Als het voedsel is geweekt, gaat het eerst naar de kliermaag en daarna naar de spiermaag. In de kliermaag worden maagsappen toegevoegd, zodat het voedsel wordt afgebroken. In de spiermaag maalt de kip het voedsel fijn. Vooral voor de spiermaag is het belangrijk dat je kippengrit en maagkiezel aanbiedt.
Kippengrit is er speciaal voor de kippen die eieren leggen. Er zit namelijk extra calcium in kippengrit en dat maakt de eierschaal super sterk. Let op: kippengrit is niet nodig wanneer je volledig voer geeft. Door volledig voer zit kippengrit verwerkt, waardoor bijvoeren niet nodig is.
Welkoop Kippengrit heeft een middelgrove structuur en zowel krielkippen als grote rassen en overig pluimvee nemen dit grit op. Doe het grit en maagkiezel in een apart bakje, zodat het schoon blijft. Ververs minstens een keer per maand het grit, ook als er nog grit in de bak zit.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Grit is noodzakelijk voor de vertering van het voeder. Kippen hebben geen tanden, waardoor het graan volledig in de maag van de kip terecht komt. Met kippengrit worden de granen en korrels zeer gemakkelijk verbrijzeld in de maag van de kip.
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer. Dit voer kun je het beste onbeperkt aanbieden in een trapbak.
Kippen hebben altijd vers water nodig. U dient dagelijks hun water te verversen en te controleren of hun drinkbak schoon is. Bij warm weer kunt u het water het beste in de schaduw zetten en het eens een keer extra controleren omdat ook kippen meer drinken wanneer het warm is.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
het voeren van komkommers aan kippen. gevaar brengen. Hoewel komkommers veilig zijn om met mate te eten, verstoort een teveel aan waterig voedsel de balans van voedingsstoffen.
Legkorrels of legmeel bevatten voldoende voedingsstoffen voor legkippen. Aanvullende voeding is vaak niet nodig, alleen om het scharrelgedrag te bevorderen. Als kippen geen legkorrels krijgen, dan is een gevarieerde voeding van granen, zaden, groenvoer, groente, fruit, vlees en kippengrit essentieel.
Geef kippen niet onbeperkt voer, zoals hier. Overvoeren leidt tot stofwisselingsproblemen en hen- nen raken erdoor van de leg. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren.
Kippen hebben geen tanden. Daarom eten ze ook zand en steentjes. Een deel hiervan blijft achter in de spiermaag om grotere stukken voer te vermalen.
Naast kippengrit heeft pluimvee ook maagkiezel nodig. Omdat kippen geen tanden hebben wordt dit gebruikt om het kippenvoer in de spiermaag fijn te malen.
Dien extra kalk toe onder de vorm van oesterschelpen aan de voeding van de kip. Je mag zeker eierschalen aan kippen geven, dat geeft hen de nodige kalk terug . De eierschalen laten drogen , fijn stampen en vermenen onder het kippenvoer (ze moeten onherkenbaar zijn voor de kip). Het is goed voor hun maag.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Aardappelschillen mogen ook, tenzij ze groene plekken hebben. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen.
Reacties. Kippen mogen absoluut geen kaas!
Keukenafval. Kippen eten vrijwel alles. Keukenafval kan voor kippen een goede en veelzijdige aanvulling zijn op de normale voeding. Vooral overgebleven resten van groenten, fruit en granen zoals rijst, appelschillen en broccolistelen zijn een lekker afwisselende maaltijd.
Kippen genieten van zowel kraan- als regenwater. Je kunt hier vitamine of medicijnen aan toevoegen als dit nodig is.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Het is belangrijk voor de gezondheid van kippen om regelmatig een zandbad te nemen. Ze wassen er parasieten mee van zich af en de zon helpt ze ook om zich schoon te houden. Als er van nature geen plek is met los zand, geef ze dan een bak met zand(grond) of fijn lava- of basaltmeel.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Als eerste geluid in de morgen, als de kippen nog in hun hok zitten gesloten, zullen de hennen een repetitief, brommend geluid maken, dat luider wordt als de minuten verstrijken en de deur van het hok gesloten blijft. Dit geluid betekent βLaat ons eruit β er moet nog een hoop worden rondgescharreld vandaag!β
Een kip zal zonder hulp zelfs 21 dagen niet eten of drinken als zij broeds is en op haar eieren zit. ... en daar kunnen ze niet tegen. Broedse kippen leggen meestal een nest van tussen de 10 en 20 eieren.