Mijten komen o.a. voor op de huid of in de gehoorgang van de kat.Mijten zorgen voor jeuk.Ook kan er kaalheid optreden of kan de huid gaan ontsteken. Mijten zijn vaak zeer besmettelijk, dus het is belangrijk snel te behandelen als je mijten bij je huisdier hebt ontdekt.
Vachtmijt bij een kat: de behandeling
Behandel je huisdier en zijn omgeving met een middel tegen mijten zoals selamectine of een omgevingsspray. Herhaal het toedienen van het middel na vier weken. De huisdieren die in contact zijn geweest met het besmette huisdier moeten ook worden behandeld.
De aandoening is niet alleen besmettelijk voor katten onderling, maar kan ook overgedragen worden op mensen en is dus een zoönose. Andere katten kunnen besmet worden via contact, maar ook via vliegen, vlooien en luizen. Mijten leven hun hele leven, dat vier tot vijf weken duurt, in de vacht van de kat.
Mijten zijn kleine spinachtigen die, afhankelijk van de soort, nauwelijks of helemaal niet met het blote oog te zien zijn. Zodra ze een gastheer hebben gevonden, voeden ze zich met bloed en huidschilfers. Dit klinkt niet alleen vervelend, het is een echte plaag.
Huisstofmijten houden van temperaturen tussen 20 en 30 °C en verdragen geen direct zonlicht. En omdat ze niet kunnen drinken, moeten ze hun vocht uit de lucht halen, dus verkiezen ze een omgeving met een luchtvochtigheid tussen 60 en 80%.
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
De meest voorkomende verschijnselen van oormijt infectie zijn schudden met de kop, krabben aan de oren en een grote hoeveelheid donkerbruin gekleurd oorsmeer.Vaak ruiken de oren sterk. De mijten kunnen ook op de huid van met name de kop voorkomen waar ze voor algemene jeukklachten kunnen zorgen.
De patiënt is besmettelijk als er mijten op het huidoppervlak aanwezig zijn. Dat betekent dat iemand besmettelijk kan zijn voor anderen zodra de eerste nieuwe mijten volwassen zijn (vanaf ongeveer 1 tot 2 weken na besmetting), ook als de patiënt nog geen verschijnselen van scabiës heeft.
Mijten zijn kleiner dan 1 mm en hiermee haast onzichtbaar voor het blote oog. Ze lijken op kleine spinnetjes en hebben een bol lijf met acht poten. In Nederland komen veel soorten mijten voor. Sommige zijn vervelend voor de mens en zuigen bloed.
Dit is een klein beestje dat je niet met het blote oog kunt zien. De mijt graaft gangetjes in de oppervlakte van je huid en legt daar eitjes. Je huid geeft vervolgens allergische reactie op de mijt, waardoor je jeuk krijgt.
Hierna paart het volwassen vrouwtje met een volwassen mannetje. Binnen 12-24 uur na een bloedmaaltijd begint het leggen van de eitjes. De mijt legt 1-9 eitjes per dag. Bij 25 °C leeft ze circa 20 dagen waarbij ze ongeveer 50 eitjes legt.
Kan ik schurft krijgen van mijn huisdier? Schurft is een huidmijt. Een huisdier kan wel last hebben van huidmijten, maar de huidmijt bij een dier is niet hetzelfde als de schurftmijt van de mens. Een schurftmijt van de mens kan niet overleven op een dier.
Bij atopie kan een speciaal dieet de jeuk- en huidklachten verminderen. Er is voeding bij dierenartsen verkrijgbaar waaraan extra essentiële vetzuren, zoals Omega 3 vetzuren zijn toegevoegd. Ook kunnen essentiële vetzuren in vloeibare vorm aan het gewone dieet toegevoegd worden.
Overdracht van de mijt gebeurt via direct huidcontact (bijv.via verzorging, kinesitherapie, seksueel contact) of via besmette kledij en beddengoed. Schurft komt voor in omstandigheden waar mensen dicht bij elkaar leven (rusthuizen, instellingen, huisvestingen voor vluchtelingen).
De Cheyletiella mijten zijn ongeveer een halve millimeter groot en daarom moeilijk te zien. Soms zijn ze met het blote oog te zien, bijvoorbeeld als ze bewegen. Meestal kan de dierenarts Cheyletiella aantonen door wat haren en schilfers met plakband bij uw dier weg te halen en deze onder de microscoop te bekijken.
De beten kunnen erg jeuken, vandaar dat de mijten “straw itch mite” worden genoemd in het Engels. De meeste beten van korenmijten komen voor op de romp, nek, armen en soms in de liesstreek. In extreme gevallen kunnen de beten infecties, koorts, overgeven en gewrichtspijn veroorzaken.
Mensen kunnen last hebben van Dermanyssus gallinae (vogel- of kippenmijt) als de mijten talrijk en de vogels gevlogen zijn, zoals na een broedperiode. De meeste infestaties van mensen vinden plaats van half juni (uitvliegen jonge vogels) tot augustus.
Mijten verzamelen, leven en paren overal waar ze maar voedsel kunnen vinden. Plekken met veel stof en vezels is waar huisstofmijten hun meeste voedsel kunnen vinden. Daarom kom je ze ook veel tegen in matrassen, kussens, dekens, tapijten, gordijnen, honden- en kattenmanden, en ga zo maar door.
Pipetten tegen oormijt: de dierenarts kan speciale pipetten tegen oormijt, vachtmijt, vlooien en wormen voorschrijven aan je kat. Het wordt aangeraden om deze behandeling na een maand te herhalen.
Behandeling van het dier
Behandel al je dieren op dezelfde dag met een anti-vlooienmiddel, ook als ze geen jeuk hebben. Je mag je honden en katten niet met hetzelfde product behandelen. Verschillende producten zijn giftig voor katten en konijnen.
Hoe kan ik zien of mijn kat schurft heeft? Schurftmijten bevinden zich meestal op plekken als de kop, oren en nek. Van daaruit kan de besmetting zich verder verspreiden over het hele lichaam. De eerste zichtbare verschijnselen zijn meestal het schilferen en rimpelen van de huid.
Maak daarnaast je matras schoon met een vochtige doek en azijn. Hiermee verwijder je huidschilfers die de huisstofmijt aantrekt. Herhaal het schoonmaken met azijn minimaal een keer per week om de mijt te blijven voorkomen.
Voor niet-allergiepatiënten is het bijna onmogelijk om huisstofmijten te herkennen. De mijten zijn zo klein dat ze niet met het blote oog te zien zijn. Ze zijn alleen te zien onder een microscoop of met een vergrootglas. Huisstofmijten voeden zich met huidschilfers en laten geen beten of steken achter.
Ze leven ongeveer 2 à 3 maanden en planten zich snel voort. Veel mensen zijn allergisch voor de allergenen die huisstofmijten uitstoten.