Het hout is uitzonderlijk hard, rotbestendig en duurzaam.Als het droog is, brandt het langzaam, zonder zichtbare vlam of rook, en wordt het zeer gewaardeerd als brandhout voor kachels.
Gebruik onbehandeld hout
Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.
De beste soorten haardhout zijn dus: Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen.
Robinia heeft duurzaamheidsklasse 1 tot 2 en wordt wel het hardhout van Europa genoemd. Zo heeft dit hout een levensduur van zo'n 20 tot 25 jaar. Gebruik dit zogenaamde Europees hardhout als beschoeiingspaal, duurzame weidepaal of gebruik deze grillige palen bij afrasteringen.
Hout van fruitbomen geeft het mooiste vuur met de minste rook. Eik en beuk branden lang, geven mooie vlammen, en de kooltjes gloeien lang na. Zachtere houtsoorten (populier of wilg) branden minder lang maar geven sneller warmte, en je vuur laait hoger op.
Berkenhout /Elzenhout
Dit type hout is uitermate geschikt voor speksteenhaarden, Finovens, openhaarden, buitenhaarden en haarden met weinig trek. Deze houtsoorten zijn zeer gemakkelijk aan te steken en blijven “zonder veel omkijken” met veel vlam branden en geven daardoor veel sfeer.
Robinia hout wordt veel gebruikt voor buitentoepassingen. Door de hoge duurzaamheidsklasse zijn robina hout palen uitermate geschikt om te gebruiken als weide- of boompalen omdat ze zeker 10 tot 15 jaar meegaan. Ook wordt deze houtsoort veel gebruikt voor het samenstellen van vandalismebestendige speelplaatsen.
Robinia terrasplanken of gevelbekleding kost tussen de 85 en 100 euro per m2.
In een open haard moet je geen hout branden dat veel hars bevat, dit geeft vonken die brandplekken kunnen geven. Je kunt het beste loofhout in de open haard stoken, dit hout bevat weinig hars. In het algemeen kan je stellen dat hout van loofbomen hard hout is. Let daar dus op bij openhaardhout kopen.
Vergeet de mythe dat enkel eik en beuk geschikt zijn voor brandhout. Alle hout is brandbaar, ook dat van coniferen. Enkel, coniferen bevatten harsen die moeilijker drogen, die ook door en door droog moeten zijn om niet aan te laden in de schouw, en die dus meer geduld vergen vooraleer ze brandhout zijn.
Dennenhout bevelen we ook niet aan, in de open haard tijd was het een hele vette “nee!” omdat het dennenhars in een open haard niet goed verbrande. In de moderne houtkachel is dat niet meer belangrijk. Toch bevelen wij het niet aan omdat het hout dan wel echt perfect gekloofd en droog (max12% vocht) moet zijn.
Ongeschikt haard hout
Bijvoorbeeld populierenhout verspreidt een nare stank. Esdoornhout geeft bij verbranding een scherpe, prikkelende geur. Ook het gebruikt van naaldhout kunt u beter vermijden in uw kachel.
Toch is er een verschil tussen zogenaamd hardhout en harshoudend (zacht) hout. Die laatste categorie (den, spar, berk, pallethout, ...) is niet geschikt voor de meeste kachels en haarden. Bij de verbranding komen harsen vrij die verdampen.
Brandhout te lang opslaan is geen goed idee.
Hierdoor stijgt de kans op houtworm en boktorren. Bovendien verliest het jaarlijks 3% van haar energiewaarde. Wij raden een houtvoorraad van 3 jaar aan.
De standplaats van de robinia is niet erg vochtig. De soort gedijt goed op kalkrijke löss en leemhoudende zandgrond, maar doet het ook goed op lichte kleigrond. Daar is de robinia een snelle groeier: jaarlijks tot een meter in de hoogte en een centimeter in de dikte.
Het klopt vast en zeker dat je paarden niet van een levende Robiniaboom mag laten eten. De blaadjes en de schors bevatten giftige stoffen waarop paarden zeer heftig kunnen reageren. Paarden kunnen al klachten krijgen na het eten van 70 gram schors, 150 gram is potentieel dodelijk.
Acaciahout kan het best behandeld met de Osmo TopOil 3028 zijdemat. Dit kleurloze product verdiept de kleur van het acaciahout, het kleurt dan alsof het nat gemaakt is. Hierbij komen de tekeningen van het hout mooi naar voren. Na de behandeling is het hout beschermt tegen vocht, vuil en vlekken.
Robina is een giftige houtsoort. Zo mag een paard nooit eten van een levende Robiniaboom. De bladeren en de schors zijn giftig. Eet het paard 70 gram schors, dan kan hij al te maken krijgen met ernstige complicaties.
Zowel Robinia palen als Kastanje palen hebben van nature een hoge duurzaamheid, alhoewel Robinia palen een nog veel langere levensduur hebben als Kastanje palen. Kastanje palen hebben ook wat meer last van scheurvorming. Beide palen hoeven niet chemische te worden behandeld.
Robinia en Acacia lijken als boomsoorten op elkaar. Acacia is een tropische houtsoort, afkomstig uit Afrika, Australië en Zuid-Amerika. Robinia daarentegen is een houtsoort uit Oost-Europa. Robinia wordt door de visuele gelijkenissen ook wel Pseudoacacia genoemd.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok ð .
De kachel wordt gebruikt als hoofdverwarming van de ruimte en je hebt een goed geïsoleerd huis. Bij een oudere kachel zonder hoog rendement zal je ongeveer 10/11 m3 per jaar gebruiken. Heb je een hoog rendement kachel dan vermindert het verbruik met 25 tot 30% en zul je 7/8 m3 per jaar verbruiken.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.