Er zijn verschillende redenen voor de bank om een lening te weigeren. Zij vinden bijvoorbeeld dat je inkomen niet hoog genoeg is om de lasten te dragen.Of je hebt een negatieve BKR-codering waardoor de banken jou als onbetrouwbaar zien. Er zijn verschillende zaken die ervoor zorgen dat een lening wordt geweigerd.
Wanneer u geen financiële garanties kan geven óf in de schulden verkeert dan bestaat er een grote kans dat uw lening geweigerd wordt. Banken hechten veel belang aan het feit of u in een instabiele financiële situatie verkeert of niet.
De bank heeft het recht om een leningsaanvraag te weigeren
Het is een pijnlijke ervaring die u maar moeilijk kunt aanvaarden maar de bank moet een lening weigeren wanneer die van mening is dat u niet voldoende terugbetalingsgaranties kunt geven.
De bank zal je één of meer loonfiches vragen. Vermeld zeker ook andere inkomsten waarmee de bank rekening moet houden, zoals huurinkomsten, kinderbijslag, alimentatie, een vervangingsinkomen, enz. Je lasten: de bank moet nauwkeurig kunnen inschatten hoeveel je maandelijkse vaste uitgaven bedragen.
De overheid heeft enkele jaren terug de Centrale voor Kredieten aan Particulieren opgericht. Op deze manier kan iedere consument te weten komen welke kredieten of leningen hij allemaal nog heeft lopen. Ook iedere kredietgever kan en moet dit register raadplegen bij een aanvraag voor een woonkrediet of lening.
Helaas komen vele mensen pas te weten dat ze op de zwarte lijst staan nadat hun aanvraag voor een lening werd geweigerd. Om te checken of jouw naam op de zwarte lijst staat vermeld, kan je surfen naar de website van de Nationale Bank. Daar zie je overzicht van alle gegevens die op jouw naam staan geregistreerd.
Hoelang blijft u op de lijst? U blijft maximaal 10 jaar geregis-treerd, vanaf de datum waarop de kredietinstelling de NBB verwittigd heeft van de wanbetaling. Wanneer u de wanbetaling aanzuivert, wordt deze termijn teruggebracht tot 1 jaar vanaf de regularisatie.
Wil je toch een lening afsluiten, toon dan aan dat je twaalf aaneengesloten maanden inkomen hebt ontvangen (of gaat ontvangen). Stuur bij de aanvraag salarisstroken of bankafschriften mee.
Werknemer: uw laatste twee loonfiches of een bankattest om uw inkomen te bevestigen. Indien u een andere bankrekening heeft waarop u ook inkomsten ontvangt, zoals zakgeld of alimentatiegeld, moet u hiervan ook een bankattest meenemen om de bedragen aan te tonen. Zelfstandige: neem uw laatste 3 aanslagbiljetten mee.
Beoordeling kredietaanvraag
Na een gesprek met de relatiebeheerder van de bank en het overhandigen van de benodigde gegevens zal de bank binnen een aantal weken reageren op de kredietaanvraag. Indien de bank besluit tot het verlenen van krediet zal er een offerte worden opgesteld.
Opzegging of weigering van een basisbankrekening is mogelijk indien de aanvrager onherroepelijk is veroordeeld voor bepaalde misdrijven (oplichting, bedrieglijke bankbreuk, valsheid in geschrifte of het witwassen van geld) of onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt bij de aanvraag.
Wij verstrekken geen lening in de volgende gevallen/situaties: Je hebt een negatieve BKR registratie. Je hebt één of meerdere schulden in de vorm van een betalingsachterstand bij instanties. Je woonsituatie is inwonend (bij ouders, familie of vrienden of je woont op kamers) en je hebt een tijdelijk dienstverband.
De vier poten van het bankieren zijn de ondernemer en onderneming, de rentabiliteit, het vermogen en de aanwezigheid van zekerheden.
Als u op de zwarte lijst staat, kunt u geen bijkomende lening meer afsluiten. U moet eerst de betalingsachterstand wegwerken en pas een jaar later wordt u definitief van de lijst geschrapt.
Kun je als Nederlander geld lenen in België? Geld lenen in België als je in Nederland woont, is bijna nooit mogelijk. Belgische kredietverstrekkers lenen je alleen geld als je in België woont en een Belgisch rijksregisternummer hebt. Dat laatste is de Belgische variant van het BSN-nummer.
Om te weten hoeveel loon u aan een particuliere lening kunt besteden, bestaat er een handige vuistregel: u houdt best een derde van uw netto inkomen opzij om de lening af te betalen. U kan ook uw huidige vaste kosten gedetailleerd in kaart brengen - met wat rest kan u uw lening afbetalen.
De regel van het gezond verstand stelt dat je niet meer dan 30 à 40% van je maandelijks inkomen mag spenderen aan het terugbetalen van je krediet (je kan natuurlijk ook gaan voor minder).
Wilt u hoger gaan dan 80%, probeer dan vooraf na te gaan welke banken hier nog voor openstaan. Creafin is een van de weinige instellingen die nog toelaten om voor een woonlening tot een quotiteit van 100% te gaan.
Wanneer je geen vast contract hebt, is een persoonlijke lening bijna altijd de beste keuze voor je lening. Een persoonlijke lening heeft namelijk een vaste rente, vaste looptijd en vaste maandlast. Je weet met deze leenvorm dus vooraf precies wat de lening elke maand kost en wanneer de lening is afgelost.
En transparant maken voor diegenen die op de lijst komen of staan. Dit kunt u doen in uw protocol. U moet een vergunning aanvragen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Zonder vergunning mag de organisatie de zwarte lijst niet delen.
De Blacklist is een lijst met telefoonnummers waarvan u geen oproepen wenst te ontvangen. Voeg een telefoonnummer aan de lijst toe als u er geen oproepen van wilt ontvangen. Contacten die zijn toegevoegd aan de zwarte lijst kunnen dan geen contact meer met u opnemen.
Geld lenen met een negatieve BKR registratie is niet mogelijk. In elk geval niet bij een bank of kredietverstrekker. Een negatieve BKR registratie betekent namelijk dat je een betalingsachterstand hebt (gehad).
Met een elektronische identiteitskaartlezer of de itsme-app op uw smartphone kan u online nagaan welke gegevens op uw naam geregistreerd zijn bij de Centrale voor kredieten aan particulieren. De authenticatie gebeurt via CSAM, de toegangspoort tot de e-diensten van de overheid en garandeert een hoog veiligheidsniveau.