling absorberen zwarte beelden laten zien.
“Ik raad iedereen aan om een behandeling te weigeren, als er niet voldoende informatie over de contrastmiddelen wordt gegeven, zodat je het risico kunt overzien. In elk geval moet men de hoog-osmolaire middelen weigeren. Dikwijls is een onderzoek met deze middelen helemaal niet nodig.
Hoelang het onderzoek duurt, hangt af van het te onderzoeken lichaamsdeel en het aantal opnamen dat gemaakt wordt. Meestal duurt het onderzoek 10 tot 20 minuten.
Een CT-scan van de buik maakt een overzicht van de organen, weefsels en vaten in de buik. De CT-scan maakt een dwarsdoorsnede van het orgaan. Op die manier wordt een hele serie gedetailleerde afbeeldingen gemaakt. Dit is met een gewone röntgenfoto niet mogelijk.
Contrastvloeistof (via een bloedvat)
Met contrastvloeistof worden onder andere organen en bloedvaten zichtbaar gemaakt. Deze contrastvloeistof bevat jodium. De vloeistof geeft een warm gevoel dat snel weer wegtrekt. Ook kunt u het gevoel krijgen dat u nodig moet plassen.
Uw lichaam neemt het contrastmiddel vanzelf op waarna het via de urine wordt uitgescheiden. Ondanks het feit dat het contrastmiddel veilig is, kan het zijn dat uw persoonlijke situatie maakt dat het toedienen van contrast afgeraden wordt.
Meestal zijn de klachten niet zo erg: jeuk, niezen en een verstopte neus. Dan is er geen behandeling nodig. Bij ergere klachten krijgt u medicijnen tegen allergie en ontstekingen. Heel soms zijn er hele heftige klachten, zoals heel benauwd worden, duizelig zijn en hartkloppingen.
Het contrastmiddel wordt via de nieren uitgescheiden. Om dit proces te versnellen is het goed om na het onderzoek extra te drinken.
De onderzoekers ontdekten dat kankercellen het omringende weefsel kunnen waarschuwen, wat leidt tot een ontstekingsreactie. Daardoor wordt het voor virussen moeilijker om de kankercel binnen te dringen en zich te vermenigvuldigen.
Een röntgenfoto krijg je als je kanker hebt vaak van je borst(holte) of van je botten. Zo wordt bijvoorbeeld een tumor in je longen zichtbaar.