Slagroom is een dunne, vloeibare soort room die minimaal 30% vet bevat. De slagroom in onze supermarkten heeft meestal een vetpercentage van rond de 35%. Door dit vetpercentage wordt de lucht tijdens het opkloppen 'gevangen', waardoor je er een luchtige slagroom van kunt maken.
Slagroom is rijk aan de in vet oplosbare vitamines, namelijk de makkelijkst opneembare vorm van vitamine A, belangrijk voor o.a. een goede schildklierfunctie en alvleesklierwerking, vitamine D, noodzakelijk voor de calciumopname, vitamine E, een antioxidant die celveroudering remt en vitamine K nodig voor je lichaam om ...
Slagroom wordt gemaakt van dunne room, die op de volle melk zit en hier af gehaald wordt. In Nederland is het wettelijk verplicht dat producten die als slagroom worden verkocht, minstens 30% vet bevatten. Let goed op in het schap wanneer je slagroom wil kopen, vaak staat er naast de slagroom ook een 'room' variant.
Slagroom ongezond
Slagroom bestaat voor 3 gram uit vet, waarvan 2 gram verzadigd vet (niet zo goed). Maar dat vet komt uit de melk van de koe, dus zo heel slecht zou het niet kunnen zijn, toch? Een koe heeft een best gezond dieet en eet voornamelijk gras (duh).
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Het beste is slagroom met een hoog vetpercentage (35-40%). In de supermarkt kun je vaak tot 35% kopen, bij de groothandel en bij boerderijwinkels vind je soms slagroom met een vetpercentage van 40%. Maar geen zorgen, je kan ook heel goed stevige slagroom maken met de room uit de supermarkt.
Er zitten 30 kilocalorieën in 1 eetlepel (10 gram) slagroom, spuitbus. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'slagroom, spuitbus'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Verzadigd vet komt vooral veel voor in dierlijke producten, zoals vet vlees, volle melkproducten, roomboter en volvette kaas (48+). Ook in sommige plantaardige producten zoals kokosvet en palmolie zit veel verzadigd vet.
Verzadigde vetten en transvetten zijn slechte vetten omdat ze het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Onverzadigde vetten zijn goede vetten, omdat ze bijdragen tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed en daarmee een bijdrage aan de hartgezondheid leveren.
Het spreekt voor zich dat aardbeien met een berg suiker of een toef slagroom ook niet helemaal gezond zijn, maar het is wel lekker natuurlijk. Dit betekent trouwens niet dat je aardbeien alleen maar 'kaal' moet eten. Een aantal gezondere alternatieven om aardbeien te nuttigen zijn: Door de kwark, havermout of yoghurt.
Melkproducten
Het nuttigen van melkproducten zoals melk, yoghurt, boter, slagroom, roomijs en kwark zou ervoor zorgen dat je last krijgen van puistjes en met name tieners en jongvolwassenen hebben hier last van.
Als regel wordt altijd 10% van de room aangehouden. Dus bijvoorbeeld voor 700 ml room gebruik je 70 gram suiker.
Een portie slagroom, geklopt suiker komt overeen met 15 gram.
Campina Slagroom Verse 40% 1 l Pak met punt | Makro Nederland.
Slagroom is dus de room zoals die bedoeld is. Het heeft een vetpercentage van 35% en is eigenlijk het room zoals dat wordt afgeroomd van de melk. In tegenstelling tot roomsoorten met een lager vetpercentage, kun je slagroom prima stijf kloppen.
Slagroom kan worden bereid uit verschillende soorten dunne room die van de volle melk worden geschept. Het vetaandeel van slagroom bedraagt 30 à 40 procent. De aanduiding 'slagroom' is in Nederland wettelijk gereserveerd voor room van koemelk met minstens 30% vet.
Een stukje cake eten kan meestal niet zoveel kwaad – als je het bij een houdt tenminste. Afhankelijk van hoe groot je stuk is, bevat het gemiddeld 77 calorieën. Ook met een stuk kersenvlaai zit je relatief safe.
Crème fraîche en slagroom bevatten beiden veel verzadigd vet. Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Een ouderwetse appeltaart is niet gezond. Er zit veel roomboter, suiker en witte bloem in. Bovendien bevat een punt appeltaart veel calorieën, vaak nog meer dan een punt slagroomtaart.