Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Lavendel houdt van kalkrijke grond die goed doorlatend is. Bij het planten van Lavendel in zandgrond hoef je geen bemeste tuinaarde te gebruiken. Het komt wel eens voor dat Lavendel doodgaat als deze in bemeste tuinaarde wordt aangeplant. Ook kan dit een negatief effect hebben op bloemknoppen.
Lavendel is mooi te combineren met de buxus. Lavendel vormt ook een mooie combinatie met echinacea. Siergrassen kan je ook combineren met lavendel. Laat je verrassen door de combinatie van lavendel en rozen.
Waar lavendel planten? Als haagje of bodembedekker, in een border of in een pot op het terras: lavendel brengt geur en kleur waar je maar wil. Kies bij voorkeur wel een plekje in de zon. Lavendel houdt van een kalkrijke en vlot drainerende bodem.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
Het is echt wel nodig om de planten mooi in vorm te houden. Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.
Het is wel belangrijk om de Lavendel ieder voorjaar kort te snoeien (ca. 15 cm boven de grond) zodat er vanuit het hart steeds weer jonge scheuten groeien. Wordt de plant niet kort geknipt dan zal de Lavendel snel verhouten en uit elkaar vallen.
Knip jonge planten in de lente een paar keer terug. Ze bloeien dan later, maar wel voller en mooier. Je kunt de planten van gewone lavendel diep insnoeien, maar knip nooit onder de onderste uitlopers. In het najaar, of na de bloei, snoei je lavendel in vorm.
Lavendel kunt u prima gebruiken als bodembedekker. Deze laagblijvende lavendel zal een prachtig kussen vormen dat vanaf juni paars kleurt en een heerlijke tuin verspreidt in de tuin.
Als je maar 5 lavendelstruikjes (Lavandula) per vierkante meter gaat aanplanten duurt het toch wel heel lang alvorens de lavendel volledig dicht gegroeid is en een mooi gesloten vlak gaat vormen. Hieronder een partij die op 60cm. van elkaar aangeplant is, dus +- 5 per m2.
Enkele goede keuzes zijn lavendel, rozemarijn, en salie. Deze planten hebben allemaal vergelijkbare groei-eisen als olijfbomen, en ze geven ook prachtige bloemen die de bladeren van de olijfboom complimenteren.
Lavendel is een kalkminnende plant. Strooi daarom na het planten drie à vier keer de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid kalk bij de planten. Verwerk een deel van de kalk in de grond. Mesten moet u juist niet doen.
Het snoeien van verwaarloosde lavendel
Hij is misschien nog te redden. Duw de takken opzij en kijk of er nieuwe scheuten te vinden zijn. Deze vind je meestal in het midden van de plant. Knip de kale, verhoute delen van de lavendel ver terug met de heggenschaar, zodat het zonlicht de nieuwe scheuten kan bereiken.
Voeding. Lavendel heeft geen mest nodig. Plant lavendel dan ook niet in bemeste tuinaarde, daar gaat het in dood. Kalk is wel een must, vooral in herfst, winter en voorjaar.
Is je lavendel helemaal uit model of zie je veel kaal hout? Dan kun je proberen om de lavendel helemaal terug te snoeien. Het liefst zo klein mogelijk. Bij deze snoeibeurt knip je dus wel in het kale hout.
Wat veel mensen helaas nog niet weten is dat je een lavendel een tweede bloei kunt geven. Dit kan door de lavendel na de bloei of op het einde van zijn bloeiperiode terug te snoeien. Vervolgens vormen er nieuwe bloemknippen, waarna de lavendel ne enkele weken weer in bloei staat.
Wij adviseren om de lavendel tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer na de bloei, waarbij je alleen de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeit. De tweede keer na de winter (begin maart), waarbij de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot bijna op het oude hout teruggesnoeid mogen worden.
Ideaal voor lavendel is een zanderige leemgrond met een pH-waarde tussen de 6 en 8. Niet iedereen zal hierover kunnen beschikken, maar ook veel andere soorten grond volstaan, zolang de grond maar licht en goed gedraineerd is.
Door zijn mediterrane achtergrond is de lavendel een echte zonaanbidder. Plant lavendel op een zonnige plek in kalkrijke grond. Daarnaast houdt hij van goed gedraineerde grond, de grond moet niet te vochtig zijn.
Een ideale periode om deze mooi en lang bloeiende heestertjes te planten is echter het voorjaar. De maanden maart tot juni zijn wat dat betreft zeer geschikt. De grond begint dan 'lentegewijs' op te warmen waardoor de planten snel zullen inwortelen en aan het groeien gaan.
De Lavendel is een relatief makkelijke plant. Hij gaat niet snel dood en kan op vele plaatsen groeien. Maar wil je echt een mooie plant dan begin je met het planten van Lavendel wanneer de grond (nog/al) warm is. De beste periode om de lavendel te planten is dus in het voorjaar en in het najaar.
Het voorjaar is de meeste praktische tijd om lavendel te verplaatsen. Dan moeten de planten ook gesnoeid worden, wat niet altijd meevalt als ze heel dicht op elkaar staan. In het voorjaar kun je de planten dus tegelijkertijd én snoeien én verplaatsen.