Eet na het doorslikken van een antibioticum de eerste drie uur geen yoghurt. Ook yoghurt vermindert de werking van het medicijn. Alcohol en antibiotica zijn geen goede combinatie. Het kan leiden tot ernstige misselijkheid.
Er moet op zijn minst twee uur zitten tussen inname van de medicatie en van de zuivelproducten. Het calcium in de melk maakt complexe verbindingen met stoffen uit de antibiotica, die dan niet meer goed door de darmwand in de bloedbaan komen.
Sommige antibiotica werken beter als u ze op een lege maag inneemt. Op het etiket staat dan: 1 uur voor of 2 uur na het eten innemen. Sommige antibiotica kunt u het beste innemen met wat voedsel. Dan heeft u minder kans op klachten van de maag of de darmen.
Capsule of drank: u kunt de capsule of de drank het beste op een lege maag innemen. Dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd. Voedsel vermindert namelijk de opname van dit medicijn.
Sommige middelen mogen niet met melk worden ingenomen. De calcium in de melk bindt met het geneesmiddel, waardoor een verbinding ontstaat die niet meer kan worden opgenomen. Dit is het geval bij b.v. ijzerpreparaten en tetracycline (een antibioticum).
Tip 1: Probiotica
Deze vriendelijke micro-organismen vinden we in gefermenteerde voedingsmiddelen als gefermenteerde producten als kimchi, kefir, yoghurt, rauwe karnemelk en kombucha. Zuurkool en bepaalde theesoorten bevatten ook deze probiotica, maar door het opwarmen blijft daar weinig van over.
Het is verstandig om geen alcohol te drinken tijdens een antibioticakuur, ongeacht welke antibiotica je gebruikt. Alcohol droogt uit en veroorzaakt soms onrustige slaap, twee dingen die je lichaam niet kan gebruiken bij het bestrijden van een infectie.
Als een patiënt zich tijdens een behandeling met een antibioticum moe voelt, ligt het voor de hand deze vermoeidheid toe te schrijven aan de ziekte waarvoor het antibioticum werd voorgeschreven. Toch menen patiënten nogal eens dat de vermoeidheid een rechtstreeks gevolg is van het gebruik van het antibioticum.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden. Soms is het mogelijk om een kuur van 1 dag te gebruiken.
Waar is Yakult goed voor? Yakult is een probiotica. Dat wil zeggen dat er levende micro-organismen in zitten die een positief effect hebben op de gezondheid.
Eet na het doorslikken van een antibioticum de eerste drie uur geen yoghurt. Ook yoghurt vermindert de werking van het medicijn. Alcohol en antibiotica zijn geen goede combinatie. Het kan leiden tot ernstige misselijkheid.
Wanneer bacteriën resistent worden tegen antibiotica, dan moeten sterkere antibiotica worden ingezet om infecties te genezen. Chinese onderzoekers melden dat ze bacteriën hebben gevonden die ook resistent zijn tegen de sterkste antibiotica die er vandaag bestaan, namelijk polymyxinen (1, 2).
Breed inzetbare antibiotica helpen nuttige bacteriën net zo hard om zeep als schadelijke. Wat de reden is dat je weerstand vaak tijdelijk verminderd is na een antibioticakuur. Dit alles hoeft geen probleem te zijn, als de nuttige bacteriën zich na een tijdje gewoon weer herstellen.
Het is al langer bekend dat antibioticagebruik de darmflora kan veranderen. Spaanse onderzoekers hebben nu aanwijzingen gevonden dat langdurig gebruik van antibiotica kan leiden tot gewichtstoename door deze veranderde darmflora.
Het calcium in melk en melkproducten zorgt ervoor dat bepaalde medicijnen minder goed opgenomen worden en daardoor minder goed werken. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde ijzertabletten, bepaalde antibiotica en voor bepaalde middelen tegen botontkalking.
Het is belangrijk dat het probioticum verschillende stammen bevat en ook de juiste (dagelijkse) dosis moet hiervoor bepaald worden. Het kan daarom absoluut geen kwaad om tijdens een antibioticakuur een pre- en probioticum te gebruiken.
Gebruik je een antibioticum dan doodt dit ook goede bacteriën in het lichaam. Met name bacteriën die in de darmen leven en daar nuttig werk doen. Hierdoor kan een normale darmwerking worden aangetast en ontstaat bijvoorbeeld diarree. Je immuunsysteem, dat direct in verbinding staat met je darmen, krijgt ook een klap.
Veel antibiotica vallen ook de goede bacteriën in het lichaam aan, vooral breedspectrum antibiotica. Daarom worden de bacteriën in het maag-darmkanaal soms verhinderd in hun functie. Klachten zoals misselijkheid, diarree of krampen treden dan soms op als bijwerkingen van een antibiotica(kuur).
Wat wel (indirect) nadelig kan werken voor een sporter, zijn de breedspectrum antibiotica (dat houdt in dat het tegen vele bacteriën werkt), die ook een effect hebben op de darmbacteriën. Het moge duidelijk zijn dat als er diarree optreedt, dit nadelig is voor het prestatievermogen.
Als antibiotica vaak worden gebruikt, kan een bacterie resistent worden. De bacterie is dan niet meer gevoelig voor deze antibiotica. Als u een ontsteking krijgt met zo'n ongevoelige bacterie, helpen deze antibiotica niet meer. U zou daardoor erg ziek kunnen worden.
"Het lijkt erop dat de darmflora over het algemeen meer dan een jaar nodig heeft om te herstellen van een behandeling met antibiotica. Als een kind verschillende antibioticakuren krijgt tijdens zijn eerste levensjaren, zou de darmflora wel eens geen tijd kunnen hebben om volledig te herstellen", zeggen de onderzoekers.
Grote hoeveelheden alcohol belasten de lever nog meer. Ook wanneer je een antibioticum neemt waarbij het gebruik van alcohol wordt afgeraden, let je er ook op om 48 tot 72 uur na de kuur geen alcohol te drinken aangezien het antibioticum nog enkele dagen in het lichaam zit.
We raden een flesje per dag aan, maar wil je er meer drinken dan is dat helemaal prima. Veel mensen nemen Yakult bij het ontbijt als onderdeel van hun dagelijkse routine.
Smal- en breedspectrum antibiotica
De voorkeur ligt bij het gebruik van smalspectrum antibiotica. Bij smalspectrum antibiotica raken minder onschuldige bacteriën beschadigd bij de behandeling van de ziekteverwekkende bacterie. Daarnaast hebben smalspectrum antibiotica minder bijwerkingen dan breedspectrum antibiotica.