De eitjes vallen uit de vacht en ontwikkelen zich in 2 tot 4 dagen tot larven.
Een volwassen vlo zuigt bloed om zich te kunnen voortplanten. Een vlo kan tot 50 eitjes per dag leggen. Na ongeveer 10 dagen komen deze eitjes uit. Dan zit de vlo in het larvenstadium.
Eén vrouwelijke vlo kan per dag tot zeker 50 eitjes leggen. Deze eitjes blijven geringe tijd op de vacht kleven. Vrij snel vallen de eitjes van uw huisdier af en komen ergens in uw huis terecht. Binnen twee tot vijf dagen komen de eitjes uit.
U kunt uw hond of kat wassen met vlooienshampoo. Deze speciale shampoo doodt de beestjes en zorgt ervoor dat eitjes en larven afsterven. Honden laten deze behandeling gemakkelijker toe dan katten. Katten houden niet van water en houden er al helemaal niet van om gewassen te worden.
Onder ideale condities duurt de hele cyclus zo'n 2 tot 3 weken, de vlooien kunnen zich dus zeer snel vermenigvuldigen als de omstandigheden gunstig zijn. Onze moderne huizen met centrale verwarming en vloerbedekking vormen zo'n ideale omgeving!
Een wasbeurt op 60 °C doodt de vlooienlarven. Kam je huisdieren regelmatig met een ijzeren vlooienkam. Kom je vlooien tegen, leg ze dan in een bakje water met wat afwasmiddel. Geef je huisdier (in overleg met de dierenarts) preventief antivlooiendruppels, zodat eventuele vlooien zich niet meer voort kunnen planten.
Dit zorgt er niet alleen voor dat vlooien, vlooienlarven en teken gedood worden, het heeft ook een afwerende werking. De Advantage pipetten doden de vlooien binnen 24 uur en beschermen je kat gedurende drie tot vier weken tegen nieuwe soortgenoten.
Daarom kunnen vlooien ook geen eitjes op jou leggen. Ze hebben een hond, kat of ander huisdier nodig, dus als jij de enige bron van voedsel bent, kunnen ze zich niet voortplanten. Houd er wel rekening mee dat vlooien op je huid of in je kleding kunnen gaan zitten en zo als het ware met je meeliften.
Vlooien leggen hun eitjes op het lichaam van uw huisdier. Maar deze zullen niet daar blijven liggen. Eitjes vallen gemakkelijk uit de vacht en raken verborgen in het tapijt, de vloerbedekking, beddengoed of spleten tussen vloerdelen. Eitjes van vlooien zijn klein (slechts ongeveer 0,5 mm lang), ovaal en wit.
Mensen kunnen voornamelijk erg veel last hebben van beten volwassen vlooien. Eitjes en larven zijn nog niet in staat om te bijten, maar mensen zijn wel in staat om larven en eitjes naar andere delen van de ruimten te verspreiden.
Vlooien houden van donkere, droge en warme plekken, wat in huis neerkomt op hondenmanden, meubels en je bed (als je honden daar slapen).
Zout op het huisdier zelf strooien helpt ook. Zorg er wel voor dat je huisdier geen wondjes heeft, want daar brandt het zout op. Zet 's avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken.
Het grootste deel van de levenscyclus van een vlo wordt echter niet besteed op uw huisdier, maar in de thuisomgeving. Deze vroege levensfasen (zoals ei, larve en pop) kunnen vele maanden, mogelijk zelfs jarenlang overleven, gezien de juiste omstandigheden.
Hoe weet u of u vlooien in bed heeft? Vlooien kunnen zich overal in uw bed bevinden, maar de insecten zitten meestal niet in nachtkastjes. De vlooien kunt u het beste herkennen aan zwart gekleurd vuil of bloedvlekken op uw beddengoed. Verder kunt u de vlooien, roodbruine ovale insecten, zien springen.
Last van vlooien kun je bij je huisdier herkennen doordat hij zich meer krabt dan normaal. Ook bijten ze vaker in de vacht. Door je huisdier te kammen met een speciale kam, kun je vaststellen of je huisdier vlooien heeft. Raadpleeg bij twijfel de dierenarts.
De reden daarvoor is dat vlooien zich bij mensen niet kunnen voortplanten. In de 2-4 weken dat ze leven, kunnen ze je wel bijten en een bloedmaaltijd nuttigen. En dat kan je veel jeuk en ongemak bezorgen.
De enige vijanden die zouden kunnen voorkomen is de sluipwesp, die zich overigen meer op parasieten in het algemeen specialiseert dan enkel vlooien.
Vlooien in huis bestrijden met azijn
Meng een halve liter natuurazijn met een halve liter water. Doe het mengsel in een spuitbus en spuit het op oppervlakken waar vlooien zitten. Let op: spuit het alleen op waterbestendige plaatsen. De geur van azijn zal de vlooien verjagen, maar niet doden.
Gebruik dan wat schoonmaakazijn in het water. Schoonmaakazijn doodt de vlooien en kan dus wel worden gebruikt voor het dweilen van de grond. Was oppervlakten waar uw hond of kat gebruik van heeft gemaakt, zo heet mogelijk.
Let wel: de vlooien bevinden zich naar alle waarschijnlijkheid niet alleen in je bed, maar ook de in de rest van je huis. Je zult dus je hele woning onder handen moeten nemen!
Vlooien leggen gedurende hun leven gemiddeld 50 eitjes. De eitjes zijn wit van kleur en ovaal gevormd. Bij kamertemperatuur duurt het ongeveer een week voor de eitjes uitkomen en ze moeten aangespoord worden door trillingen.
Als u eenmaal te maken heeft met vlooien, duurt het meestal niet lang voordat zij zich verspreiden door de rest van uw woning. Zij kunnen namelijk met dieren en mensen 'meeliften'. De eitjes van een vlo plakken bijvoorbeeld niet vast aan een huid of voorwerp.
Gaan vlooien vanzelf dood? Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen.
Herhaal de behandeling middels een pipet in de nek elke maand. Bij een ernstige besmetting of een vlooienallergie kan het raadzaam zijn om de behandeling reeds na 3 weken te herhalen. Was uw huisdier NIET vlak voor of na de vlooienbehandeling met een pipet.
Vlooien houden het meest van katten en honden omdat ze zich kunnen verstoppen in de dikke vacht. Vlooien kunnen tot 1 meter ver springen en de vrouwtjes leggen maar liefst 40 eitjes per dag. Deze eitjes kunnen op de grond vallen en zo op een ander slachtoffer terechtkomen.